Nyheter

PÅ FD: Han vägrar läsa tidningar – men tror Bajen kan bli 200 procent bättre

ANNONS

Inför i fjol bytte han västkusten och IFK Göteborg mot Stockholm igen och Hammarby.
Philip Haglund blev ett prestigeköp för Bajen men stjärnan har haft svårt att imponera efter en hårt och komplicerad rehabilitering efter en tuff knäskada med flera operationer.

Så sent som i går tufft för Philip Haglund och hela Hammarby med en mållös Svenska cupen-premiär mot Syrianska.
Men det är en frisk Haglund som möter FD i en långintervju och med stor övertygelse om att börja motsvara höga förväntningar som hänger över honom i ett Hammarby i en stor hajp.

Här en intervju där vi pratade om vad Hammarbys publikstöd egentligen innebär, vilken position som är hans ideala. Bland annat när Philip Haglund får tala ut om sin egen situation som än så länge inte varit lätt och det rekordstora intresse för Bajen.

– Det är riktigt bra, planerna är fantastiska och hotellet är bra även om det blir lite långtråkigt ibland. Det känns jättebra med upplägget och jag tror aldrig att jag har spelat på så bra planer någon försäsong som här. Det är hur bra som helst.

Vad säger du om spel på konstgräset på Tele2?
– Jo det är riktigt bra, det går inte att få ett jämnare underlag fast det är lite svårt med skovalet faktiskt. Man skulle nog egentligen vilja spela med skruvdobb men det vågar man inte riktigt på grund av konstgräset, man vill ju inte fastna, säger Haglund till FotbollDirekt.se.

Vi backar bandet då lite, du kom till Hammarby mitt i din rehabilitering, var det skönt att få klart med klubb ganska tidigt trots att du inte var helt ”friskskriven”?

– Jag var inte alls stressad över att det skulle bli klart med någon klubb, jag märkte tidigt att det fanns ett ganska stort intresse. Jag ville att det skulle kännas rätt och bra, det var det viktigaste. Sen när det väl blev klart, då vill man ju givetvis igång så snart som det är möjligt.

Här blir det lite avbrott då Gefle IF:s tränare Roger Sandberg (som tränat Filip tidigare) kommer förbi och slänger i väg kommentarer gällande Philips skottförmåga..
”Han har bara skjutit ett bra skott i hela sitt liv – ett på Aspuddens IP!”.

Philip Haglund kontrar: ”Har du missat de senaste fem åren eller?”.

När du kom till Hammarby så pratades det rätt tydligt om att du värvades som mittback..?
– Ja, jag tränade ju som mittback och gjorde ett par U21-matcher som mittback där när jag kom tillbaka i fullt spel. Sen var det väl snarare så att det blev lite behov centralt och då blev det naturligt att jag tog klivet upp då det var där jag behövdes.

Pratade du med Nanne om det här?

– Ja, vi pratade där under sommaruppehållet och då tyckte han att det hade fungerat bra och att det var naturligt att jag fortsatte i den positionen. Man får ställa upp och spela där laget behöver det som mest.

Och nu du inför den här säsongen, nu konkurrerar du som mittfältare i första hand?

– Ja så är det, jag satsar på att ta en plats där. Det är så enkelt att jag spelar där Nanne vill, där laget behöver det.

Du har ju en bra karriär så här långt, uppfostrad i Brommapojkarna, en sejour i Heerenveen i Holland och så IFK Göteborg innan du nu är i Hammarby. Det är inga små klubbar du har varit i, är du en storklubbsspelare?

– Nej det vet jag inte, jag kan bara svara på där jag är nu. Varje övergång jag har gjort hittills har känts naturlig och det gjorde det när Hammarby hörde av sig också. Jag ville gärna tillbaka till Stockholm och jag gillar verkligen Hammarby som förening. Dessutom så är personerna som jobbar här, i och runt omkring laget, väldigt bra och jag trivs fantastiskt bra.

Kan du kort beskriva det här som det alltid pratas om, om fansens betydelse när man spelar?

– Nu ska jag svara lite tråkigt på din fråga här…

Ok…?

– Vårt, alltså spelarnas, fokus ligger på vad vi ska göra på planen. Alla som spelar här är fullt medvetna om att föreningen är stor och att det är många som brinner för klubben. Med det sagt: det är fint och otroligt häftigt men vårt fokus ligger på att göra det så bra som möjligt på planen och att fokusera på det. Det ligger en utmaning i det men jag tror att man måste kunna tackla det på ett bra sätt.

– Det är så många som verkligen älskar föreningen och man har en historia som är fantastisk och en helhet med Södermalm som stadsdel och så vidare.

Kan det ändå vara så att man i slutet av en match, att man får lite extra energi och orkar lite mer. ”Idag hade vi verkligen fansen i ryggen” är en vanlig fras, känner du också så?

– Ähum…jag kommer svara diplomatiskt igen…jag tycker att Hammarbys supportar är fantastiska, kanske bäst i hela Europa…Alltså att vara på våra hemmamatcher är ju verkligen häftigt, när man sitter på läktaren märker man det ju ännu mera, det är fantastiskt!

– Men jag tror ändå att när det handlar om att jobba, slita, kriga och göra sitt yttersta, jag tror att det måste komma inifrån en själv. Det man har byggt upp med all träning, både fysiskt och mentalt, det måste komma ur en inre kraft.

– Media säger ju det ofta och vinklar mycket om hur bra fansen är här, men alla spelares uppgift är att vara fokuserade på att göra det bra på planen.

Jag ställer frågan för att jag inte har fått möjligheten själv, det måste kanske upplevas?

– Jag njuter varje gång jag kliver in på Söderstadion, jag säger så, jag gör verkligen det, jag njuter varje gång.

Förra säsongen då, ni gjorde en fin insats i cupen och började ganska bra i allsvenskan också men sedan gick det lite sämre, det var en ganska djup svacka och kritiken började komma?

– Det du säger nu har jag fått beskrivet för mig tidigare, jag upplevde inte det på samma sätt som du säger, men jag har hört det förut. För mig känns det väldigt ”svart eller vitt” jag tänker mer på helheten och att vi gjorde bra matcher men inte fick med oss resultaten under en period.

– Man får kritik när det går dåligt, så är det men vi tar vår kritik internt i laget. Jag tror att det är väldigt lätt att man blir påverkad av andra människor, det är så himla många som berörs. Det blir väldigt stora svängningar, du säger att det gick så bra i början, jag håller inte med dig där heller, säger Philip Haglund.

– Visst vi vann, men spelmässigt var det inte speciellt bra men bollarna gick in. Vi har tittat på statistiken och konstaterat det.

Hur gör du, läser du vad som skrivs om laget och om dig?

– Nej, aldrig.

Men om det går bra då och det står en massa positiva saker, då kanske man kan få lite extra självförtroende av det?

– Jag har ändrat mig lite med åren det har jag. Jag tror absolut att man påverkas oavsett om du höjer mig eller sänker mig, man påverkas säkerligen undermedvetet. Jag tror inte att det är en så bra taktik.

Ja, ser man det så blir det ”svart eller vitt” i allra högsta grad?

– Ja, jag vet själv vad jag har för mål. Jag vet när jag har gjort en bra insats och när jag har gjort en dålig insats. Jag behöver liksom ingen påminnelse om det.

Du tycker att det överdrivs åt båda hållen?

– Journalisters jobb är väl så, att ta sanningen och ”salta” den lite annars blir det inte så roligt. Jag förstår det men delar inte uppfattningen.

Alla är olika, så är det och det kanske är så att det är främst yngre spelare som läser och påverkas och det är väl egentligen de som är minst erfarna som riskerar att påverkas allra mest?

– Så är det, jag gjorde det själv när jag var yngre. Man söker bekräftelse på alla sätt, men man lär sig med tiden..

Du blir ett år klokare med andra ord?

– Haha ja, förhoppningsvis blir jag två år klokare varje år, så att det går lite snabbare!

Förra året haltade du in i säsongen lite men nu är du fullt frisk, hur är känslan?
– Jag vaknar med ett leende på läpparna nästan varje morgon, att inte ha ont är väldigt skönt! Du har själv sett det på träning, jag kan gå upp ordentligt i huvudspelet, jag kunde inte det när jag kom tillbaka ifjol, det gjorde för ont. Det var en kamp mot vad kroppen klarade av.

Känner du i och med detta att du kanske kan leva upp till dina egna förväntningar på ett bättre sätt den här säsongen?

– Jag hade mål för 2015 och jag nådde dem delvis. Jag visste att det var en kamp för mig att ta sig tillbaka och spela allsvensk fotboll igen, det var en riktig utmaning. Jag gjorde väldigt många operationer och jobbade väldigt hårt för att komma tillbaka. Jag är stolt över det, det är jag faktiskt.

– Jag har givetvis större förhoppningar inför denna säsong och hoppas att jag kan ta fram mina kvaliteter ännu mera. Jag vill blomma ut ännu mera.

Jag vill ändå prata lite mer om förra året, trots att vi inte är överens om vad som var bra eller dåligt. Passningsspelet var inte bra, bland annat hos er som spelade centralt hackade det en del, hur kände ni vid förändringen?

– Det var lite jobbigt tycker jag,  vi har ju en tydlig vision om hur vi vill spela och att då dra tillbaka det lite. Det kändes lite som att börja om på ruta ett.
-Vi hade problem under våren, försvarsspelet var inte bra och vi blev väldigt straffade vid misstag. Vi fick jobba väldigt hårt för varje poäng kändes det som. Vi var väl aldrig så där ytterst pressade men det hängde över oss det gjorde det. Det var som en skugga och ett hot nerifrån.

– Nu har vi börjat om, vi jobbar mycket med grunderna och framför allt då försvarsspelet. Vi måste sätta det först, sen kan vi ta anfallsspelet.

Den förändring som då skedde, till det lite ”rakare” spelet, bär ni med er något av det som gjorde nytta då?

– Nej jag tror inte det faktiskt. Jag tror att man ska skilja lite på vad vi vill och på var vi är nu. Jag menar att vi måste sätta försvarsspelet riktigt bra innan vi kan ta nästa steg. Vi kan dra stora lärdomar av förra året det var trots allt första året på länge som Hammarby spelade i allsvenskan. Det viktigaste var att vi höll oss kvar och all den erfarenhet vi fick med oss.

– Vi hade stor spelaromsättning och sådant spelar stor roll i det man gör. I dag är det helt annorlunda, vi har en mycket bättre trupp och har i stort sett två lika bra startelvor på träningarna, det är helt andra förutsättningar.

Med allt detta i vetskap då, hur mycket bättre kan Hammarby bli 2016?

-Jag tror vi kan bli jätte, jättebra. Jag ser fram jättemycket det här året allt känns väldigt bra. Jag kan inte svara i poäng men fotbollsmässigt, säg 200 % bättre.

MISSA INTE!

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
 Rehab direkt för viktigt Bajen-namn
 Nej, det här ser inte bra ut, Hammarby!
”Slutar aldrig förvånas”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3