Foto: Bildbyrån

Nu är det bekräftat – AFC United, succélag i superettan, kommer att flytta verksamheten från Stockholm till Eskilstuna. Klubben går samman med Eskilstuna City.
– Vi ska inte vara nöjda med att spela i superettan. Vi vill nå allsvenskan. Och inom några år ska vi spela i Europa, säger Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos enligt Sportbladet.

AFC United ligger tvåa i superettan inför omstarten, på direktplats till allsvenskan. Om skrällgänget skulle fullfölja succésäsongen och gå upp i högsta serien så kommer man spela allsvenskt i Eskilstuna.

AFC spelar och tränar på Skytteholms IP i Solna, där man inte har ett eget omklädningsrum. Nu väljer klubben att flytta verksamheten till Eskilstuna från och med 2017, och man går då samman med division 1-klubben Eskilstuna City.

Det nya klubbnamnet på a-laget blir AFC Eskilstuna City och matchtröjan orange. Eskilstuna City har en enda säsong i allsvenskan bakom sig, och det går så långt tillbaka som 1925.

Nu finns alltså möjligheten till spel i allsvenskan och då kommer klubben göra det på en för ändamålet duglig arena, Tunavallen (se bilden ovan) med plats för 8 000 åskådare. Och förhoppningarna är stora på sammanslagningen:

– Vi ska inte vara nöjda med att spela i superettan. Vi vill nå allsvenskan. Och inom några år ska vi spela i Europa, säger Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos enligt Sportbladet.

Det är dock inte helt spikat med sammanslagning.

– Men för att det här ska kunna gå igenom ska medlemmarna i Eskilstuna City ha ett extra årsmöte under augusti månad. Vi måste förankra det här bland våra medlemmar, säger Liljeroos.

Utöver de spelare som nu finns i AFC United, så finns det flertalet elitspelare med bakgrund i Eskilstuna som kan bli tänkbara nyförvärv: Sebastian Larsson (Sunderland), David Fällman (Dalian Transcendence),Marcus Danielsson (Gif Sundsvall) och Elfsborgstrion Simon Lundevall, Jesper Manns och Viktor Prodell. Den sistnämnde uttalar sig för Eskilstuna-Kuriren och är positiv till spel i den nya klubben:

– Jag tror den här sammanslagningen, om den blir av, är bra för alla. Fotbollsintresset är stort och jag tror de skulle kunna locka mycket publik till Tunavallen, säger Prodell till tidningen.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta hem till Eskilstuna om jag får en förfrågan så småningom. Det skulle kännas lite häftigt och spela för ett allsvenskt lag på Tunavallen.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll