• Publicerat 29 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 8 Kommentarer

På måndag reser det svenska P99-landslaget till Azerbajdzjan för U17-EM. Utan två av sina största stjärnor. Varken AIK eller Halmstad släpper Alexander Isak respektive Sead Haksabanovic. Dessutom är Oscar Krusnell skadad och missar turneringen han med.
– Vi har försökt att hitta lösningar med föreningarna, men de var inte villiga att komma fram till något tyvärr, säger förbundskapten Magnus Wikman till FD.

För blott andra gången någonsin har Sverige lyckats kvala sig in till U17-EM. Det är inte många som får chansen att representera sitt land i ett stort mästerskap. Två spelare som berövas den möjligheten är AIK:s Alexander Isak och Halmstads Sead Haksabanovic.

– (Alexander) Isak kom med beskedet i förrgår och Sead (Haksabanovic) i går. Vi har försökt att hitta lösningar med föreningarna, men de var inte villiga att komma fram till något tyvärr. De kanske aldrig får chansen att representera Sverige i ett stort mästerskap igen. Vi får hoppas att de får chansen när de blir äldre, men det vet man ju aldrig. Det är synd för de skulle få en ovärderlig erfarenhet, även klubbarna hade gynnats av att få tillbaka en spelare med internationell erfarenhet, säger Magnus Wikman.

Vet du hur det ser ut hos andra länder som är med i EM. Får de loss sina spelare?
– Jag frågade om det när vi var nere i Azerbajdzjan vid lottningen. Där är det inga bekymmer alls. Det är en ickefråga hos övriga länder. Alla spelare som önskas ska vara med i mästerskapet. Det är inte ens någon diskussion om det. Samtliga länder ser det som en stor möjlighet och värderar den viktiga erfarenheten spelarna får, säger Wikman.

Vad tycker de om Sveriges modell?
– De trodde inte att det var sant. Att det ens skulle finnas någon risk att vissa spelare inte skulle släppas tyckte de var konstigt. Speciellt när Sverige så sällan är med. Men det är deras åsikt och de är inte ansvariga i någon svensk klubb, då kanske de hade sett det annorlunda.

Inte nog med att spelare inte släpps av sina klubbar. Landslagets givne vänsterback Oscar Krusnell är skadad och missar hela mästerskapet. Han ersätts av BP:s Emre Erdogdu. Isak och Haksabanovic ersätts av Ljungskiles Niclas Holgersson och AIK:s Nebiyou Perry.

Erdogdu har varit med en hel del tidigare, bland annat senast i Elite Round. Holgersson har två landskamper på sitt konto när han var med i en turnering i Vitryssland för cirka ett år sedan. Perry har på sistone representerat USA, men väljer nu den gula dressen.

– Vi tappar dem två som har spelat som forwards mest nu på sistone. Vi tappar även en vänsterfotad vänsterback. Niclas (Holgersson) och Nebiyou (Perry) är mer mittfältare så det kommer att bli en annan balans i laget nu med andra egenskaper. Nebiyou har bara varit med på läger med oss, men gör nu sin debut. En rätt hyfsad debut, det är få förunnat att få spela ett stort mästerskap.

På söndag träffas laget och gör läkarundersökningar. På måndag reser landslaget ner till Baku och Azerbajdzjan. På fredag spelar Sverige sin första match i mästerskapet, mot England. U17-EM spelas i Baku, Azerbajdzjan 5-21 maj.

Sveriges spelschema
6 maj 17.00 England
9 maj 12.00 Danmark
12 maj 17.00 Frankrike

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll