Foto: Casper Nordqvist

DUBAI. Rickson Mansiamina valde 2011 att lämna Hammarby för AIK och i Gnaget håller han nu på att etablera sig på allvar i A-laget. I en längre intervju med FD berättar han om klubbytet, sina kaxiga år och sin uppväxt i Enskededalen.
– Det har väl varit lite kriminalitet där back in the days, säger 18-åringen till FotbollDirekt.se.

AIK har precis avslutat sitt träningsläger i Dubai och en av de spelare som utmärkt sig mest är Rickson Mansiamina. 18-åringen träffade stolpen i matchen mot Midtjylland och mot FC Köpenhamn hamnade han i en dispyt med den tidigare landslagsspelaren Per Nilsson.

18-årige Mansiamina är en spelare som tar för sig och första gången som jag stötte på honom var på Enskede IP 2011. Jag var 17 år, han tre år yngre. Jag mindes honom redan då som en extremt teknisk spelare – framförallt med tanke på att han lirade i löparskor på konstgräsmattan. Jag minns även att han var rätt kaxig och när jag nämner det för honom brister han ut i skratt.

– Jag har varit väldigt kaxig om jag ska vara ärlig. Men jag har lärt mig mycket och jag är mer ödmjuk nu än tidigare. Jag har blivit mognare och jag har fötterna på jorden. Men sedan ser också andra till att de sätter mig på plats.

Rickson Mansiamina växte upp i Enskededalen där han fortfarande bor. Området har inte världens bästa rykte, men farligt är det inte, menar Mansiamina.

– Nej, farligt är att ta i, men det har väl varit lite kriminalitet där back in the days. Nu tycker jag dock att det är lugnt där. Det är många som har samma intresse och även de som inte spelar fotboll gillar ändå att prata mycket fotboll. Jag får ett jättebra stöd och de pushar mig hela tiden. Är jag ute och klockan är mycket när jag har match dagen efter säger folk till mig att gå hem. Det är helt underbart, säger 18-åringen till FotbollDirekt.se.

Det låter nästan som en egen familj?

– Som en egen familj, ja. Det kan man lugnt säga.

Efter ett par år i Enskede och Kärrtorp gick Mansiamina till Hammarby. Där spelade han i U-laget och senare i akademin för 97:orna. Sedermera flyttades han upp till de ett år äldre 96:orna. Men efter ett par år i Hammarby valde han att göra den något kontroversiella flytten till AIK, ett val som ändå var enkelt för Mansiamina.

– Jag ville ha nya utmaningar och ska jag vara ärlig ville jag gå till AIK ett tag innan jag gjorde det. Men när jag blev uppflyttad till 96:orna i Hammarby ville jag ha ett år där och se hur det var. Men nu är jag här och jag mår bra, säger han i skuggan vid AIK:s träningsanläggning i Dubai.

Adnan Vrana, som är född 1999, valde i slutet av förra året att lämna Hammarby för Djurgården och han har berättat för mig att han fått en del skit för det. Har inte du fått det?

– Ingenting. Jag tror inte att folk vågar ge mig den skiten (skratt).

Efter den allsvenska säsongen i fjol spelade AIK tre träningsmatcher på Skytteholm och Rickson Mansiamina tog för sig ordentligt. Vänsteryttern, som också kan spela anfallare, gjorde bra ifrån sig och han gjorde dessutom mål.

Mansiamina tillhör fortfarande U19-laget, men han har imponerat stort i Dubai och han verkar redan vara en i gänget. På träningarna har han setts skoja friskt med Noah Sonko Sundberg och Niclas Eliasson, men det är en spelare i laget som han är allra tightast med: Christos Gravius.

– Vi har känt varandra länge. Han är en bra vän, riktigt bra vän. Men jag hänger med alla, alla är bra vänner i laget. Det är inte uppdelat utan alla är tillsammans. Det är underbart.

Jag stod och tittade på när FC Köpenhamn tränade och deras stjärnmittback Mathias Zanka Jörgensen gav en yngre spelare en rejäl utskällning. Har du fått något liknande under din tid i AIK:s A-lag?

– Man har fått höra det flera gånger. Nisse (Johansson) har varit på mig mycket, men det har bara varit bra. Jag är stark mentalt.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll