Herrlandslaget

FD-LÅNGLÄSNING: Bajen-stjärnan: ”Glad att våra fans inte gör som Djurgårdens”

ANNONS

LÅNGLÄSNING. Johan Persson förde upp Hammarby från superettan och är ”sheriffen” och navet på mittfältet när laget
nu ska etablera sig i allsvenskan. För FotbollDirekt berättar han om den katastrofala organisationen som rådde i Hammarby när han kom dit, de svaga resultaten i årets allsvenska och hur glad han är att Bajens supportrar inte kör tysta minuter protest-minuter.
– Jag är glad att våra fans inte gör som Djurgårdens, säger han till FotbollDirekt.se.

”Ring 14.30” står det i SMS:et. Och att trotsa ”sheriffen Persson” är ingen bra idé, tänker jag. 14.30 sharp svarar han. Efter en stunds kallprat ber han mig vänta medan han går in i ett annat rum. Förväntningarna på tunga avslöjanden och inside om Hammarbys prekära situation höjs. Men det ska snabbt visa sig att Persson är slipad som en diamant och inte bjuder på speciellt mycket skandaler. Däremot bemöter han frågorna med en uppriktighet och ärlighet.
– Vi har snack hela tiden, oavsett om det går bra eller dåligt, men givetvis blir det mer när det går trögt. Problemet är ju att vi släppt in alldeles för mycket mål. Så det är bara tillbaka till grunderna: vad är det som gör att vi släpper in så mycket mål som vi gör? Vi har tittat lite på det och gått igenom lite matcher. Vi har också tittat på lite matcher från i höstas då vi täppte igen ganska bra en period, hur vi gjorde då och hur vi ska ta oss dit igen.

BB160518JL036

Finns det någon risk i att prata för mycket?
– Det finns det väl, hehe. Alla på den här nivån och i laget vet ju att det är resultatet som räknas och vi vet om att vi har för lite poäng. Vi förstår att alla runtomkring är missnöjda med där vi ligger, det är vi också. Vi vet att vi måste höja oss.

Det känns som att du hittade din roll i Hammarby väldigt fort?
– Det kändes bra direkt när jag kom. Jag fick en roll som jag hade i Öster när det gick som bäst där och vi vann superettan. Det passade mig perfekt och jag kunde göra det jag var bra på. Sen har jag fått stort förtroende hela min tid här.

Varför gick ni upp i allsvenskan ditt första år tror du? Vad hade ni då som Bajen inte hade haft de tidigare superettan-åren?
– Det var en rejäl utrensning inför det året jag kom, jag tror 14 försvann och åtta kom in. Man hörde från Johannes (Hopf) och Guldborg och någon mer om hur det var innan, och det var inte bra. Vi skulle bygga ett hållbart spel, sen om det tog ett, två eller tre år… vi skulle upp och etablera oss. Vi hittade en bra balans direkt och var slagkraftiga från start. Det flöt på bra då och vi var redo redan första året.

Hur är Nanne som tränare?
– Väldigt kunnig och väldigt bra, han vet vad han vill och det är det jag tycker är starkt med honom också. Han står bakom sig själv även när det blåser. Han tror starkt på sina idéer och det tror jag är viktigt. Det gäller att se det långsiktiga i det, börjar man titta kortsiktigt är det bara för att släcka bränderna där och då. Ska man ha framgång över längre tid måste man bygga långsiktigt och det gör han. Men man måste leverera hela tiden och det är där vi är nu, vi måste börja ta poäng.

BB150923BB354

Är Hammarby någonting ”annat” jämfört med Mjällby/Landskorna/Esbjerg/Öster?
– Självklart märker man trycket utifrån direkt. Det var mycket, mycket större än i de klubbar jag varit i innan. Men organisationen när jag kom till Hammarby var katastrof. Det tillhörde absolut inte ett mittenlag i allsvenskan. Där märkte man att det kommer ta tid att bygga upp allting runtomkring och det är det Hammarby byggt upp väldigt bra de senaste två och ett halvt åren. Vi har fått en helt annan organisation nu som är tio gånger bättre än den när vi kom. Sen är vi givetvis långt ifrån de största klubbarna organisationsmässigt. Men är man medveten om hur det såg ut för två och ett halvt år sen så är det bra gjort att vara där vi är i dag.

På vilket sätt var den katastrof?
– Det var ju hur man skötte träningar till exempel. Vi fick köra runt och träna lite överallt första tiden. Det var dåliga planer och när det var kasst väder fick vi inte tag i okej planer. Och gymmet vi har och sådär är ju inte toppklass om man säger så. Men saker runtomkring har som sagt blivit mycket, mycket bättre.

Hur minns du när ni gick upp?
– Fantastiskt. Det behövs inte fler ord än så egentligen. Det var kul att kunna bjuda tillbaka till alla fansen redan första året även om det inte var direkta målsättningen första året.

Du hade varit dominant i superettan men haft lite problem med allsvenskan. Hur säker var du på att du höll allsvensk klass?
– Jag var egentligen inte osäker alls. Jag visste om vad jag kunde och att jag skulle hålla allsvensk klass. Det var jag inte bekymrad över. Jag hade en annan roll, som jag inte riktigt trivdes med, när det gick tungt i Öster. Så jag var besviken över att jag inte fick spela mitt spel där, därför var det skönt att få förtroendet från Nanne.

Hur ser du på fjolårssäsongen, som nykomlingar i allsvenskan?
– Godkänd, varken mer eller mindre. Prestationsmässigt var den bra och vi kunde vunnit många fler matcher.

Och alla tiders publikrekord i allsvenskan?
– Det är ju helt fantastiskt. Man har svårt att greppa det, att det kommer så mycket folk hela tiden även om vi inte levererat. De håller absolut högsta kvalité. Det är få förunnat.

BB150305BB005

Vissa motståndarspelare lyfter ibland fram att det kan vara en nackdel för er också, att hela tiden spela under sådan ”press”. Vad säger du om det?
– Jag kan bara tala för min egen del och jag tycker det är fantastiskt att få vara med om sådana här matcher. Och man är ju medveten om att det är så i Hammarby. När man inte gör bra prestationer ska man få höra det och det måste man kunna ta och sen leverera i de stunderna också. För mig är det enbart positivt.

Känner du stor press?
– Press och press. Vad ska jag säga… det är klart det är en press på oss hela tiden. Men man måste hantera den på rätt sätt. Vi känner att vi måste ha poäng nu, men det är bra att ha det trycket på sig också.

Hur hanterar man det ”på rätt sätt” då? Genom att ta poäng?
– Hehe ja, precis. Men man får inte vara övertänd eller spänna sig. Man måste våga göra grejer ändå. Det funkar inte att gå och gömma sig. Det blir aldrig bra. Det gäller att försöka ha mod hela tiden och att alla gör det som sagts inför matcherna.

Ni har förstärkt en del jämfört med förra säsongen, men det har ändå inte riktigt ”lyft”. Varför?
– Vi är inte nöjda poängmässigt som det har blivit. Samtidigt har prestationerna varit okej och jag vet inte hur många uddamålsförluster vi har. Vi måste sätta oss ner på ledigheten och gå igenom och fokusera på träningarna. Vad har gått snett? Vad måste vi förbättra? Vi har mycket jobb framför oss.

Är det nåt med “det svåra andra året”?
– Det är väl lite det, om man ser Sundsvall, Östersund och de som gått upp har de inte riktigt den pressen vi har. De slår underifrån hela tiden. Men det är ingen överraskning, vi vet om att det är såhär i Hammarby. Här ska vi vara med i toppen, det är något vi ska leva med, acceptera och gilla. Kraven är större här.
– Det har varit stor rullians på spelare och många skiften i positioner så det är klart det tar tid att spela in en ny startelva hela tiden. Vi hade haft en förhoppning om att vi skulle vara längre fram i det här men ser man på prestationen så har den varit okej. Men resultatmässigt är vi absolut inte nöjda någonstans.
– Jag tycker heller inte att det är så stor skillnad mellan botten och toppen i allsvenskan. Ett sådant lag som Örebro är ju ett bevis på det, de hade det tufft på våren och sen var de grymma på hösten.

BB160315AE008

Djurgården har fått stor kritik. Ändå ligger de fem poäng före er.
– Jag tycker väl kanske att det Dif-fansen gör när de väntar 13 minuter med att gå in inte direkt stöttar laget. Jag är glad att våra fans inte gör som Djurgårdens. Man är ändå där och hejar fram laget, det är det vi blir hjälpta av i alla fall. Sen om vi inte leverera, presterar och vinner så har man all rätt att bua ut oss. Jag har all respekt för att folk är besvikna och förbannade efteråt när vi inte vinner.

Men det känns inte som att det stormar kring er på alls samma sätt trots en svag inledning?
– Jag vet inte om folk kanske förväntar sig att det ska storma? Jag vet inte hur det varit innan här. Det kan gå väldigt snabbt att klättra också. Jag förstår att det är ett missnöje och att vi ligger där vi gör, det köper jag fullt ut. Vi borde tagit fler poäng, det är inget snack om det. Sen hoppas jag ändå att de har lite tålamod med den långsiktiga planen. Men det kommer ta tid att bli ett topplag.

Var tycker du ni borde vara med truppen ni har till förfogande?
– Ja du, den klyschan att en tabell ljuger inte är väldigt sann. Vi har inte varit tillräckligt bra. Så enkelt är det. Vi måste stå enade som grupp och klubb här nu, det är nog många som vill trycka till oss.

Tycker du ni behöver förstärkningar i sommar?
– Det har jag inte med att göra, jag tycker vi har en tillräckligt bra trupp för att ligga lite högre upp än vad vi gör i dag.

Proffsigt svar.
– Det är bäst så, haha.

För egen del då. Är du nöjd med dina insatser?
– Det är klart att jag är lika missnöjd som alla andra med var vi ligger. Ligger man där så har man inte varit tillräckligt bra. Så är det bara. Det är upp till bevis nu. Jag ska göra allt, allt ,allt jag kan för att vi ska vinna nästa match. Sen har vi ett stort jobb framför oss under sommaren.

BB150923BB354

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15