Foto: Bildbyrån

BAKU. Malmös Adrian Edqvists karriär skiljer sig en del från dem övriga i U17-landslaget. Sina fem första fotbollsår fick han sin utbildning i den spanska skolan och småklubben Las Lagunas.
– Jag har tagit med mig mycket från Spanien och deras klimat och även lärt mig saker från den svenska fotbollen. Det var en väldigt nyttig tid för mig, säger Adrian Edqvist till FD.

Adrian Edqvist föddes i Sverige, men när han var sju år valde hans familj att flytta ner till Spanien för att testa något nytt. Södra Spanien nära kuststaden Malaga föll valet på. Adrian var vid tillfället sju år och började spela fotboll i Las Lagunas.

– Det är mycket småpassningsspel och de tekniska bitarna höll väldigt hög nivå. Tempot var högre där med. Så jag har tagit med mig mycket från Spanien och deras klimat och även lärt mig saker från den svenska fotbollen. Det var en väldigt nyttig tid för mig. Det är något jag använder hela tiden nu, att ha bollen nära fötterna och spela tekniskt, säger Adrian Edqvist.

Efter några år blev han uttagen till hela Andalusiens stadslag. Några andra spelare som fostrats i Andalusien? Fernando Hierro, Sergio Ramos, Isco och Jesus Navas är bara några exempel.

– Det var väldigt häftigt. Jag var där på några samlingar. Jag lärde mig verkligen jättemycket där. Jag var faktiskt på väg till Malaga sedan. Vi snackade en del och var där och provtränade, men vi flyttade tillbaka till Sverige istället, säger Edqvist.

Flyttlasset gick till Blekinge och Karlskrona. Edqvist började spela för Karlskrona AIF som efter en ihopslagning blev det FK Karlskrona.
– I Sverige är det hårdare tag. I Spanien var det inte att man skulle gå in på kropp och röra varandra utan det var mer passningsspel som gällde.

Efter några år i Karlskrona var det dags för ännu en flytt. Denna gång till Skåne och Malmö FF. Det saknades inte erbjudanden. Kalmar FF som ligger cirka timmen från Karlskrona var intresserade och Edqvist var även där på flera träningar. Dessutom var även danska Bröndby med i leken.
– Kalmar var lite närmre och en liten mindre klubb. Jag hann inte riktigt lära känna Bröndby. Jag var bara där på två träningar och sedan åkte jag på en ryggskada. De ville att jag skulle komma ner igen, men jag kände att Malmö var ett jättebra alternativ för mig.

På vilket sätt kändes Malmö som det bästa alternativet?
– Allt var större och det var en hårdare konkurrens. Om man verkligen vill satsa så skulle man gå till Malmö kände jag. Det var ett helt perfekt klimat att komma ner till, man triggas här hela tiden. När man ser att sina lagkamrater är med i landslaget vill man ju så klart också vara med där och då jobbar man ännu hårdare. Så nu är jag här.

Han berättar att han har en egen lägenhet i Malmö och att hans mamma bor i Lund om han skulle behöva något. Närmsta målen i Skåneklubben är bara spela så mycket som möjligt och att få en del chanser i U21-laget. A-laget har ynglingen också med i baktankarna.
– Det får vi se. Det är bara att jobba på så kommer det så småningom får man hoppas.

Att jobba på hårt är något av hans signum. Nere på träningarna spelar han hela tiden med hög intensitet och han har känts het på sistone. Två korta inhopp har det blivit för honom så här långt.
– Det är jättetuff konkurrens. Jag försöker bara göra det jag kan och tillföra laget och jobba på. Man får ta det som det kommer. Det är bara kul att få vara här och tillhöra laget.

Nästa match är mot Holland på söndag. Hur går det där?
– Vi vinner. Det är bara vinst som gäller, avslutar han med ett bestämt leende i hettan i Baku.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll