• Publicerat 20 juli, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 260 Kommentarer

GÖTEBORG. Helsingborg spelade ut Norrköping och tog sin andra raka vinst i Gothia Tipselit Trophy. Stor segerorganisatör var reptilsnabbe Alex Timossi Andersson. Endast 15 år gammal.
– Som spelare är jag alltid redo på om det kommer en löpduell. Jag har alltid löpt mycket, säger Alex Timossi Andersson FD.

Gothia Tipselit Trophy är en U17-turnering för spelare födda 1999 och senare. På Valhalla IP i gårdagens sista match var det en 15-åring som imponerade mest. Alex Timossi Andersson är född 2001 och var tungan på vågen när Helsingborg slog Norrköping med 2-0.

Anfallaren besitter en sanslös snabbhet som sårade Norrköping gång på gång. Det var även tack vare det han prickade in 1-0. Det var flera gånger hans speed renderade i sus bland den stora publiken på Valhalla IP. Timossi Andersson är en av hela turneringens snabbaste om inte den snabbaste spelaren.

Hur snabbt springer du 60 eller 100 meter?
– Jag vet inte riktigt. Det var längesen jag sprang på tid. Jag kommer inte ihåg, men kanske runt sju sekunder på 60 meter, säger Alex Timossi Andersson.

Har du alltid varit snabb?
– Det kom nog mer när jag började spela elva-manna. Det blev lite större ytor och då märktes det helt plötsligt att jag var väldigt snabb, säger Timossi Andersson.

Känner du av att du alltid är snabbast på plan?
– Man känner av det ja. Jag ser det som en stor styrka. Som spelare är jag alltid redo på om det kommer en löpduell. Jag har alltid löpt mycket.

En som utnyttjade hans snabbhet bäst var den vänsterfotade högeryttern Mattias Almeida Sundell. Det var han som slog passningen till Timossis Anderssons mål. Duon hittade varandra gång efter annan och hade ett fint samarbete.

– Han är jätteduktig individuellt och jäkligt skön att spela med, säger Timossi Andersson om Almeida Sundell.

Det var även yttern som satte dit slutresultatet 2-0. Nu väntar en sista gruppspelsmatch mot slovenska NK Krsko. För Timossi Anderssons del har det blivit en del resande längs västkusten den senaste tiden. För två veckor sedan befann han sig i Halmstad för Elitlägret. Ett läger han själv inte var särskilt nöjd med över den egna insatsen.

Till vardags spelar anfallaren i Helsingborgs Akademi där han redan har gjort sin debut i division två och även hamnat i målprotokollet. Han pekar på en sak som är stor skillnad mellan seniorfotboll och juniorfotboll.

– Fysiken. De är ju större och starkare än mig. Det är det som skiljer mest. De kanske inte är bättre tekniskt, men de är större och det gör det svårare.

Framgångarna ute på planen har gett blodad tand för ynglingen. Han har klara framtidsmål.
– Att komma med i P15-landslaget och sedan även spela i Helsingborgs a-lag.

När får vi se dig i Helsingborgs a-lag då?
– Jag vet inte, det får vi se. Förhoppningsvis ganska snart, ler han.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll