Herrlandslaget

FD SPECIAL: AIK utklassar Hammarby – spelarbetygen inför derbyfesten

ANNONS

DERBYSPECIAL MED MAGNUS ÖSTERBERG
AIK
eller Hammarby i söndagens derby? Men vilket spelarmaterial är egentligen bäst? Här sätter FD:s krönikör Magnus Österberg betyg inför söndagens publikfest på Tele2 – och det är låga betyg men med AIK som vinnare.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att tippa ett derby.
Och jag ska inte göra det här heller, men jag ska sätta mina “betyg” på Hammarby och AIK inför söndagens drabbning.

Rätt eller fel, hårt eller inte? Så här ser jag på AIK och Hammarbys spelarmaterial när jag rankar på en skala från 1-5.

Målvakter:

Kommentar om Hammarby:
– Har den isländske reservmålvakten Ögmundur Kristinsson (FAKTA) i målet och han är i grunden en bra målvakt, det råder det inga tvivel om. Problemet är att han har släppt in många mål. För många mål. Han gör inga stora tavlor men har, minst sagt, taskig hjälp från sina medspelare så här långt. Ögmundur har hög kapacitet och är absolut en av de spelare som kan  “ta ett kliv” för att rädda fler poäng till Hammarby. Han inte övertygat men jag ger honom ändå betyget godkänt hittills. BETYG: 2.

Kommentar om AIK:
Patrik Carlgren (FAKTA) som ju fick åka med som “trea” i det svenska landslaget i EM. Är han en “coming man” i landslaget framöver? Kanske är det så även om jag inte är övertygad om det ännu. Carlgren har höjt sig efter förra sommarens succé i U21-EM och känns stabilare än innan. Så här långt i allsvenskan har han varit bra och ser ut att fortsätta växa. BETYG 3.

Backlinje:

Kommentar om Hammarby:
– Spelar ett spel där backlinjen “står högt”. Det passar inte de spelare man förfogar över, i synnerhet inte mittbackarna. Lars Saetra (FAKTA) och Richard Magyar (FAKTA) är två bra allsvenska mittbackar men de passar inte att spela på det sätt man nu gör. När det gäller spelet med boll känns Saetra ganska trygg men det går ibland lite för långsamt. I luftspelet är båda två bra och håller hög klass.

– Ytterbacksplatsen till höger är vikt för Birkir Mar Saevarsson (FAKTA) som är en bra spelare, här finns det ytterligare kvaliteter att få ut, framför allt offensivt. Platsen till vänster hade Oliver Silverholt (FAKTA) senast, Stefan Batan (FAKTA) borta på grund av sjukdom. Nu är Batan dessutom i rehab (lår) och tveksam till på söndag. Mats Solheim (FAKTA) gjorde 60 min i U21 (mot Djurgården) och är på väg tillbaka. Han lär inte starta här. Den här lagdelen har inte fungerat och möjligen funderar Bergstrand på att ge David Boo Wiklander (FAKTA) chansen från start som mittback. Det går inte att ge lagdelen godkänt hittills: BETYG:1

Kommentar om AIK:
– Många alternativ och Norlings drag att flytta in Nils-Eric Johansson (FAKTA) som mittback har höjt klassen på defensiven rejält. Patrik Kpozo (FAKTA) som har fått chansen som vänsterback är aningen “opolerad” men har många egenskaper som en ytterback ska ha. Daniel Sundgren (FAKTA) har en attityd och ett hjärta som klappar hårt för klubben och han visar det varje gång han spelar men nu är han avstängd (gula kort).

Haukur Hauksson (FAKTA) lär därför spela till höger om Norling nu väljer fyrbackslinje. Norling har alternativ och har under Per Karlssons (FAKTA) senaste skadeproblem valt att spela både Jos Hooiveld (FAKTA) och Sauli Väisänen (FAKTA) som mittbackar. Båda är med andra ord redo. Att gissa Norlings val inför söndag är omöjligt men jag testar ändå, från höger: Hauksson, Karlsson (om frisk), Johansson, Kpozo känns som det bästa klubben har till denna match. Oavsett vad, så är AIK:s backlinje en bra sådan. BETYG: 3

Mittfält:

Kommentar om Hammarby:
– Hammarby har en central besättning som numerärt känns oändlig, tyvärr har man inte riktigt hittat rätt balans ännu. Försöket med Kennedy Bakircioglu som balansspelare är intressant med tanke på att passningsspelet från de centrala spelarna har varit allt annat än bra innan hans intåg där.

Johan Persson (FAKTA) är nu tillgänglig för spel efter avstängning och med honom på planen brukar balansen i Hammarbys spel bli väldigt mycket bättre. Arnor Smarason (FAKTA) har visat en uppåtgående form och lär ta plats ute till höger och Fredrik Torsteinbö (FAKTA) får väl chansen till vänster igen trots en svag insats mot Falkenberg. Norrmannen har farten och finessen att störa AIK. Om Erik Israelsson (FAKTA) inte kan spela kanske Imad Khalili kan ta rollen som “tia”. Han mål senast mot Falkenberg gav självförtroende. BETYG: 2.

Kommentar om AIK:
– AIK har många alternativ och en bra balans bland sina mittfältare. Centralt är känslan att Ebenezer Ofori (FAKTA) är på väg att hitta tillbaka till sitt “rätta jag” och han betyder mycket.
– Anton Saletros är en trolig kompanjon på söndag, en spelare som gör ett gediget jobb. Stefan Ishizaki (FAKTA) har matchats lite sparsamt i Europaspelet, räkna med att han är redo inför söndag. Med tanke på att det är Rikard Norling som är chef vet man aldrig vad som väntar, det man vet är att spelare som Johan Blomberg (FAKTA), Ahmed Yasin (FAKTA) och Stefan Ishizaki alla är möjliga yttermittfältare. Och säkert ytterligare någon. BETYG: 3.

Forwards:

Kommentar om Hammarby:
Alex (FAKTA) är tillgänglig igen och det vore en stor överraskning om han inte startar. Brassen har gjort mål i derbyn tidigare och hans “No play, just win” glömmer ingen bajare i första taget.

– Bakom honom ser det inte jätteljust ut, med undantag för att den på mittfältet nämnde Imad Khalili är en möjlig ersättare här. Romulo (FAKTA) har inte övertygat mig och måste bli betydligt “hårdare” än sin mjuka Fellaini-frilla om han ska kunna leverera i en match av den här digniteten. BETYG: 2

Kommentar om AIK:
Carlos Strandberg (FAKTA) är som tidigare nämnt borta. Det ger Norling en mer begränsad möjlighet att glänsa i överflöd på den här positionen. Stjärnskottet Alexander Isak (FAKTA) har varit sjuk men är möjligen tillgänglig till matchen. Om inte inte någon stor europeisk klubb kastar upp pengar som AIK inte kan säga nej till innan dess. Men jag tror att han blir kvar.

Denni Avdic (FAKTA) har inte fått det att lossna ännu och möjligen väljer Norling att matcha sin stora, tunga och lite elake Eero Markkanen (FAKTA) här. Målskytt i Europaspelet och nyttig i straffområdet. Liksom i övriga lagdelar kan Norling välja bland goda alternativ. Det finns ingen tydlig spets just nu, men bredden är väldigt bra. BETYG: 3

Betyg totalt:

Hammarby: 7

AIK: 12

Magnus Österberg motiverar sina siffror vidare så här:
– Det är klart att siffrorna här är stora, men det motsvarar ju, ungefär, differensen i tabellen. Hammarbys styrka att göra riktigt bra insatser i derbyn är deras absolut största chans till seger på söndag.
– AIK är inne i en intensiv period av matcher och har undgått förluster trots att spelet inte varit perfekt. I ett derby är det många ingredienser som ska passa ihop för att det ska leda till seger.

– Jag har ju för vana att relatera mycket till tränarna i olika sammanhang och gör så även nu. Känslan inför det här derbyt är definitivt att Nanne Bergstrand och Rikard Norling verkligen kommer att ha en stor del i hur matchen slutar.

MISSA INTE – MER OM AIK OCH HAMMARBY

– En AIK-seger skulle pressa Hammarby mot väggen
– Bajen måste hoppas på AIK-fansen

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15