• Publicerat 13 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 180 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

FD:S TALANGPRIS. När han var nio år kom han till Sverige från Gambia och började för första gången spela klubblagsfotboll. Bro IK i division 7 är moderklubben. Nu spelar han i Chelsea och räknas som Sveriges största försvarstalang under 18 år. I alla fall när FD:s jury fick säga sitt. Om en månad leder kapten Joseph Colley sitt Sverige i U17-EM i Azerbajdzjan.
– Det är en skön roll som jag gillar mycket. Det är stort att vara kapten för sitt land, säger Joseph Colley till FotbollDirekt.

I morgon blir Joseph Colley 17 år. Vad passar då inte bättre än att bli framröstad som Sveriges största försvarstalang under 18 år (född 1998 eller senare).

Grattis till priset, ingen dålig födelsedagspresent va?
– Haha, riktigt bra present är det. Tack så mycket. Det är jättekul att höra, säger Joseph Colley.

Det har gått snabbt för ynglingen. I november 2008 kom han som nio-åring till Sverige från Gambia. Han hade då aldrig tidigare spelat fotboll i en förening. Division 7-klubben Bro IK blev hans första klubb. Flyttlasset gick snabbt vidare till BP innan den engelska jätten Chelsea plockade in honom förra sommaren.
– Jag kom till Sverige från Gambia november 2008. Vid årsskiftet började jag spela fotboll i en klubb för första gången. I Gambia spelade jag fotboll med kompisar, vi gjorde våra egna lag. Vi spelade innan skolan, efter skolan och när vi inte hade skola. Jag har alltid spelat fotboll för att det är kul, jag älskar fotboll, säger Colley.

Kärleken till fotbollen har tagit han långt. Förutom att han tillhör Chelseas ungdomsakademi är han även lagkapten för P99-landslaget som ska spela U17-EM i maj.
– Det är härligt. Det är ett riktigt bra gäng som jag alltid vill vara med. Jag tycker det är stort att vara kapten för sitt land. Jag tror jag blev vald för att jag pratar mycket på planen och gillar att styra. Det är en skön roll som jag gillar mycket.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– När någon tappar huvudet försöker jag få upp dem igen. Jag försöker att hela tiden vara positiv. Gör en lagkompis ett misstag blir han inte bättre om man bara skriker på honom. Det är bättre att vara positiv och pusha sina medspelare. Utanför plan försöker jag få in alla i gruppen så att ingen känner sig utanför.

Hur gick tankarna inför avgörande matchen mot Wales?
– Vi visste om att vinner vi denna match är vi i EM. Det var lite stressigt och spänt, man ville inte riskera så mycket i en sådan viktig match. Vi lyckades till slut vinna och när slutsignalen kom. Jag har aldrig känt så någon gång innan. Det var verkligen helt obeskrivligt.

Inför EM-kvalet sa du att du visste att ni skulle ta er till EM. Vad säger du era chanser i EM där ni möter Frankrike, England och Danmark?
– Haha, ja det gjorde jag och vi tog oss vidare också. Det är en riktigt tuff grupp i EM. Alla lagen är bra. Det är några i kompisar här i Chelsea som kommer att spela för England. De frågar mig om vi har bra anfallare, vilken position jag ska spela på och så. Men jag säger ingenting, de får vänta och se. De försöker psyka mig också och säger att de kommer rulla ut oss, men jag säger bara att vi får se.

Hur ska det bli att spela mot dina lagkompisar?
– Utanför plan är vi kompisar, men inte på plan. Då representerar jag Sverige och kommer att ge dem en riktigt tuff match.

Avslutningsvis, vad har du för mål inom den närmsta framtiden i Chelsea?
– Målet denna säsong var att spela så mycket som möjligt i U21-laget och jag har faktiskt fått spela en del. Nästa säsong är mitt mål att vara med U21-laget på heltid och bara spela med dem. Sedan får vi se om det blir någon träning med A-laget.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll