Talang

FD LÅNGLÄSNING: Elitlägret = Agenternas dröm – eller? ”Lägret är lite upphaussat”

ANNONS

HALMSTAD – LÅNGLÄSNING. Nima Modyr är en av många agenter på plats i Halmstad denna vecka. Sveriges mest lovande 15-åringar på ett och samma ställe lockar mycket fotbollsfolk.
– Jag tror att alla är här för att titta på spelarna som sticker ut. Men bara för att man gillar en spelare betyder det inte att man måste jobba med dem. Det är viktigt att se vilken typ av karaktär de har utanför fotbollsplanen med, säger Nima Modyr till FD.

Trots sin ålder på 31 år har Nima Modyr redan avverkat sex år som agent. Själv spelade han fotboll i olika Malmöklubbar. Han är uppväxt i Rosengård och har spelat för Mabi (dagens FC Rosengård), BK Olympic och IFK Malmö under juniortiden. Sedan blev det några år i Mabi igen innan han lade av i Svedala IF och satsade på agentbranschen istället.

– Jag blev 22 år och kände bara att nä, jag är nog bättre rådgivare än fotbollsspelare. Jag började som agent när jag var 25 år. Jag var nog bland dem yngsta då. Jag hade ett brett nätverk, jag kände många fotbollsspelare. Jag hade bra relationer med olika spelare i Malmö FF eftersom jag själv var aktiv och spelade fotboll i lite olika Malmö-klubbar. Jag kände att många av dem behövde rådgivning och kände då att jag kanske hade något att tillföra där. Sedan kom jag i kontakt med Global Soccer Management och Patrick Mörk. Vi hade några möten däremellan och sedan blev det ett samarbete. Det gick väldigt snabbt, berättar Nima Modyr.

 

Vad är nycklarna till att bli en framgångsrik agent?
– Det är många olika saker. Nätverket är A och O. Samtidigt måste man ha fotbollskunskaper för att kunna se vad som är bäst för killarna. Vad man tror som är bra för deras utveckling. Relationer är väldigt viktigt, både med klubbar, spelare och deras familjer. Man måste kunna se till att relationerna är bra och samtidigt att se hur de kan utvecklas hela tiden.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
– Det är väldigt olika. Det är mycket samtal och mejlande till olika personer. Sedan ska man träffa killarna man jobbar med för att kolla läget och ge rådgivning. Jag kollar även mycket matcher och träningar. Ingen dag är sig lik. Nu när transferfönstret öppnar är det dags att leverera.

Är det då det är som mest jobb för er?
– Absolut. Någonstans vill alla spelare ta nästa kliv till nya miljöer för att utvecklas. Där är vi agenter en nyckelfaktor.

Det är rätt mycket kritik från olika håll om att agenter tar mer och mer plats i fotbollens värld. Hur ser du på er roll?
– Speciellt i en liten marknad som Skandinavien är vi väldigt viktiga. Det är inte lätt för klubbar här i Sverige att ta upp telefonen och ringa till andra klubbar ute i Europa för att sälja en spelare. Hur lockande är det? Svenska och skandinaviska klubbar är väldigt beroende av att sälja spelare för att klara sin ekonomi. Det är något vi bidrar med. Vi lägger ner väldigt mycket tid och energi på att knyta dem här nätverken och relationerna och bevara dem under många år. Man skapar förtroende mellan varandra, jag tror inte att det är för vem som helst. Agentbranschen växer hela tiden, det finns en anledning till det. Jag tror att vi är bra för fotbollsbranschen. Sedan finns det så klart bra och dåliga agenter, det kommer det tyvärr alltid att finnas.

Vad karakteriserar en dålig agent?
– En bra agent sätter alltid spelaren i första hand. Hans framtid och utveckling är alltid det viktigaste. Det är viktigt att alltid lyssna på spelaren och vad han skulle må bra av. En dålig agent gör inte så.

Närmast på schemat för Modyr är det pågående Elitlägret i Halmstad. Runt planerna står det ofantligt mycket agenter och scouter från en rad olika länder. Alla för att få en glimt av vad Sveriges mest talangfulla 15-åringar för tillfället har att erbjuda. Just åldern är också en känslig bit. Att allt med agenter och övergångar kryper allt längre ner i åldrarna.

Vid vilken ålder börjar agenter följa spelare?
– Det är väldigt olika, alla har olika sätt att jobba på. Vi börjar följa dem när spelarna är 13-14 år. Men vi tar väldigt sällan kontakt med dem utan det är mer att vi ser deras matcher och studerar dem. Det är nyttigt att se hur spelarna utvecklas. Hur de reagerar i både med- och motgång.

Så då har du koll på några spelare här sedan tidigare?
– Ja en del, speciellt spelarna från Skåne har jag koll på. Jag har följt dem i ett års tid nu och sett många matcher och studerat dem.

Är 15 år en rimlig ålder för Elitlägret?
– Ja, det tycker jag. Det finns många 16-17 åringar som redan är ute och spelar proffsfotboll och spelar på en väldigt, väldigt hög nivå ute i Europa. Ta Renato Sanches i Portugal till exempel. Han är 18 år och spelar redan i landslaget. Det är bara tre års skillnad, så någonstans måste man börja titta på spelarna. 15 år tycker jag är helt okej.

Hur många av spelarna här på Elitlägret har redan en agent tror du?
– Jag har faktiskt ingen koll om jag ska vara ärlig. De bästa spelarna här på lägret har nog redan rätt många agenter ett öga på. Men jag vet faktiskt inte hur många av spelarna som redan har en representant.

Spanar du efter nya klienter nu på Elitlägret?
– Det gör man alltid, det måste man göra. Jag tror att alla är här för att titta på spelarna som sticker ut. Men bara för att man gillar en spelare betyder det inte att man måste jobba med dem. Det är viktigt att se vilken typ av karaktär de har utanför fotbollsplanen med. Vi är här för att studera dem som fotbollsspelarna, följa dem ett tag och för att sedan ta kontakt och träffa dem.

Hur går den första kontakten till med en så ung spelare?
– Med tanke på att spelarna är så pass unga måste man alltid ta kontakt med familjen först. Höra lite vad de tycker om hela situationen och höra hur de tycker och tänker och tror är bra för pojkens framtid. Känner familjen att det är många personer som kontaktar och ringer dem så kan familjen känna att det är bäst att ha en agent som sköter allt det så att allt går rätt till.

Han berättar att han inte har någon klient på Elitlägret i år och att hans bas är i Malmö då det är staden han har bott i hela sitt liv. Samtidigt förklarar Modyr att han jobbar i hela landet. Just Skåne annars brukar vara på tapeten på grund av väldigt starka årskullar på senare år. I år däremot är Skåne i fokus då de tydligt sagt att de inte kommer att skicka ett lag till Elitlägret nästa år.

– Jag tycker att detta läger är lite upphaussat. Man märker att vissa lag och spelare blir lite stressade när det är mycket folk som är och tittar på dem. Lägret i sig tycker jag är bra. Jag tror att det är bra för spelarna att få spela med dem bästa i distrikten, sedan får man se om det är utvecklande för dem. Överlag är jag positiv till lägret.

Detta är inte ditt första Elitläger, eller hur?
– Haha, nej, detta är nog mitt sjätte tror jag.

Är det något år som sticker ut lite extra?
– Jag tycker att 96:orna var riktigt bra. Överlag var det många bra fotbollsspelare, det såg man sedan när de kom till VM något år efter. De levererade verkligen. Den årskullen var riktigt bra.

Vad har du för förhoppningar på årets Elitläger?
– Det är inga speciella förhoppningar mer än att det blir bra matcher och att grabbarna har det kul och utvecklas. Jag personligen har inga förhoppningar på det sättet.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0