BAKU. Simon Marklund från Piteå är U17-EM:s nordligaste spelare. Mittfältaren flyttade till Åtvidaberg för att bli sedd. Nu spelar han EM inför ögonen på bland annat Chelseas talangscout.
– Det är jättecoolt att ha de stora klubbarna som kollar på ens match, säger Simon Marklund till FD.

Det är nästan 400 mil mellan Piteå i Norrland till Baku i Azerbajdzjan. Skillnaderna är flera och intrycken många.
– Det är underbart här nere, allting är så fint i Baku. Gräsplanerna här är jättefina, det har vi inte i Piteå. Där har det mest blivit konstgräs. Arenorna har vi heller inte uppe i Piteå, säger Simon Marklund.

16-åringen inledde sin karriär i klubbarna Södra United och Infjärdens Sk. Efter det anslöt han sig till Storfors AIK:s U17-lag, som 13-åring. A-lagsdebuten lät inte vänta på sig. När han var 14 år spelade han division 3 fotboll med klubben. Flyttlasset gick sedan vidare ner till Åtvidaberg i samband med att han började gymnasiet.

– Det är 100 mil mellan Piteå och Åtvidaberg. Det är ungefär som att ha gjort flytten till utlandet fast att man ändå är kvar i Sverige. Så jag har lite rutin kring det, säger Marklund.

Han berättar att han flyttade till Åtvidaberg själv och nu bor på ett elevhem med andra killar från laget och gymnasiet.
– Det är jättenice. Konceptet och hur klubben tar hand om spelarna är Åtvidaberg jättebra, jag trivs väldigt bra.

Steget att lämna sin hemstad Piteå förklarar han var behövligt för sin fotbollsutveckling.
– Det är mycket svårare att bli sedd i Piteå, man måste ju söderut. Det är division 1 som är högsta nivån där uppe med Piteå, Umeå och Luleå, säger han med sin breda dialekt, på det sätt som bara norrlänningar kan.

När Marklund spelade i division 3 med Storfors hade klubben ett snitt på knappa 100 åskådare per match. Nu spelar han U17-EM med mer publik, mer media och dessutom scouter. Turneringen är ett jätteskyltfönster för unga spelare. Bara i senaste matchen mot Frankrike satt det representanter för bland annat Kaiserslautern, Red Bull Salzburg och Chelsea.

Är det något man tänker på?
– Lite kanske, i alla fall i början. Men när man väl är i matcherna tänker man inte på det. Då är det bara att vara sig själv och göra en så bra prestation som möjligt. Förhoppningsvis blir man sedd då och kan ta nästa steg.

Hur är det att exempelvis Chelsea kollar på din match?
– Det är jättecoolt att ha de stora klubbarna som kollar på ens match.

Han har verkligen fått chansen att visa upp sig detta mästerskap med. Åtvidabergspelaren har fått starta samtliga tre gruppspelsmatcher.
– Det är väldigt skönt. Det är inte alla som får den chansen så det gäller att ta vara på det och det tycker jag att jag har gjort. I alla fall mot England och Frankrike.

Var det något du förväntade dig när du åkte ner till Baku?
– Det kom som en chock att jag fick starta. Jag kanske hade det lite på känn, men nej jag trodde inte att jag skulle få starta. När jag fick chansen mot England kändes det som att jag hade chansen till att få mer speltid och att det gällde att ta den.

Under EM har han använts ute på kanterna, både till höger och vänster. I klubblaget spelar han dock på sin favoritposition, i en nummer tio-roll.
– I landslaget brukar jag spela på en kant och det trivs jag också med. Båda funkar bra, men jag föredrar nog vänsterkanten så jag kan vika in och skjuta med högerfoten.

Just hans högerfot är en av hans största styrkor. Joel Asoro har berömt hans tillslag och under turneringen har det varit Marklund som tagit hand om både hörnor och frisparkar.
– Det är skönt att få det förtroendet, att han (Magnus Wikman) tror på mig. Tillslaget kommer kanske från alla gånger man har stått hemma och skjutit mot målet i Piteå.

Närmast att få chansen att visa upp sin fina högerfot är på söndag 18.00 svensk tid. Holland står för motståndet i kvartsfinal. Precis som alla andra i landslaget tror han stenhårt på detta lag.
– Det är en spännande utmaning. Vi har mött England och Frankrike och slagit båda lagen, så ingenting är omöjligt. Vi har bevisat att vi är en stark en grupp och att vi kan gå hela vägen.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll