Malmö FF gick in i sitt första Champions League-äventyr med oförändrad spelarbudget. Samma sak även i fjol när succén upprepades. Men i vinter har MFF satt ett nytt tak och en satsning som kostar närmare 30 miljoner kronor.
– Ja, vi har skapat en större budget i år. Vi har tagit kliv. Vi känner ett stort ansvar för våra pengar men det är något vi måste våga, anser Daniel Andersson för FotbollDirekt.se.

Malmö FF blev inte fartblinda av sin första Champions League-succé. Inte heller den andra festen i fjolhöstas fick skåningarna att fara i väg.
Två gånger om skrev man svensk fotbollshistoria men man gjorde det med en rödaktig försiktig ekonomisk politik.

In i det längsta har MFF velat undvika att höja sin spelarbudget.

Nu har det emellertid förändrats.
Efter femteplatsen förra säsongen och med risken att helt missa Europaspel så har Malmös ledning nu för första gången sedan genombrottet i Europa valt att höja sin spelarbudget.

Flera tunga affärer i vinter har kostat uppskattningsvis, enligt vad FD erfar, uppemot totalt 30 miljoner kronor.
Anders Christiansen kostade 9 miljoner att ta i från Serie A och har uppskattningsvis en signing bonus på 2-3 miljoner, Vidar Kjartansson kostade 3 miljoner i köp och uppges ha haft en signing på 6,5 – 7 miljoner – medan ett kommande namn som Behrang Safari i kraft av att han inte kostar i övergångssumma från Basel lär dra en engångssumma på omkring 5 miljoner ner i hans fickor.

Stora pengar men å andra sidan sitter MFF i dag med ett eget kapital på 350 – 400 miljoner och kommer i sommar att äga sin egen arena till 100 procent, Swedbank stadion. Detta med allt vad det innebär av ny intäktsökning.

Malmö FF:s sportchef ger här sin bild av att våga som man allt mer känt sig tvingade att göra och hur pressen, inte minst på det viset, nu kommer att skärpas ytterligare.
– En nyckel till att vi länge har kunnat hålla tillbaka vår budget har ju varit att vi lyckats behålla spelare, sålt spelare och fyllt på med rätt namn. Men så måste vi i längden våga om vi vill flytta fram våra positioner, säger Daniel Andersson till FotbollDirekt.se.

– Ja, vi har skapat en större budget i år. Den är större än under de två Champions League-åren. Vi har tagit kliv. Vi känner ett stort ansvar för våra pengar men det är alltså något vi måste våga.

Exakt med hur många procent Malmö FF nu drygar ut spelarbudget är oklart och inte någonting Daniel Andersson vill gå in på – mer än att det är med väl tilltagna marginaler.
– Vi är fortsatt försiktiga även om vi måste framåt. Men vi håller hårt i pengarna och kommer inte att fara i väg.

– Ja, det är klart att större transfersummor skapar större krav på oss, det sätter ju inte minst större press på mig. Man måste ju vara extra säker på vad man gör, även om jag alltid anser att vi är så grundliga som man kan vara när vi rekryterar spelare.

Är det svårt att våga? Å en sida måste ni på sätt och vis – å en annan sida så…
– Ja, det är ju att betrakta som en engångssumma det vi har tjänat. Pengarna ska räcka länge. Man spelar ju inte automatiskt i Europa och vi kanske inte gör det i år. Vi är ju oerhört tacksamma för det kapital vi har byggt upp – man ska också komma i håg att det bara är några år sedan vi satt ekonomiskt illa till. Nej, vi kan inte mer än känna ett stort ansvar och ska förvalta det här väl.

– Men i det här ingår som sagt också att vi måste våga för att flytta fram våra positioner, så länge det sker kalkylerat.

MISSA INTE – MER OM MFF
– Reagerar surt – känsligt läge när han får en fråga för mycket

HAR ”Örnen” landat ?

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll