• Publicerat 10 mars, 2016
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
vänsterbackar

Allsvenskans bästa spelare 2016? En titel lika svår att dela ut nu innan säsongen som det är att tippa vem som lägger beslag på SM-pokalen om sisodär nio månader. Det hindrar dock inte FotbollDirekts krönikör Mårthen Bergman och Magnus Österberg från att lista sina kandidater till priset. Under de kommande nio dagarna kommer duon i tur och ordning ranka allsvenskans bästa: målvakter, högerbackar, vänsterbackar, mittbackar, högeryttrar, vänsteryttrar, innermittfältare, anfallare och tränare.

Info: På platserna 1-3 placeras de spelarna som Bergman och Österberg anser vara bäst på sin position, inför allsvenskan 2016. På platserna 4-5 hittar ni två ”jokrar” som efter säsongen 2016 mycket väl kan hamna 1-3 på listan över allsvenskans bästa på sin position.

1. Haitam Alesaami, IFK Göteborg
Kommentar: En kanonvärvning av Mats Gren. Kom egentligen från ingenstans och övertygade från start. Är nära på en komplett allsvensk ytterback. Stark i kroppen, följsam i försvarsspelet och med en vänsterfot som skär djupa sår bakom motståndarnas försvarslinjer. Positionsspelet finns också där för att komplettera honom ytterligare. Lagom elak och svår att komma runt. Alesaami har en mycket fin karriär kvar framför sig, fyller 25 år till sommaren. Kan mycket väl säljas till en bra peng redan i år.

2. Nils-Eric Johansson, AIK
Kommentar: Här har vi en som ”kommer till jobbet varje dag” som det så fint heter. Enormt viktig för gruppen både på och vid sidan av planen. En ledare med hög lägstanivå och ett hjärta som brinner för att vinna med AIK. Inte världens snabbaste men klok och placeringssäker så det räcker och blir över. Alltid en av AIK:s bästa, match efter match.

3. Yoshimar Yotun, Malmö FF
Kommentar: Offensiven är kanske seriens bästa från en vänsterback, men defensiven, uj uj uj. Det håller mot sämre motstånd i allsvenskan men ”Yoshi” blev ruggigt avslöjad i Champions League-spelet där han var virrigare än Ricardinho året innan. Sett till vad han bidrar med framåt är han ändå en för topp tre här, åtminstone fram till sommaren. *

Jokrar:

4. Adam Eriksson, Helsingborgs IF
Kommentar: Har fostrats och härdats i Falkenberg, både i superettan och allsvenskan. En mycket pålitlig spelare, alltid redo, vecka ut och vecka in. Är ”ovanligt lång” (186 centimeter) för att vara ytterback men det gör honom bara ännu mer intressant. Har klarat av det defensiva arbetet bra under åren i Falkenberg och lär nu få visa upp ännu mer av sina offensiva talanger under Henrik Larssons vingar.

5. Adam Lundqvist, IF Elfsborg
Kommentar: Liten, snabb och bollskicklig. Har bra balans och klarar det fysiska spelet allt bättre. Ruggigt bra offensiv som dessutom kryddas med ett eller annat drömmål. Har tagit små steg hela tiden och potentialen att ta nästa, lite större, kliv ligger inom räckhåll. Det skulle inte förvåna det minsta om det sker 2016.

* Behrang Safari ansluter till sommaren och då talar en hel del för att han petar Yotun. Den senare kan mycket väl flyttas upp som ett alternativ på vänsteryttern då. Klart är i alla fall att han Safari tillhört MFF från start hade han varit topp tre på den här listan. 

Vad tycker du om listan? Vilka saknas? Vilka ska bort? Ge gärna era egna listor i kommentarsfältet nedan.

I morgon: Allsvenskans bästa högermittfältare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *