Herrlandslaget

JUST NU: Polen vidare efter straffdrama – Xhaka syndabock

Polen är vidare efter en riktig rysare. Laget åkte på ett sent kvitteringsmål när Xerdan Shaqiri cykelsparkade in 1-1. Matchen gick till straffar. Där drog Polen det längsta strået och är vidare till kvartsfinal.

Polen satte en galen pressdirekt från start. Det speglade hela första halvlek som Polen totaldominerade. I slutet fick Polen även utdelning. Efter en blixtsnabb kontring där den duktige målvakten Lukasz Fabianski kastade ut bollen till Kamil Grosicki på vänsterkanten letade bollen sig fram till Jakub Blaszczykowski. Kuba som han kallas tog emot bollen och rullade kyligt in 1-0 under Yann Sommer i målet.

Resultatet stod sig nästan hela matchen ut. I andra halvlek bytte matchen skepnad helt och hållet. Nu var det Schweiz som dominerade. I 85:e minuten kom tillslut kvitteringen. Och oj vilket mål det var.

Yttern Xerdan Shaqiri cykelsparkade in bollen via stolpen. Han flög högt precis vid straffområdslinjen och fick till en riktigt fullträff. Överlägset snyggaste målet i detta EM. Väldigt läcker mål som betydde 1-1 och gav en förlängning.

Väl i förlängningen var Schweiz det bättre laget, men fick inte in bollen och matchen fick avgöras på straffar.

Det krävdes tio straffar för att skilja på lagen. Stor syndabock blev Granit Xhaka som sköt stenhårt, men missade hela målet. Istället kunde Grzegorz Krychowiak avgöra med sista straffen stenhårt rakt upp i krysset.

Polen klara för sin första kvartsfinal i ett EM någonsin. Faktum är att laget aldrig ens gått till ett slutspel innan. I kvartsfinal väntar antingen Kroatien eller Portugal, det avgörs senare i dag lördag.

Matchrapportering.

Polen vinner efter straffar.

SLUT

Straffomgång 5
MÅL!! Rodriguez kvitterar till 5-5 för Schweiz.
MÅL!! Krychowiak avgör för Polen, vinner 6-5.

Straffomgång 4
MÅL!! Schär kvitterar för Schweiz, 4-4.
MÅL!! Kuba sätter 5-4 till Polen.

Straffomgång 3
MÅL!! Shaqiri kvitterar till 3-3 för Schweiz.
MÅL!! Glik gör 4-3 till Polen.

Straffomgång 2
MISS!! Xhaka missar hela målet, fortfarande 2-2
MÅL!! Milik gör 3-2 till Polen.

Straffomgång 1
MÅL!! Lichtsteiner gör 2-1 till Schweiz.
MÅL!! Lewandowski kvitterar för Polen 2-2.

Schweiz börjar skjuta.

Efter en mållös förlängning väntar nu väntar straffar!

FÖRLÄNGNINGEN SLUT

119´ Polens enda målchans i förlängningen och det är så himla nära ett mål. En långboll där Sommer hamnar på mellanhand. Bollen styrs sånär förbi honom vilket hade betytt öppet mål. Schweiziska försvarer är dock snabbt på plats och kan rensa undan precis framför fötterna på Lewandowski.

118´ Nytt jätteläge för Schweiz och Derdiyok. Ett inspel frånSeferovic når fram till Derdiyok som är metern från mål igen. Fabianski ligger redan ner på marken, men Derdiyok får inte iväg ett avslut, bollen smiter ifrån.

117´ Gult kort Johan Djourou. Schweizaren stoppar en kontring på ett mindre snyggt sätt.

113´ Jätteläge för Schweiz. Än värre räddning av Fabianski, wow. På ett inlägg får Derdiyok ett friläge efter en misslyckad offside-fälla. Bara metern från mål hinner Fabianskis slänga sig och stå för en kalasräddning ut till hörna. Målvakten har räddat Polen i matchen flera gånger nu.

112´ Gult kort på Polens Michal Pazdan efter att ha dragit ner Derdiyok.

106´ Andra förlängningskvarten igång.

En väldigt trevande första förlängningskvart. Tempot svagt och möjligheterna få. Polen känns väldigt trötta. Aningen fördel Schweiz, men lutar åt straffar.

HALVTID I FÖRLÄNGNINGEN

104´ Andra bytet för Polen. Kamil Grosicki lämnar, Slawomir Peszko ersätter.

101´ Efter hundra minuter gör Polen sitt första byte i matchen. Krzysztof Maczynski går ut, in kommer Tomasz Jodlowiec.

91´ Och där är förlängningen igång.

Matchen slutar 1-1. Polen dominerade första halvlek totalt. Schweiz dominerade andra halvlek totalt. Det är en match med två ansikten. 1-1 är till sist ett rättvist resultat. Nu väntar förlängning.

FULL TID.

