Foto: Bildbyrån

Romulo Cabral Pereira Pinto, eller kort och gott Romulo – den brasilianska anfallaren är Hammarbys senaste och förmodligen sista värvning inför säsongen. Här berättar Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg om värvningen:
– Det är en rörlig forward som löper mycket och löper bra, han tar rätt löpningar. Han är väldigt skolad, en smart spelare, säger Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

De goda nyheterna kom slag i slag för Hammarby den här veckan. Efter derbysegern mot AIK i cupen så fick man klart med spel i semifinalen mot Häcken på egna Tele2 Arena, och samma dag blev ett nyförvärv klart i brasilianska Romulo.

En ytterligare anfallsvärvning efter succémannen Alex hade Hammarby aviserat på förhand, och förväntningarna har funnits där från fansen – nu är det på plats. Romulo, närmast från Friburguense i regionala mästerkapet Carioca 1, har tidigare tillhört storklubben Botafogo.

Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg berättar att Romulos namn har funnits med i tankarna en längre tid. Men det var när man fick se 24-åringen på plats som det blev tydligt att man skulle satsa på honom.

– Vi har haft koll på honom en bra tid. Namnet har funnits där sedan en bra tid tillbaka, redan innan vi åkte på vår första resa ner till Brasilien (i november). Men det var andra vändan (nu i februari) som vi såg honom live, sedan har vi kompletterat med ett stort antal matcher på video. Så sammantaget är det en spelare vi sett ett antal gånger, vi anser oss ha en bra bild av honom, säger Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

– Vi har haft en kontakt där nere som hjälpt oss. Det är klart att man måste ha kontakter på plats, du kan inte bara åka dit och scouta matcher och förvänta dig hitta någon direkt, utan det handlar om att ha en bild på förhand och även att veta förutsättningar med kontraktslägen och så vidare.

Den matchen ni såg honom live så gjorde han två mål, man får anta att det var väldigt viktigt för ert beslut att satsa på honom? 

– Det är klart. Han gjorde två mål i en match mot Vasco da Gama, en bra match med hög kvalitet och många bra spelare. Sedan är det klart, intrycken förstärks åt båda håll när man ser spelare live. Både det som är bra och det som är dåligt. Du får en tydligare bild när du har överblicken med alla 22 spelare, framför allt rörelsemönstren, hur spelare löper utan boll. Den får du inte alltid genom kameralinsen. Så visst har det spelat roll.

Han beskrivs som en annan spelartyp än Alex?

– Det stämmer, och det är en av anledningarna till att vi tog in honom, vi ville ha någon som kunde komplettera med andra egenskaper. Det är en rörlig forward som löper mycket och löper bra, han tar rätt löpningar. Han är väldigt skolad, en smart spelare. Har ett bra rörelsemönster, är bra felvänd men också i djupled. Hans huvudspel är bra, han är 1,86 lång. Som många brasilianska spelare är han också en bra avslutare med bägge fötterna.

Så som ni spelar med en tydlig nummer 9-anfallare, kommer det bli så att han och Alex får konkurrera om den platsen nu?

– Det är inte jag som bestämmer den biten utan det är helt upp till Nanne. Men både Alex och Romulo kan användas på flera positioner än bara nummer 9-positionen, så visst är det möjligt att ha dem bägge på planen.

Romulo finns inte med i morgondagens cupsemifinal mot Häcken. Det handlar först och främst om debut i allsvenskan. Premiären 4 april hemma mot Östersund är första tävlingsmatchen där Romulo är aktuell.

– Han flög hem till Brasilien i morse och kommer hit igen på torsdag nästa vecka. Hur vi sedan väljer att matcha in honom, det får Nanne avgöra. Det man kan säga är ju att han är i gång och i full fysisk form, han spelade sin senaste match i förra veckan. Men det blir som sagt upp till Nanne, om han ska matchas i U21 först eller om han kan gå in direkt.

 

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Dygnet då ALLT gick rätt för Bajen – nyförvärv, och så det här…
Häckensupportern utom sig över Bajenmatch: ”Så arg att jag…”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll