Foto: Bildbyrån

Marcus Antonsson gjorde mer än hälften av Kalmar FF:s mål under vårsäsongen – nu är allsvenskans skyttekung klar för klassiska Leeds United. Här berättar Antonsson i en längre intervju om klubbvalet, kärleken till engelsk fotboll och landslagschanserna. Och att hjälpa ekonomiskt tyngda Kalmar:
– Jag har trivts hur bra som helst den här tiden i Kalmar och det känns väldigt bra att de får betalt. Jag är glad att jag på så vis kan ge tillbaka för allt som klubben gett mig, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

Efter 22 mål på 1,5 säsong för Kalmar FF så är det nu helt klart – Marcus Antonsson lämnar KFF för Leeds United i engelska Championship. FD kunde redan den 21 juni avslöja att skyttekungen lämnar för ett treårskontrakt med den klassiska klubben. På onsdagen blev det hela officiellt.

En affär som för Kalmars del är värd runt 20 miljoner kronor, enligt FD:s uppgifter. En summa som dessutom kan stiga ytterligare utifrån antalet spelade matcher han gör i Leeds.

Det har varit snabba ryck för 25-åringen efter att affären blev klar – försäsongen är redan i gång och Antonsson tränar för fullt med sitt nya lag. Någon vila efter att papperna skrivits på var det inte tal om.

– Nej, ligan drar i gång redan den 7 augusti för vår del. Så vi är i full gång med försäsongen. Det har varit jävla tuff träning än så länge. Nu sticker vi till Irland på träningsläger i två veckor och det blir nog klassiskt hård försäsongsträning med mycket fys, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

– Samtidigt håller jag på att greja med det praktiska, ska titta på en lägenhet här i morgon (läs i dag) men sedan åker vi på läger så förhoppningsvis blir det klart när jag kommer tillbaka. Sedan flyttar min flickvän ner. Tills dess får jag bo på hotell.

Känslan så här efter första dagarna med laget? 

– Det känns bra, det är klart att det är många olika nationaliteter och språk, och även olika engelska dialekter där vissa kan vara lite svåra att hänga med i när de pratar fort. Men det verkar vara go stämning, och det har man förstått – att i Leeds är det laget före jaget. Det bygger på att laget ska göra något tillsammans och det tilltalar mig.

Antonsson uppgavs aktuell för flertalet klubbar, och det har bland annat ryktats om andra klubbar i England, samt franska och spanska klubbar. För honom själv har spel i England varit ett mål sedan länge.

– England är en dröm sedan man var liten, jag har kollat mycket på engelsk fotboll på tv. Engelsk fotboll är något speciellt, så man har velat komma hit, säger Antonsson och resonerar vidare kring klubbvalet:

– Sedan var Leeds väldigt ”på”, det var tydligt att de scoutat mig grundligt. De förklarade tidigt hur de såg på mig, och hur de ville använda mig. Att de såg mig som en skicklig anfallare i djupled och att jag kan riva sönder försvar med mina löpningar. Sedan var det tidigt i transferfönstret, det var EM samtidigt och tempot på intresset hade kanske inte kommit i gång riktigt. Det är möjligt att det hade kommit in flera klubbar i bilden om man väntat längre. Men det kändes rätt med Leeds direkt, inte minst för att de så tydligt visade vad de ville. Jag kände att det inte var så mycket att fundera på.

Marcus Antonsson såg redan i fjol ut att kunna lämna allsvenskan för utlandet. Därför överraskade han när det i februari kom ut att han förlängt sitt kontrakt med Kalmar. Med ett nytt avtal som löpte ut först efter säsongen 2018 kanske möjligheterna att lämna försvårats. Men valet kändes rätt.

– Jag hade lite möten med Kalmar och min agent Anders (Karlsson) och det kändes bra att det blev så här. Jag kände själv när jag förlängde med Kalmar att det var perfekt för mig, men många höjde nog på ögonbrynen och frågade sig ”varför gör han så”? Det är ju vanligt nu att man ska vänta ut kontraktet och lämna som Bosman för att få så bra läge som möjligt.

– Men jag kände att jag hade en trygghet i Kalmar och att jag hade flera nivåer i mig. Jag tänkte att om jag kunde fortsätta på samma sätt som i fjol så skulle chansen komma ändå, samtidigt som Kalmar i det läget också skulle kunna tjäna pengar. Och det blev precis vad som hände. Det blev en win-win-situation för alla parter. Plus att om en klubb köper mig så får jag förhoppningsvis – det återstår förstås att visa att man förtjänar det – en hög status i klubben direkt, kontra om man kommer som Bosman.

Hur resonerade du själv när du förlängde, just med tanke på det du nämner… svårigheten att komma vidare utomlands? 

