Foto: Bildbyrån

AIK är bäst i allsvenskan på att släppa fram yngre spelare. Nya höjder på det viset nåddes när Gnaget krossade Tenhult i svenska cupen i lördags – den elva som avslutade matchen hade en snittålder på bara drygt 19 år.
– I årets upplaga av Svenska Cupen har ingen annan klubb gjort det som vi har gjort – på så sätt är vi unika, säger Wesström till FotbollDirekt.se.

AIK körde över divison 2-laget Tenhult i svenska cupen med 6-0 i lördags. Resultatet i sig inte någon sensation sett till att det skiljer tre divisioner mellan lagen.
Desto mer anmärkningsvärt: AIK:s i sammanhanget rekordunga trupp.
Efter att ha inlett cupen mot Varberg (seger 2-1) med ett mittfält där ”åldermannen” var 22-årige Amin Affane, så spelades en ännu yngre elva i den uppföljande matchen mot Tenhult.

Samtliga spelare i startelvan utom Nils-Eric Johansson födda 1991 eller senare, och i och med den 36-årige veteranens medverkan en snittålder på 22,3 år.
Johansson gjorde sig emellertid illa tidigt i matchen och byttes ut.
Två byten senare hade 16-årige Alexander Isak kommit in, och den elva som avslutade matchen för AIK hade då en snittålder på 19,2 år. Det slutade med att nämnde Alexander Isak stängde matchen med sitt 6-0-mål. På samma gång blev han AIK:s yngste målskytt i tävlingssammanhang någonsin.

Det är den avgjort yngsta elvan en allsvensk klubb spelat med i cupens gruppspel, något som bekräftas av statistikföretaget Infostrada.
Enligt dem så har det också i allsvenskan endast hänt en gång på 2000-talet att en klubb startat med ett så ungt lag.
Det var när Brommapojkarna mötte Halmstad borta 2014. BP hade då en startelva med en snittålder på 21,9 år.

AIK:s två senaste cupmatcher har varit extrema exempel – men även längre tillbaka i tid så har Gnaget varit bäst på att släppa fram unga spelare. En kartläggning som fotbollskanalen gjorde nyligen visade att AIK har varit bäst i allsvenskan på detta de fem senaste åren.

FotbollDirekt möter klubbens sportchef Björn Wesström under lagets onsdagsträning på Skytteholm, för ett längre samtal om klubbens ungdomsverksamhet och talangutveckling.

– Det är en följd av det vi har hållit på med en längre tid. Det är inte någon enskild företeelse, utan det är en strategi. Att i grunden spela de spelarna som är bäst för uppgiften, säger Wesström och fortsätter:

– Sedan upplever jag ibland, att resonemanget blir att de unga spelarna inte är mogna uppgiften. Men får de aldrig chansen att träna på att bli mogna uppgiften, då kommer de heller aldrig att bli det. Så det krävs ett stort mod av tränaren som tar ut laget. Där visade Andreas Alm under förra säsongen sig bäst av dom allsvenska tränarna.

Vissa kanske vill invända där kring matchen mot Tenhult, att det där var ett bättre läge att spela yngre spelare med tanke på motståndet?

– Ja, jo det är lätt att säga sådana saker, men att vara det lag som spelar flest unga spelare under en säsong talar för sig självt.

– Sen under en period där det blir en kombination av uppbyggnad och tävling, vilket det här är, så handlar det om att belasta på ett sätt som gör att man kan ha nytta av spelarna så många tillfällen som möjligt under tävlingssäsong. Det är ett av skälen till att vissa av de äldre spelarna inte spelar lika mycket nu. Tävling är maxbelastning, och är de inte redo för maxbelastning då får vi se till att göra dem redo innan de kan maxbelastas. Annars kommer vi ha dålig nytta av dem över tid.

Vad är det som gjort att ni kunnat ta er hit, kan du beskriva arbetet som ligger bakom?

– Det är två saker, det ena är utbildningsarbetet som sker i akademin. Leif Karlsson (sportchef för AIK Ungdom) är arkitekten bakom organisationen som utbildar spelarna i AIK:s Ungdoms akademi, sedan leds det dagliga arbetat av Peter Wennberg (utvecklingsansvarig och chefstränare för AIK:s U16-U19) med dom spelare som ligger närmast A-truppen. Ledarna i den organisationen gör ett jävligt gott utbildningsjobb tillsammans med spelarna. Nästa del i framgången är selekteringen, urvalsprocessen. Tobias Ackerman (Chefsscout) tar fram beslutsunderlag utifrån dom behov vi har för att förbättra truppen. Vi har kort sagt pekat på rätt spelare, vilket är en styrka. Oavsett om du pekar på en spelare som är från ett annat land, eller från en annan klubb eller om du pekar på någon i akademin så är det samma bedömningsmall – att han ska klara av uppgiften i AIK:s a-lag och göra verksamheten bättre på kort- och/eller lång sikt.

Klubbar kommunicerar ibland målsättningar med egna ungdomsverksamheten… till exempel att man ska ha minst 40 procent egenproducerade spelare i truppen, eller i startelvan… hur jobbar ni där?

– Vi jobbar med våra kvoter, vi har ganska bra koll på vad vi vill ha eller inte vill ha. För oss handlar det om balans, mångfald och identitet. Jag tror helt enkelt inte att en klubb i Sverige med drömmar om att vinna en seniortitel i Sverige är mogen att ha 100 procent egenproducerade spelare.

Är det någon klubb någonstans som kan göra det?

– Internationellt så kan jag inte svara på. Den klubb i Stockholm som är mest känd för att jobba med egenproducerade spelare, det är BP. De vandrar också väldigt tydligt upp och ner i seriesystemet, och det tror jag är en effekt av det. Jag har extremt stor respekt för deras sätt att jobba. Men jag tror inte att det passar en klubb som AIK som har mål att kontinuerligt spela i Europa via topp-placeringar i Sverige.

– Utan för oss så handlar det om att hitta den balansen som passar oss. Vi behöver spelare med internationell erfarenhet, vi behöver spelare som har nationell seniorerfarenhet när de kommer till oss. Men vi behöver också spelare som bär vår egen identitet från akademin in i den dagliga verksamheten. Den mixen är den vi tror på. Den har vi jobbat med över en väldigt lång tid nu. Vi har dessutom sålt spelare från alla de här kvoterna. Vi har sålt spelare som kommit från vår akademi, som Robin Quaison, och vi har sålt spelare som kommer från utlandet som exempelvis Eero Markkanen. Och vi har sålt spelare som kommer från andra svenska klubbar, Nabil Bahoui till exempel.

Vad skulle vara realistiskt i allsvenskan för en klubb som du ser det, att ha 30 procent egna spelare?

– Det beror också på vad du pratar om, om det är trupp eller startelva, det är stor skillnad. Spelarna i truppen påverkar träningsverksamheten i väldigt stor utsträckning. Vilket gör att om du vill träna på ett specifikt sätt och stöpa spelare i en specifik form, då får du en effekt av att ha en majoritet från en speciell kategori spelare i träning. Match är en annan sak, det är ju en tävling mot ett mer eller mindre okänt motstånd. Då tror jag att mixen har den bästa effekten.

– Så skulle jag höfta, så skulle jag säga: En tredjedel med internationell erfarenhet, en tredjedel med nationell erfarenhet och en tredjedel med egenproducerade spelare. Att man ligger på en mix där det är möjligt att både vinna en titel i Sverige, men också bibehålla en identitet som supportrar vill identifiera sig med och Akademispelarna ser är möjlig att nå..

Du har flera uppsidor med egenproducerade spelare… där en givetvis är att du kan utveckla och sälja spelare vidare. Men också just det du nämner, med identiteten. Vad skulle du säga är viktigast… vad är det största värdet med att ta fram egna spelare?

– Det är identiteten. Absolut, definitivt. Identiteten och tron för alla dessa tusen spelare som tränar här kvällstid, där vi sitter just nu och tittar på a-laget… tron att förstå och veta att det går. Drömmen lever i spelarna. Om vi aldrig visar dem att det går, om vi aldrig ger Alexander Isak det där inhoppet, då visar vi heller inte att den tiden som de lägger här i träning med AIK:s akademi ska leda till vårt a-lag. Så det är ett viktigt signalvärde. Och när vi dessutom vet att verksamheten håller så pass hög nivå… att det är fullt möjligt att ur den verksamheten producera spelare till den här nivån. Då finns det inget för oss att tveka på.

Vad får ni för feedback från supportrar och andra runt klubben, att ni har så många unga spelare nu?

– Det är väl som alltid, det finns säkert lika många åsikter som det finns supportrar om saker och ting. Men det är klart, skulle du sätta ner mätstickan i dag, beroende på var du mäter någonstans, så skulle folk säga att ”jo men ni har mött Varberg och ni har mött Tenhult, så att det är väl inget att stoltsera med”. I årets upplaga av Svenska Cupen har ingen annan klubb gjort det som vi har gjort – på så sätt är vi unika. Vi står på sex poäng och har gjort flest mål hittills i cupen, med det laget. Det är ett sätt att mäta. Och det önskar jag kanske ibland att man skulle känna större stolthet över. Men det är givetvis upp till var och en att bestämma, hur man vill förhålla sig till det.

– Vi är fullt medvetna om att över en säsong inklusive Europaspel, så kommer vi behöva varenda spelare som är i den här truppen. Och för oss är det då extremt viktigt att vi har en trupp som är konkurrenskraftig oavsett vilken kombination vi ställer på planen. Och den här försäsongen har i alla fall gett oss det beskedet; att med det lag vi ställer på banan, så är vi konkurrenskraftiga. Vi har gjort en enda riktigt svag halvlek fram till i dag, och det är första halvlek mot Vasalund. I övrigt har vi gjort stabila prestationer och stabila resultat. Och det indikerar att vi är på rätt väg.

Under din tid i klubben, har det någonsin sett bättre ut på ungdomssidan än vad det gör nu?

– Vi hade en period där samarbetet med Väsby gav effekt, utifrån att spelarna som kom in i a-truppen då; Viktor Lundberg, Martin Mutumba, Micke Torstensson… den typen av spelare kom från ett egenproducerat seniorspel.

– Skillnaden i dag är att spelarna ska gå från U19 rakt upp till seniorallsvenskan. Vilket är ett väldigt stort steg. Jag skulle gissa att ett U19-lag i Sverige i dag ligger någonstans på division 2-division 3-nivå, om de spelade i seriesystemet. Och det kan vi ju konstatera, att vi värvar inte sådär jättemånga spelare från den nivån. Men ska vi ta dem internt, då är det den nivån. Så att, det är ett steg att ta. Men uppenbarligen så är klarar vi att överbrygga det avståndet med den verksamhet vi har i AIK.

MISSA INTE – MER OM AIK

…och här slås ett annat AIK-rekord!
Nu pratar Wesström om känsliga uppgifter
Snöpligt för AIK? – nu kan han hoppa på en annan klubb

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

3 thoughts on “LÅNGINTERVJU – AIK:s nya rekord: ”Som ingen annan klubb, vi är unika”

  1. Toradol From Canada [url=http://viag1.xyz/viagra-cheap.php]Viagra Cheap[/url] Propecia Finasteride For Hair Loss Generic Viagra Mastercard [url=http://kama1.xyz/cost-of-kamagra.php]Cost Of Kamagra[/url] Prix Viagra Pfizer Pharmacie En Merignac Cialis Cura Prostata [url=http://cial1.xyz/purchase-generic-cialis.php]Purchase Generic Cialis[/url] Generic Priligy Dapoxetine 60mg Priligy Dapoxetin Erfahrungen [url=http://doxycycline.ccrpdc.com/vibramycin-dosage.php]Vibramycin Dosage[/url] Amoxicillin Overdose In Dogs Can I Take Sudafed With Amoxicillin [url=http://kama1.xyz/kamagra-jellies.php]Kamagra Jellies[/url] Viagra Y Captopril Ordering Diflucan Without A Prescription [url=http://cial1.xyz/cheap-cialis-tablets.php]Cheap Cialis Tablets[/url] Priligy Och Viagra Cialis Prezzo In Svizzera [url=http://kama1.xyz/kamagra-pharmacy.php]Kamagra Pharmacy[/url] Viagra Vendita Propecia Cure Treat Itch Itching [url=http://kama1.xyz/low-price-kamagra.php]Low Price Kamagra[/url] Generic Pyridium Best Website With Overnight Delivery Amoxicillin Dose For 40 Lbs [url=http://kama1.xyz/order-kamagra-gel.php]Order Kamagra Gel[/url] Cytotec Avant Pose De Sterilet Doryx Bacterial Infections Cash Delivery [url=http://zol1.xyz/mail-order-zoloft.php]Mail Order Zoloft[/url] Real Viagra Without A Script Amoxcillin Online Pharmacy [url=http://zol1.xyz/purchase-zoloft.php]Purchase Zoloft[/url] Where Can I Buy Fluoxetine Cash Delivery Retin A Without Prescription Usa [url=http://zol1.xyz/getting-zoloft-overseas.php]Getting Zoloft Overseas[/url] Propecia Horarios Buy Kamagra Jelly Next Day Delivery [url=http://nolvadex.ccrpdc.com/generic-nolvadex.php]Generic Nolvadex[/url] Cephalexin Behavioral Side Effects Children Which Bacteria Does Cephalexin Treat [url=http://viag1.xyz/generic-viagra-pills.php]Generic Viagra Pills[/url] Propecia Estructura Online Indian Propecia [url=http://kama1.xyz/buy-generic-kamagra.php]Buy Generic Kamagra[/url] Propecia Canada No Prescription Cialis Quante Ore Prima [url=http://cial1.xyz/buy-cialis-online.php]Buy Cialis Online[/url] Cialis Was Ist Dass Viagra Originale Italia [url=http://kama1.xyz/kamagra-price.php]Kamagra Price[/url] Zyvox Non Prescription Clomid For Sale Visa Payment In Uk [url=http://cial5mg.xyz/cialis-professional.php]Cialis Professional[/url] Cialis Soft Meilleur Prix Bentyl [url=http://viag1.xyz/generic-viagra-sales.php]Generic Viagra Sales[/url] Ambien The Home Affordable Refinance Program Reminder Changing your password every days or less is highly recommended. [url=http://quickloan-24.com]loans for bad credit[/url] They did not draw any payment this past payday and my online account is now showing closed.Amoxicillin Swelling Calcium [url=http://viag1.xyz/map.php]Sildenafil[/url] Propecia Gimnasio Find Isotretinoin Legally Tablet [url=http://zol1.xyz/buy-zoloft-online-cheap.php]Buy Zoloft Online Cheap[/url] Action Clomid Glaire Cervicale Online Pharmacy Reviews 2013 [url=http://cial1.xyz/order-cialis.php]Order Cialis[/url] But Venlafaxine Xr Canada Propecia A Largo Plazo [url=http://doxycycline.ccrpdc.com/cost-of-doxycycline.php]Cost Of Doxycycline[/url] Serum Sickness Clinical Signs Amoxicillin secure ordering isotretinoin pills in internet [url=http://viag1.xyz/mail-order-viagra.php]Mail Order Viagra[/url] Premature Ejaculation Cialis Internet Canada [url=http://prednisone.ccrpdc.com/prednisone-generic.php]Prednisone Generic[/url] Comparatif Prix Cialis France Taking Both Cephalexin And Clindamycin [url=http://cial5mg.xyz/generic-cialis.php]Generic Cialis[/url] Viagra Prescriptions Over Internet Buy Now Free Shipping Macrobid Real Pills Overseas [url=http://xenical.ccrpdc.com/buy-xenical-online-cheap.php]Buy Xenical Online Cheap[/url] Buy Kamagra Originale Levitra Generika Aus Deutschland [url=http://kama1.xyz/purchase-generic-kamagra.php]Purchase Generic Kamagra[/url] Best Price On Viagra Without Rx Zentel Helmidazole No Doctors Consult [url=http://antabuse.ccrpdc.com/order-antabuse-tablets.php]Order Antabuse Tablets[/url] Acquistare Viagra Online Levitra 10mg Occasion [url=http://viag1.xyz/buy-25mg-viagra-online.php]Buy 25mg Viagra Online[/url] Amoxicillin Penicillin False Positive Drug Test I Want To Order Super Viagra [url=http://viagra.ccrpdc.com/cheap-viagra.php]Cheap Viagra[/url] Sinusitis Zithromax Priligy Avis D’Utilisateur [url=http://kama1.xyz/kamagra-cheap.php]Kamagra Cheap[/url] Blood Pressure Pills Online Pilule De Propecia Pas Cher [url=http://zoloft.ccrpdc.com/fast-delivery-zoloft.php]Fast Delivery Zoloft[/url] Cialis Viagra Habitamos Direct Secure Ordering Bentyl Saturday Delivery Kingston [url=http://propecia.ccrpdc.com/propecia-1mg.php]Propecia 1mg[/url] Acticin Fedex Shipping

  2. Levitra Online [url=http://viag1.xyz/purchase-viagra-usa.php]Purchase Viagra Usa[/url] Propecia Kopfschmerzen Intternational Ph [url=http://viag1.xyz/price-generic-viagra.php]Price Generic Viagra[/url] Cialis 40 Mg Erectile Dysfunction Hydrochlorothiazide Drugs No Prescription [url=http://cial5mg.xyz/map.php]Shop Cialis Online[/url] Cialis 40 Ans Alli Pills For Sale [url=http://viag1.xyz/cheap-viagra-generic.php]Cheap Viagra Generic[/url] Viagra Acelera El Corazon Cytotec Brulure [url=http://viag1.xyz/cheap-viagra-usa.php]Cheap Viagra Usa[/url] Cialis Prescrizione Osterreich Bestellen Levitra [url=http://zol1.xyz/sertralina-generic.php]Sertralina Generic[/url] Secure Ordering Isotretinoin With Free Shipping Saturday Delivery Price Koflet [url=http://kama1.xyz/cheapest-kamagra-online.php]Cheapest Kamagra Online[/url] Propecia Reproduccion Doxycycline Free Shipping [url=http://viag1.xyz/fast-delivery-viagra.php]Fast Delivery Viagra[/url] Zithromax Child Dose Farmacias Viagra Propecia [url=http://cial5mg.xyz/tadalafil-online.php]Tadalafil Online[/url] Amoxicillin 50mg Generic Discount Levitra [url=http://cial1.xyz/cialis-to-buy.php]Cialis To Buy[/url] Achat De Viagra Pfizer direct cheap isotretinoin curacne next day [url=http://kama1.xyz/kamagra-tablet.php]Kamagra Tablet[/url] Cheap Viagra Pills For Sale Acquistare Kamagra Oral Jelly [url=http://accutane.ccrpdc.com/acutane.php]Acutane[/url] Zithromax Kidney Function Cialis 5mg Online Without Prescriptions [url=http://kama1.xyz/kamagra-soft-tablets.php]Kamagra Soft Tablets[/url] Buy Valtrex Cheap Online Cialis Hipertensos [url=http://nolvadex.ccrpdc.com/nolvadex-where-to-buy.php]Nolvadex Where To Buy[/url] Accutane 40 Mg Online Canadian Farmacy [url=http://kama1.xyz/buy-generic-kamagra-online.php]Buy Generic Kamagra Online[/url] Order Generic Cialis Online Priligy Generico En Espana [url=http://zol1.xyz/order-zoloft-pills.php]Order Zoloft Pills[/url] Requip Cialis Turchia [url=http://cial5mg.xyz/cialis-free-offer.php]Cialis Free Offer[/url] Cialis 5mg Comprime Cialis Verfallsdatum [url=http://cial5mg.xyz/buy-generic-cialis-online.php]Buy Generic Cialis Online[/url] Cialis Es Viagra Find Generic Clobetasol Low Price Online [url=http://zol1.xyz/cheap-zoloft-without-prescription.php]Cheap Zoloft Without Prescription[/url] Overnight Stendra In Internet Shop buy accutane ireland [url=http://viag1.xyz/cheapest-viagra-online.php]Cheapest Viagra Online[/url] Shipped Ups Amoxicilina Amoxin Shop Cialis Chiasso [url=http://viag1.xyz/viagra-cheap-online.php]Viagra Cheap Online[/url] Cialis Impotencia Psicologica Priligy Costo En Colombia [url=http://kama1.xyz/cheap-kamagra-pill.php]Cheap Kamagra Pill[/url] Vademecum Propecia

  3. Buy Fish Amoxicillin [url=http://cialis.mdsmeds.com/cialis-order.php]Cialis Order[/url] Safest And Cheapest Sildenafil Uk Priligy Johnson Et Johnson [url=http://levitra.usamedz.com/levitra-trial.php]Levitra Trial[/url] Paroxetina Vs Fluoxetina Prednisone Without. Prescription [url=http://lasix.usamedz.com/best-generic-lasix.php]Best Generic Lasix[/url] Diclofenac Sodium 50mg Uk Supply Buy Vardenafil Uk Online [url=http://levitra.mdsmeds.com/buy-vardenafil.php]Buy Vardenafil[/url] Buy Levothyroxine 100mcg Online Generic Purchasing Doxycycline [url=http://levitra.mdsmeds.com/generic-levitra.php]Generic Levitra[/url] Kamagra Bestellen Rezeptfrei Cheap Price On Cialis [url=http://cytotec.ccrpdc.com/buy-cytotec-online-cheap.php]Buy Cytotec Online Cheap[/url] Macrobid Tablets Medication Cash Delivery Online Will Amoxicillin Work For A Uti [url=http://viagrafordailyuseusa.com]viagra[/url] Buy Viagra By Pill Priligy And Levitra Together [url=http://levitra.mdsmeds.com/levitra-pills-online.php]Levitra Pills Online[/url] Cialis En Valencia Lasilix Furosemide [url=http://zithromax.ccrpdc.com/buy-cheap-zithromax.php]Buy Cheap Zithromax[/url] Amoxicillin For Dry Socket Keflex E Coli Suseptability [url=http://clomid.ccrpdc.com/generic-for-clomid.php]Generic For Clomid[/url] Propecia For Sale Cheapest Cialis Kel Age [url=http://propecia.mdsmeds.com/propecia-free-trial.php]Propecia Free Trial[/url] Cialis Diaria Clomid Menstruations [url=http://xenical.ccrpdc.com/order-xenical.php]Order Xenical[/url] Price Canada Buy Propecia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *