friendstele2

Nya möjliga arenakrockar för AIK, Djurgården och Hammarby. Går det bra sportsligt i svenska cupen och lottningen i slutspelet ger lagen hemmaplan så står olika evenemang i vägen på Friends Arena och Tele2 Arena.
– Det är både ett glädjeämne och ett litet problem med de här arenorna, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, till FotbollDirekt.se.

Svenska cupens gruppspel går in i andra omgången till helgen. Upplägget för cupen i år är identiskt med fjolårets – endast gruppettan i de åtta grupperna går vidare till kvartsfinal, och där får de bästa fyra (baserat på poäng och målskillnad) av dessa åtta gruppsegrare spela hemmamatch i kvartsfinalen. I semifinalerna är det sedan fri lottning, där den som dras först får hemmaplan.

Det här kan göra att AIK, Djurgården och Hammarby kan tvingas bort från sina hemmaarenor.

AIK inledde gruppspelet med seger mot Varberg i helgen, och är favorit att vinna grupp 3. Vinner man gruppen och dessutom blir en av de fyra bästa gruppsegrarna så väntar kvartsfinal hemma. Kvartsfinalerna spelas 12-13 mars och den helgen är det Melodifestivalen på Friends Arena.

Djurgården och Hammarby spelar bägge i grupp 6, och endast en kan alltså gå vidare till slutspel. Men klubbarna delar Tele2 Arena och skulle något av lagen gå ända till semifinal (spelas helgen 19-20 mars) och lottas som hemmalag så blir det svårt att spela på Tele2 – samma helg är det SM-final i bandy där. På Friends Arena är det konserten ”Night of the Proms” den helgen.

Än så länge högst är allt detta givetvis hypotetiskt, men skulle det hända så är handlingsutrymmet litet. Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, har full koll på de möjliga arenakrockarna:

– Vi är högst medvetna om den här problematiken, vi har känt till arenornas program länge. Men det är svårt för oss att påverka det, säger Sager till FotbollDirekt.se.

– Nu spelar ju AIK sina gruppspelsmatcher på Skytteholm, men säg att de blir en av de fyra bästa gruppsegrarna och lottas i kvartsfinal hemma mot till exempel IFK Göteborg… jag har svårt att se att en sådan match kan spelas på Skytteholm.

Under de tre år som cupen spelats med gruppspel under våren så har flera matcher av olika skäl kunnat flyttas till andra datum, och det är möjligt även i ett slutspel, säger Sager.

– Det är möjligt att man kan flytta på matcher till annat datum, men annars så handlar det om att spela på sin reservarena. Alla klubbar har ju anmälda reservarenor och det är i första hand spela på reservarena som gäller vid sådana här krockar.

Semifinalerna ska alltså spelas helgen 19-20 mars, och veckan efter det är det landslagsuppehåll. Och då kan man möjligen spela semifinal innan helgen.

– Ja, för det finns inget utrymme i årsplanen för att spela efter det, det är landslagsuppehåll. Det går naturligtvis att spela match den veckan, om bägge lagen godkänner det och kommer överens om det. Men det förutsätter ju att de inte har spelare på landslagsuppdrag, jag har svårt att se att en klubb kommer tacka ja om de har spelare borta. Det är ju inte bara svenska spelare det gäller, säger Sager, och konstaterar att det här är priset man får betala för de nya arenorna i Stockholm;

– De här arenorna är ju evenemangsarenor, och måste ha ett antal evenemang uppbokade under året för att gå runt ekonomiskt. Då uppstår ibland sådana här situationer, där fotbollen hamnar i kläm. Det är både ett glädjeämne och ett litet problem med de här arenorna.

MISSA INTE!

Allt om AIK – Gå till FotbollDirekts AIK-sida
Allt om Djurgården – Gå till FotbollDirekts Djurgården-sida
Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Drog vinstlott – får AIK och Hammarby direkt: ”Blir nästan tårögd” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *