Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING: Möt Djurgårdens Mark Dempsey: “Jag vill vara en världsklasstränare”

ANNONS

STOCKHOLM. Efter att Pelle Olsson sparkats i förrgår har engelsmannen Mark Dempsey tagit över som ny tränare för Djurgården. FD har träffat Blårändernas nye tränare efter gårdagens träning på Kaknäs, där Dempsey bland mycket annat fick berätta om första intrycken av Dif, tuffa sitsen i tabellen och de egna tränarambitionerna.
– Jag vill vara en världsklasstränare, jag vill jobba på den högsta nivån, säger 52-åringen.

I måndags åkte Djurgården på sin femte raka förlust i allsvenskan, den elfte på de 13 senaste matcherna, i bortamötet med Kalmar. Dagen efter började det ryktas om att tränare Pelle Olsson skulle få lämna, och i onsdags kom beskedet om att Olsson sparkas.

Kort efter att Djurgården meddelat att man brutit samarbetet med Pelle Olsson offentliggjordes Mark Dempsey som ny tränare för Blåränderna. I går ledde den Manchesterfödde engelsmannen sin första träning med sitt nya lag med ett stort engagemang.

– Det känns väldigt, väldigt bra att vara här. Det kändes som att det tog en evighet i går, och det var en sömnlös natt i natt. Jag tror att alla kan enas om att det är nervöst inför första dagen på ett nytt jobb, oavsett vad man jobbar med. Jag har inga problem med att erkänna det, säger Dempsey till FotbollDirekt.se efter gårdagens träning, och fortsätter:

– Det var jättekul att komma ut och möta killarna och jobba med dem. Jag gillar deras attityd. Vi måste så klart jobba på en del saker, det är en process, men vi har inte så mycket tid. Vi behöver resultat på måndag mot Göteborg för att få tillbaka en bra känsla för oss, supportrarna och spelarna. Det vore en bra start att komma igång med ett bra resultat.

Vad är ditt första intryck av laget?
– Träningen var okej. Jag tycker att spelarna hade en bra inställning. Jag var imponerad när jag iakttog dem vid frukosten i morse, det var bra stämning. Jag har varit på andra ställen där situationen varit liknande, och där har stämningen varit död. Så var det verkligen inte här i morse. Det var vibrerande, de hade kul och sjöng, det gillade jag. Det finns en entusiasm här, och det tror jag att ni såg på planen också.

Dempsey fick höra om Djurgårdens intresse under tisdagen, och menar att det var ett enkelt val att ta över efter Pelle Olsson.

– Det är en stor klubb. Det är ett fantastiskt ställe, ett ställe jag vill vara på. Jag har en plan för vart jag vill med tränarkarriär, och det här passar in i min plan för hur jag ska ta mig dit. Jag vet att det är en stor utmaning, men det är en spännande utmaning.

Kan du berätta mer om din plan?
– Jag vill vara en världsklasstränare. Jag vill jobba på den högsta nivån. Jag varit på den nivån tidigare i Premier League, men jag vill jobba där och vara framgångsrik också. Men om det är i Premier League, Bundesliga eller någon annanstans vet jag inte. Nu måste jag först och främst göra ett bra jobb här så att de vill ha kvar mig efter de här tre månaderna. Jag vill nå framgång med den här klubben under de kommande två åren. Djurgården har inte vunnit något sedan 2005, så jag vill vinna något.

– Jag vill att mina spelare ska få känna av hur det är att vinna. Jag har gjort det som tränare, och det finns inget bättre att göra som lag, att vara enade och vinna. Det är allt du vill ha från fotbollen.

Som uppvuxen i Manchester United medger Dempsey att det vore en dröm att få träna storklubben någon gång i framtiden.

– Ja, det är klart, och siktar man mot stjärnorna kanske man når månen. I livet vet man aldrig. Hade du sagt för 10-15 år sedan att jag skulle vara huvudtränare för en toppklubb i Sverige hade folk sagt: ”Det är en lång väg, Demp”, för då var jag assisterande tränare i U11-laget i Manchester United. Men jag har alltid trott på mig själv. Jag tror på att jag är en fotbollsperson med bra kunskap, att jag kan inspirera spelare och få ihop ett lag. Jag har haft en bra utveckling och vill inte att den ska sluta.

Som spelare slog sig Dempsey fram i Manchester Uniteds ungdomsled från tolv års ålder, och har representerat flera olika ungdomslag i klubben. Främsta meriten är en ligamatch med A-laget hemma på Old Trafford mot Ipswich år 1985. Vid 21 års ålder lämnade Dempsey United och representerade därefter Sheffield United, Rotherham United och Macclesfield Town.

När Dempsey efter spelarkarriären började med tränarbanan har han fått coacha några nuvarande engelska storstjärnor i Uniteds ungdomslag som Ravel Morrison (i nu i Lazio), Jesse Lindgard (Manchester United), Danny Drinkwater (Leicester City) och Danny Welbeck (Arsenal). Det enda huvudtränaruppdraget han haft innan Djurgården är Haugesund i norska ligan, vilka han tränade fram till i somras och dessförinnan haft en säsong som assisterande tränare.

Dempsey kallar sig själv för en “student of the game” när han ska förklara sin tränarstil.

– Jag har studerat spelet sedan jag började som tränare, men var det redan lite när jag spelade. Jag var lagkapten för flera av lagen jag spelade för, jag var alltid verbal, pratade mycket och funderade mycket på fotboll. Min pappa var en fotbollsman, så hela mitt liv har varit fotboll. Jag tar all erfarenhet med mig. Jag har lärt mig saker varje dag av olika människor, så jag är öppen för allt. Jag vill utvecklas varje dag, det är mitt motto i livet och det jag försöker uppnå, speciellt här ute på fotbollsplanen. Men också hemma med min dotter och min fru, där måste jag också bli bättre varje dag. Det är så vi alla borde tänka. Jag vill maximera allt jag kan.

Nu väntar en tuff utmaning i att vända Djurgårdens negativa trend.

– De gjorde bra ifrån sig i den senaste matchen i måndags (mot Kalmar, förlust 1–2). I en timme var de bra. Så vi måste ta det med oss till de resterande 14 matcherna, först och främst till mötet med Göteborg på måndag. Det är allt vi tänker på nu och det jag sa till dem i slutet av träningen: vårt fokus ligger på den matchen.

Hur ser du på tabelläget?
– Vi sitter i skiten. Det är där vi är nu. Vi ligger på kvalplats nedåt. Där vill ingen ligga, utom möjligtvis de som ligger under oss.

Vad är lösningen för att vända det?
– Det är att jobba med kvalitet och intensitet här ute varje dag och ge dem en bild av hur vi vill spela fotboll. Det är mitt jobb och det jag tänker göra. Jag är optimistisk till att vi ska vända det.

– Vi kan inte bara gå ut på planen och springa och kriga och tro att vi ska plocka poäng, det måste finnas kvalitet och precision i vårt spel. Tajming i löpningar, kvalité på passningar, löpningar, relationen mellan spelarna… Det måste vi bygga upp och se till att det blir bättre. Vi måste bli bättre i försvaret också, vi har släppt in alldeles för många billiga mål.

Har du kommit in som tränare mitt i säsongen tidigare?
– Ja, en gång tidigare med Cardiff. Det var en liknande situation, men lite mer desperat. Jag har annars alltid börjat innan en säsong ska dra igång, vilket så klart är lättare. Jag är en ”firefighter” nu, jag måste få ut mitt budskap på kort tid. Resultaten blir viktiga, får vi en bra start kommer min trovärdighet bli hög, och då kan det blir riktigt bra. Det är många ”om”, men det är därför jag är här.

Han har inte hunnit vara i klubben många timmar – men Dempsey har hunnit få koll på vilka som är Blårändernas värsta rivaler.

– Det är klart! Det är AIK. En av mina tidigare spelare är AIK-fan, Mattias Moström. Jag fick ett sms från honom i går: ”Välkommen till min hemstad, men våga inte slå AIK!”. Djurgården är inte hans favoritklubb, men han kommer hoppas att det går bra för mig, för vi hade ett fantastiskt förhållande.

Dempsey är medveten om Djurgårdens dystra derbysvit, där man inte vunnit ett derby sedan hösten 2011. Nästa chans att bryta trenden kommer den 21 september hemma på Tele2 Arena mot AIK.

– Jag ser det som ett ypperligt tillfälle att bryta sviten, säger Dempsey.

Sedan tidigare känner Dempsey Norges förbundskapten Per-Mathias Högmo, som tränade Djurgården säsongen 2013, men Dempsey har inte hunnit prata med honom sedan han blev klar för Dif.

– Jag försökte ringa honom i går kväll, för han är en grym kille. Men han svarade inte. Förhoppningsvis pratar jag med honom snart, för jag vill få lite info av honom om det här stället. Jag vet att han hade en fantastisk tid här. Så jag kommer ringa honom, så klart.

Dempsey menar att han haft ett öga på svensk fotboll och Djurgården sedan tidigare.

– Jag har alltid haft ett intresse tack vare Per-Mathias. Han är en vän till mig, och jag har sett honom coacha här framför fansen. När de hyllade honom på arenan reste det mitt nackhår. Jag har haft en fantastisk tid i Norge där jag vunnit saker, och supportrarna där är fantastiska, men det är 6 000-7 000 på matcherna där. Nu kommer jag till Tele2 Arena, en av Europas bästa arenor, där vi kan ha 20 000 supportrar om vi väl kommer igång. Det är det vi lever för i fotbollen. Jag är uppvuxen på Stretford End på Old Trafford, så det är i mitt blod. Jag vill vara en del av den här typen av omgivning, jag vill vara med ”the big boys”. Det är inte att vara respektlös mot Norge, för jag hade en bra tid där, men det här är nästa steg för mig.

Har du pratat med Pelle Olsson om laget sedan du tog över?
– Jag kommer låta det vara i några dagar, men det är klart att jag kommer prata med honom. Jag har redan hunnit prata med Anders (Johansson, assisterande tränare) om honom. Det är alltid tråkigt att någon får sparken, men så är spelet. Jag har fått sparken tidigare, och jag tror att nästan alla fotbollstränare har förlorat sitt jobb någon gång. Det är inte kul, men man får acceptera det och gå vidare. Känner jag att jag måste prata med honom om något som rör laget kommer jag göra det, men jag känner inte honom. Han är inte en vän till mig, men han är en tränarkollega, och man känner med sina kollegor när de förlorar jobbet. Men det är lite som i armén, då vet man att ens kompis som man är ute och krigar med kan bli skjuten och dö, men det är en tråkig del av livet och fotbollen. Det är inte lätt för de som har jobbat med honom, men vi måste lägga det bakom oss och se framåt.

Transferfönstret är fortfarande öppet, kommer du prata med Bosse Andersson (sportchef) om eventuella värvningar?
– Jag tror att Bosse redan nu för en dialog med några spelare. Han kommer göra sitt jobb och kommer prata med mig när han känner att han behöver ta med mig i ekvationen. Vi kommer jobba tätt och har redan nu fått ett bra förhållande. Jag har en bra känsla kring honom, han är min typ av person och jag ser fram emot att arbeta med honom.

Måndagens möte med IFK Göteborg på Tele2 Arena blir Dempseys första test som Dif-tränare, och han betonar vikten av att få en bra start.

– Den är vital. Men misslyckas vi får vi försöka igen, det är inte världens undergång. Det kanske tar två-tre matcher innan allt klickar. Förhoppningsvis gör det det redan direkt, men jag är realist, så det kanske inte gör det. Men då försöker vi igen.

Läs även: Dempsey imponerad – vill satsa på Ranégie/Olunga: ”Har du stora vapen använder du dem”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0