82´ MÅÅÅL!! Schweiz kvitterar till 1-1 mot Polen. Målskytt: Xerdan Shaqiri.
Precis på gränsen till straffområdet gör Shaqiri ett makalöst snyggt mål. Den lille kompakta yttern cykelsparkar in kvitteringen precis vid Fabianskis vänstra stolpe, den touchar till och med stolpen. Oerhört vackert mål. Turneringens snyggaste rentav.

78´ Seferovic i ribban! Schweiz med både ett och två lägen. Det senare tar i ribban. Första skottet av Djorou blockas. Bollen ut till Seferovic som får gott med tid att sikta in sig inne i straffområdet. Anfallaren försöker med en hård placering. Bollen tar klockrent i ribban.

77´ Schweiz gör sitt tredje och sista byte redan. Gelson Fernandes kommer in istället för Valon Behrami som tog sig för baksidsan lår när han gick ut. Grinar illa.

73´ Magnifik frispark signerad Rodriguez i Schweiz. Bollen går rätt mot krysset och kan inte slås så mycket bättre. Fabianski i det polska målet står för en jätteräddning och håller sin nolla intakt.

70´ Schweiz med ett nytt byte. Eren Derdiyok ersätter Admir Mehmedi.

58´ Byte Schweiz. In kommer supertalangen Breel Embolo. Han ersätter Blerim Dzemaili. Därmed spelar Schweiz för första gången i EM med två anfallare.

58´ Nytt gult kort, denna gång till Polen och Artur Jedrzejczyk.

56´ Gult kort på Fabian Schär. Mittbacken står för en benhård tackling på Polens storstjärna Lewandowski som nästan voltar på mittplan. Varningen betyder att Schär missar en eventuell kvartsfinal för Schweiz.

53´ Bra skott från Kuba. Målskytten vill ha mer. Mittfältaren bryter sin in i plan och avlossar en riktig kanon mot mål. Sommer är i vägen och boxar undan till en hörna.

46´ Shaqiri tar sig förbi sin motståndare och in i straffområdet. Resultatet blir en hörna. På den efterföljande hörnan är det nära att Schweiz får till det. En otäck skarv gör att bollen hamnar precis framför mål, men polska försvarare kan tillslut rensa bort.

46´ Andra halvlek igång.

Polen leder välförtjänt med 1-0 efter att Kuba gjort sitt andra mål i turneringen. Polen spelar med mest energi och vilja. Schweiz är däremot inte alls ofarliga. Denna match kommer nog att leva in i det sista.

HALVTID.

39´ MÅÅÅL!! Polen tar ledningen med 1-0 mot Schweiz. Målskytt: Jakub Blaszczykowski.
Direkt efter Schweiz läge går Polen på en kontring. Fabianski sätter ut bollen snabbt till Grosicki på vänsterkanten. Mittfältaren hittar Kuba som dyker upp vid bortre delen av straffområdet. Han tar emot bollen, siktar in sig och rullar bollen i mål under Sommer.

38´ Skott utifrån av Dzemaili. Skottet touchas av en polsk spelare och Fabianski tvingas stöta ut bollen till hörna.

33´ Polen har piggnat till igen. Nu ett inlägg från höger som når hela vägen fram till Milik som drar på halvvolley. Läget är bra inne i straffområdet, avslutet mindre bra. Skottet går över.

29´ Polen med fint läge. På en vänsterhörna får Krychowiak gå upp helt ostört. Mittfältaren får ett bra läge mitt framför mål, men nicken är missriktad och går utanför.

25´ Polen har lugnat ner sig efter sin oerhört pigga start där laget spelade med en otrolig energi. Schweiz har ätit sig in i matchen och har mer boll nu. Dessutom har alplandet skakat fram en del hörnor.

10´ Schweiz första riktiga anfall. Efter en riktig rivstart från Polens sida får nu Schweiz sitt första läge. Shaqiri kommer runt på sin vänsterkant och slår in bollen i boxen. Där möter Dzemaili och avslutar med ett tillslag. Bollen i burgaveln, strax utanför första stolpen.

1´ Mittbacksslarv i Schweiz gör att Lewandowski sånär hinner före målvakten Sommer. Bollen ut till Milik som får helt öppet mål från straffområdsgränsen, men missar hela målet. Detta efter endast 30 sekunder. Jätteläge för ett ledningsmål. Det måste Milik förvalta bättre.

1´ Matchen är igång.

Schweiz tog sig vidare som grupptvåa bakom värdarna Frankrike. Alplandet inledde med en 1-0 vinst mot Albanien och spelade sedan oavgjort mot först Rumänien och sedan Frankrike med 1-1 respektive 0-0.

Polen ses som en riktig dark horse i turneringen och gick även de vidare som grupptvåa då Tyskland vann gruppen. Polen inledde med att slå Nordirland med 1-0. Samma resultat besegrades även grannarna Ukraina med i den avslutande gruppspelsmatchen. Däremellan blev det ett kryss mot Tyskland, 0-0.