– Det handlar väl om hur man lägger upp sin karriär, hur pass mycket man tror på sig själv. För min del kände jag så här: I ett worst case scenario så hade jag stannat i Kalmar i minst 2,5 år till. Jag hade varit en klubb och i en stad där jag trivdes fantastiskt bra, och fått göra det jag älskar mest, spela fotboll. Det var liksom ingenting dåligt med det. Jag har alltid trott på mig själv och har tänkt att jag har den kapaciteten i mig, att jag ska vara så bra att jag kan ta steget utomlands oavsett.

Som nämnt ovan får Kalmar rejält betalt när Antonsson nu lämnar för Leeds. En av de största affärerna i klubbens historia är det rakt av – utan att kommentera summor så känner han själv glädje över att kunna hjälpa klubben, vars ekonomiska problem de senaste åren är omskrivna.

– Det har varit fantastiskt, jag har fått så mycket positiv respons från supportrar och folk runt klubben. Jag har trivts hur bra som helst den här tiden i Kalmar och det känns väldigt bra att de får betalt. Jag är glad att jag på så vis kan ge tillbaka för allt som klubben gett mig.

Vad kände du till om Leeds, och vad känner du till nu?

– Det är en sovande jätte som hör hemma i Premier League. Det är hela känslan runt klubben, att man ska tillbaka dit. De gör en satsning för det, och jag vill vara med på den resan.

– Sedan märker man att det är en storklubb och att det finns en enorm stolthet, det är en klubb med extremt många fans och man har fans över hela världen. Oavsett om de möter Brighton på bortaplan i södra England så fyller de upp sin bortasektion. Så det är väldigt kul och det bidrar förstås till att man känner att det här är spännande. Sedan är staden Leeds en väldigt trevlig stad, och det var också en positiv överraskning. En modern engelsk stad med mycket att göra.

Nu väntar snart första säsongen i en liga som av många anses extremt tuff – både sett till spelet på planen och den täta säsongen, där ett lag kan tvingas göra uppemot 50 ligamatcher om man får kvala till Premier League. Lägg därtill cupmatcher i FA- och ligacup.

– Ja, 46 stycken i ligan bara i grundserien. Det är en jävla massa matcher. Men det är det man vill, spela mycket matcher. Det är det roliga. Jag ser bara positivt på det.

Championship beskrivs som en extremt tuff liga, hur ser du på det?

– England överhuvudet har väl haft den stämpeln länge. Och visst, det är tufft. Nu har vi inte haft så många träningspass som varit rena fotbollspass ännu, men av det jag sett på de träningarna så märker man att det finns många tekniskt skickliga fotbollsspelare i laget.

– Så det är nog tufft men också väldigt bra kvalitet rent tekniskt. Du har lag som Newcastle och Aston Villa i serien den här säsongen och spelare med hög kvalitet. Visst är det mycket fokus på Premier League men som jag ser det är Championship en väldigt bra andraliga, en av de bästa andraligorna som finns och förmodligen en av de bättre ligorna i Europa trots att det är en andraliga.

Exempel på spelare som tagit steget från allsvenskan till Championship är än så länge ganska få. Men ett nyligen positivt exempel finns – en allsvensk skyttekung. Lasse Vibe lämnade IFK Göteborg för Brentford i fjol sommar, och dansken gjorde en stark debutsäsong i Championship. 14 ligamål blev det för Vibes del. Marcus Antonsson har koll på vad den förre Blåvitt-anfallaren åstadkommit, och gillar jämförelsen:

– Han har gjort det jättebra, och det är klart att man kan dra en parallell där; också en snabb anfallare, med skickligheten i djupled som en styrka. Jag tror att jag har goda chanser att kunna göra något liknande, jag vet att det blir många matcher och mina chanser kommer att komma. Det handlar om att ta vara på dem.

Antonsson berättade i en intervju på Leeds hemsida om förhoppningarna på spel i landslaget efter klubbytet.
Det faktum att det nu blir ny förbundskapten lär inte ligga honom i fatet – Janne Andersson har med IFK Norrköping mött Kalmar flertalet gånger i allsvenskan.
I våras gjorde Antonsson KFF:s enda mål när Peking vann mötet på Parken, i fjol höst gjorde han KFF:s enda mål (1-2-förlust) och så också i fjol vår när lagen möttes – mål i samtliga matcher för Kalmar mot den nya förbundskaptenens lag.

– Jag lämnade med flaggan i topp, blev utsedd till månadens spelare i allsvenskan och ledning i skytteligan. Nu kommer Janne in i höst och det är klart att han har haft koll på mig under de här senaste åren jag varit i allsvenskan. Fortsätter jag leverera på samma sätt i England så tycker jag att jag förtjänar en chans att få visa upp mig i landslaget. Målskyttar är alltid en bristvara och kan jag fortsätta så här så borde jag vara aktuell.

– För mig är det det allra största, att få representera sitt land. Jag skulle bli fantastiskt stolt om det blev så. Men för att det ska bli av så måste jag jobba hårt och fortsätta prestera.

MISSA INTE! 

– Allt om Kalmar FF – Gå till FotbollDirekts Kalmar FF-sida
AVSLÖJAR: Antonsson klar för Leeds – miljonregn över Kalmar

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll