Nyheter

FD:s krönikör kritiserar Bajens Hallberg-matchning – ”Vad säger Udinese?”

ANNONS

KRÖNIKA MED  MAGNUS ÖSTERBERG
Hammarby tar emot Gefle IF på hemmaplan på söndag, det är den sista matchen innan den allsvenska serien går på semester på grund av EM-uppehåll. Bajen har inte jublat sedan derbysegern mot Djurgården (3-1) den 19 april. Nanne Bergstrand har emellertid lovat att laget inte kommer att åka ur serien.

Alla som hänger med vet bakgrunden med långsiktighet, framtidens fotboll och det som nu kallas för en etableringsfas. Jag lägger det lite på sidan om så länge och utvärderar förra året mot det jag har sett hittills.

Förra säsongen påminner en hel del om årets, en pigg vår (framförallt i Svenska Cupen) för att sedan få problem med att skrapa ihop poäng för att skaffa sig en trygg position i tabellen.
Nu är man där igen och sportchefen Mats Jingblad har uttryckt att “det finns resurser” för att värva. Jättebra för klubben att det finns resurser, men jag ser inte riktigt att det är vägen framåt, inte i det här läget. Hammarby borde säga nej till fler värvningar i år. Det har blivit för mycket redan.

Hammarbys långa historia av en ekonomi som inte har varit bra är på väg att vändas på allvar tack vare flytten till Tele 2 Arena och de fantastiska publiksiffror man fortsätter att visa upp. Att värva spelare kostar pengar, att värva kortsiktigt är att bränna pengar. Så ser jag det.

***

Den vändning man åstadkom ifjol berodde i mina ögon mer på att man ändrade sättet att spela fotboll snarare än de spelare man rekryterade in. Jakob Orlov gjorde ingen stor skillnad och han försvann efter höstens lån.
Imad Khalili har inte gjort skillnad ännu och Richard Magyar tog lite tid på sig att smälta in i miljön och laget. Ögmundur Kristinsson tog platsen i målet direkt och gjorde det bra, man han var väl i princip den enda, eller har jag glömt någon?

***

Den trupp Hammarby förfogar över är idag den absolut bästa truppen man har haft på många, många år i mina ögon men det känns inte alls som att man lyckas få fram det bästa ur den. När saker och ting inte fungerar är det enkelt att hitta fel överallt.
Tränare tycker att spelarna är för dåliga, spelarna tycker att tränaren tar fel beslut och supportrar och andra betraktare tycker att alla är usla. Så är det kanske inte med lite perspektiv.

Det är inte bara spelarnas fel att Hammarby bara har två vinster hittills och det är inte bara Nanne Bergstrands fel heller.
Allihopa tillsammans har ett lika stort ansvar även om den som är ansvarig är Nanne. Det råder det inga tvivel om.

***

Om man anser att man måste värva ännu fler spelare mitt under en säsong är det ett tecken på att man inte lyckats med det man vill. Man värvade flera spelare året man gick upp i allsvenskan och man värvade även under förra årets sommarfönster.
Till årets säsong gjorde man ytterligare förändringar och det är väl egentligen ingenting ovanligt. Det som jag  är illavarslande för Hammarby är att det värvas nytt hela tiden och inte tenderar att bli bättre. Det blir dock garanterat dyrare.

***

Utan att följa den dagliga verksamheten i träning och utan att lyssna på de samtal man har inom truppen och ledarstaben blir det mesta en gissningslek.
Men då får det lite bli så.
Synen på fotboll varierar stort mellan olika individer, garanterat även i en spelartrupp. Skillnaden där är att alla vill samma sak och man hittar kompromisser och vägar för att ta sig framåt, det är på den vägen det känns som att Hammarby har kört lite vilse.

***

För att lyckas måste man få ut det mesta möjliga av alla spelares kvaliteter det är inget hemligt recept. Spelarna måste få chansen att visa sitt allra bästa jag om tränaren ska kunna ta rätt beslut i exempelvis laguttagningar. Skador, avstängningar och i viss mån taktiska omdisponeringar måste det finnas utrymme för. Några exempel som kanske kan vara en del av lösningen på problemen, i mina ögon.

1.Fredrik Torsteinbö blev ofrivilligt omskolad till ytterback och har sedan blivit kvar där. Man gjorde en sen värvning av David Boo Wiklander men han har bara startat två matcher. Torsteinsbös kontrakt löper ut efter säsongen och det finns intressenter i bland annat Norge. Något säger mig att den klubben som vill värva honom som yttermittfältare för att det är där som hans kvaliteter passar bäst. Spelaren i fråga verkar inte heller vara överförtjust i att agera vänsterback, det underlättar knappast om nu Hammarby vill behålla honom.

2. Melker Hallberg värvades in då man behövde en spelare med hans kvaliteter till det centrala mittfältet. Melker får nu agera vänster yttermittfältare vilket inte ser ut att passa honom speciellt väl. Vad säger Udinese om det? Vad tycker Melker om det? Vad tycker Torsteinbö om det? Melker har av många utomstående fått väldigt hård kritik för svaga insatser. Udinese värvade inte en yttermittfältare, Hammarby gjorde inte heller det vid tillfället för rekryteringen. Den tyska klubb som sägs visa intresse lär inte heller se honom som ytter. Det är jag nästan säker på.

3. Arnor Smarason är ett annat nyförvärv som fått agera på väldigt många positioner hittills med varierad framgång. Forward, yttermittfältare, balansspelare och ytterback. Kan man ställa krav att en sådan spelare ska kunna leverera sitt bästa jag? Jag tycker inte det

4. Val av matchplan och taktisk disposition är extremt viktigt och även är har ju ändringar skett i stor utsträckning.  Flera matcher har byten skett redan i halvtid. Det kan såklart hända i undantagsfall, men återupprepade tillfällen ger ändå upphov till frågetecken. Framförallt tror jag att det sprider en osäkerhet bland spelarna och det är sällan speciellt lyckat.

***

Att bygga och utveckla ett eget spel som ska vara framtidens fotboll måste göras med spelare som finns kvar i truppen i framtiden.
Det måste också göras med spelare som har de eftersökta kvaliteterna i sig och med möjlighet för spelarna att visa detta. Vidare bör man noga fundera på hur balansen och konkurrenssituationen ser ut på ett ännu bättre sätt.
Det blir aningen skevt när man hela tiden väljer att flytta runt spelare på olika positioner. Vill klubben fortsätta prata om långsiktighet måste man också agera därefter annars försvinner trovärdigheten.

***

Nanne Bergstrand har lovat att Hammarby inte åker ur allsvenskan detta år, utan pratar tvärtom om att framtiden är ljus.
Alla hammarbyare vill tro honom men ord räcker inte speciellt långt. Hammarby som förening har gjort stora framsteg på många plan de senaste åren och just attityden med långsiktigheten har imponerat. Men jag tycker inte att det är nödvändigt att sparka Nanne Bergstrand mitt under pågående säsong om han inte själv känner att han kört fast.

Med tanke på den utveckling som inte syns utåt är det dock hög tid för en rejäl utvärdering. En sådan utvärdering behöver absolut inte vara resultatbaserad(kortsiktig) utan en kontroll av rekryteringsarbetet, utvecklingen av spelare samt det egna spelet.

MISSA INTE – MER OM HAMMARBY!

 – “Organisationen när jag kom till Hammarby var katastrof”
 – Trotjänaren kan lämna: “Får ta det som det kommer” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15