Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Möt Djurgårdens senaste nyköp: “Det behövdes inte mycket övertalning…”

ANNONS

SIDE. För mindre än en vecka sedan var Marcus Hansson ovetandes om Djurgårdens intresse. Nu är han på plats på lagets träningsläger i Turkiska Side. I en lång intervju med FotbollDirekt.se berättar det senaste Dif-förvärvet om varför det blev Djurgården, känslan att få återförenas med Pelle Olsson och förhoppningarna om årets säsong.

För knappt två veckor sedan kom nyheten att Djurgården var mycket nära att sälja sin lagkapten och ikon Emil Bergström till ryska Rubin Kazan. När det började letas efter en ersättare agerade Djurgården snabbt.

I torsdags presenterades Tromsös Marcus Hansson som klar för Djurgården. 25–åringen anslöt direkt till Blårändernas träningsläger i Side, och har nu gjort sina första träningar med laget. Jag får en pratstund med honom på lördagseftermiddagen, en stund efter dagens träning med laget.

– Det känns otroligt inspirerande att komma till Djurgården. Jag kommer hit med en väldigt positiv känsla och ser fram emot att vara med och bidra i gruppen och göra ett bra jobb.

När fick du höra om Djurgårdens intresse?
– Det var sent i förra helgen som Tromsö sa att de accepterat ett bud från Djurgården. Jag funderade ett tag, och kände att det var någonting som kändes intressant för mig. Att spela i en klubb som Djurgården var en chans som jag absolut ville tacka ja till.

Det behövdes inte mycket övertalning från Bosse Andersson (sportchef)?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag pratade lite med Bosse, och han presenterade deras idé. Sedan pratade jag med Pelle om lite av det sportsliga och så. Det kändes bra.

Vad var det som lockade mest med Djurgården?
– Chansen att få representera Djurgården och visa upp sig i en storklubb, en av Skandinaviens största. Det är en möjlighet och ett steg i karriären som känns helt rätt.

Vad är första intrycket av lagkamraterna?
– Det är ett bra gäng, absolut. Det är ganska lugna och avslappnade killar, och jag tror att jag kommer att trivas oerhört bra i den här gruppen.

Några av spelarna i Djurgården känner Hansson sedan tidigare. Hampus Nilsson och Tim Björkström har han träffat i olika ungdomslandslag. Alexander Faltsetas och Amadou Jawo har han spelat med under sin tid i Gefle.

– Sedan har jag spelat mot många av de andra, så det är många bekanta ansikten.

Marcus Hansson är själv född och uppvuxen i Gävle, och gick till Gefle IF från Brynäs så tidigt som 2007. Där blev det 156 allsvenska matcher innan flyttlasset gick till norra Norge och Tromsö efter säsongen 2014.

– Jag kände att jag behövde ta nya steg som fotbollsspelare. Det var dags för nya utmaningar. Tromsö var väldigt annorlunda, så det blev som ett litet äventyr. Att få bo på en speciell plats, så otroligt långt norrut, och med allt som finns där, samtidigt som klubben var intressant för mig i det läget. Jag kände helt enkelt att det var dags för en ny utmaning.

Hur skulle du bedöma kvalitén på Tromsö och Tippeligan gentemot Gefle och allsvenskan?
– Ganska lika faktiskt. Kvalitén på Tippeligan och allsvenskan är i princip samma. Topplagen är ungefär lika bra, men bottenlagen är kanske lite sämre i Norge, i alla fall i fjol. Kvalitén på laget i Tromsö var bra faktiskt. Vi hade många unga och ganska orutinerade spelare som inte hade så mycket erfarenhet från Tippeligan. På så sätt var det är tufft första år, vi fick inte resultaten att gå som vi ville. Men det fanns absolut kvalité i den truppen.

Hansson beskriver sig själv som fysiskt stark mittfältare gillar att jobba hårt. Det är den spelstilen han hade i Gefle, och den har inte ändrats nämnvärt i Norge, enligt honom själv.

– Inte själva spelstilen, men i Tromsö spelade vi ofta med tre centrala mittfältare i olika formationer. Ibland med två sittande och en framför, och ibland en sittande och två framför. Jag fick spela på alla de positionerna, både som sittande och som offensiv mittfältare. Det var nog mer det som skilde.

Där spelade du mittfältare, men som jag förstår det är du främst tänkt som mittback i Djurgården?
– Ja, absolut, tanken är att jag ska spela mittback. Sedan har jag också möjligheten att täcka upp på mittfältet om det skulle behövas. Jag ser det bara som en fördel att kunna spela på fler än en position.

Känns det som rätt karriärsteg att ta ett kliv nedåt i banan?
– Ja, det tycker jag. Jag har alltid kunnat spela mittback, och har hela tiden varit medveten om att jag kanske skulle komma att göra det i framtiden. Men det är inte skrivit i sten att jag alltid kommer spela mittback, men just nu känns det absolut som ett bra steg.

– Jag är ganska stor och rejäl, så det gäller att försöka utnyttja det på banan. På så sätt är det kanske lättare att spela som mittback, i och med att det på konstgräs går allt snabbare på mittfältet. Är man stor och ganska tung som jag är det ibland svårt att hinna med.

När Hansson presenterades för Djurgården drog sportchef Bosse Andersson en parallell till tidigare Dif–kaptenen Markus Johannesson, som värvades som mittfältare och skolades om till mittback. Marcus Hansson vill dock inte dra fler paralleller till Johannesson.

– Jag vill inte dra några jämförelser med oss i övrigt, men det är ett karriärsteg som har blivit allt vanligare, att man droppar från centralt mittfält för att spela mittback.

Emil Bergström som var lagkapten lämnar nu backlinjen. Har du ledaregenskaperna för att kunna fylla den luckan?
– Emil är så klart otroligt svår att ersätta, dels för personen han var men även för rollen han hade i gruppen och i klubben som ur-djurgårdare. Vi är också ganska olika som personer. Jag är här för att kriga, fajtas och lägga ner ett hårt jobb, det leder förhoppningsvis till att jag kan fylla den rollen. Sedan vill jag inte dra några jämförelser mellan oss i övrigt.

Omar Colley och Jacob Une Larsson finns också med i truppen som mittbackar. Hur ser du på konkurrensen?
– De är duktiga spelare båda två, med lite olika egenskaper. Konkurrens är något man hela tiden vill ha som fotbollsspelare. Det är utvecklande på träningarna och bra både för laget och för egen del. Så det är enbart positivt.

Kan du ta en startplats direkt?
– Det är målsättningen, absolut. Men sedan är det tränaren som tar ut laget, jag är bara här för att lägga ner ett hårt jobb för att nå dit.

Efter spel i två mindre klubbar kommer Hansson nu till en klubb som har betydligt högre publiksnitt och mer väsen på läktarna. Något som spelade in i klubbvalet, enligt honom själv.

– Att spela i en klubb med mycket publik och uppmärksamhet tror jag att de flesta fotbollsspelare vill och strävar efter. För mig känns det bara bra med den delen, det ser jag enbart som positivt.

Hansson kommer även att få spela sina första stora derbyn, då Gefle saknade kvalificerat motstånd i närregionen. Redan om en månad väntar Hammarby i svenska cupen.

– Det ser jag oerhört mycket fram emot. Vad jag har förstått är det en oerhörd upplevelse att få vara med om det som fotbollsspelare nere på banan, så det ska bli otroligt inspirerande. Vi ska börja med att vinna över Hammarby i cupen.

Spelar man annorlunda med större publik i ryggen?
– Ja, man märker att spelat påverkas av publiken i många matcher. Både positivt och negativt. Så det blir en annorlunda upplevelse, men jag tror att jag personligen inte kommer ha några problem att hantera det.

Du har inte varit här speciellt länge, men har du hunnit fundera något över säsongen som kommer, både för laget och för egen del, och vad supportrarna ska förvänta sig?
– Djurgården är en storklubb som absolut som ska vara med och kriga på en övre halvan och i toppen över tid. Jag hoppas kunna bidra i gruppen med att sätta en hög standard både på och utanför banan som kan hjälpa till att lyfta laget. I en klubb som Djurgården är det också tuff konkurrens, så jag måste börja med att prestera bra för att ta en plats i startelvan.

Kan Djurgården nå toppen redan i år?
– Jag har inte varit med och satt eller diskuterat någon målsättning, och vet inte om man gjort det innan heller, men jag tror att alla djurgårdare vill se Djurgården i toppen. Det är samma sak för oss spelare. Det är något som vi krigar mot, men vilken tid det kommer ta eller vilka krav man kan ha på årets säsong resultatmässigt, det vill jag inte uttala mig om ännu.

Vad är din första känsla kring lagets kvalité?
– Det har gått så pass kort tid att det är svårt att säga något om, men det märks att det är många spelare som håller en hög nivå. Jag tror att det kommer att behövas i år också, att man plockar fram det lilla extra. Det ska bli intressant att se hur vi lyckas få ut det på banan.

Bortsett säsongen 2014 hade Marcus Hansson Pelle Olsson som tränare under hela sin tid i klubben. Nu återförenas han med sin tidigare tränare.

– Det är klart att det betyder en del. Man vet vad man kommer till, vilken typ av spelsätt som spelaren föredrar. Jag har jobbat med Pelle i många år, så jag vet hur han är som person också. Det är en tränare som jag har stor respekt för. Han är otroligt professionell och jag vet att han jobbar hårt både med analyser och med träningsupplägg. Så jag ser det bara som roligt att få jobba med Pelle igen.

Har Pelle Olssons spelfilosofi ändrats något sedan tiden i Gefle tycker du?
– Ja, det har den absolut gjort. Man ser att tränarteamet här har tänkt till och försöker dra fördel av konstgräset på Tele2 Arena framför allt. Det hade vi inte möjligheten att göra i Gefle, här vill man spela bollen mer konstruktivt. När Pelle var i Gefle spelade vi på en riktigt dålig konstgräsplan, här finns det helt andra möjligheter att ha ett eget bra spel.

Under hela din proffskarriär har du haft konstgräs som underlag på hemmaplan. Är det en fördel för dig nu?
– Det är lite märkligt att säga, men jag trivs egentligen bäst på gräs. Det har nog att göra med min spelartyp, att det blir mer tacklingar på gräs. Så det hade nog gynnat mig att spela på gräs, men jag har inte fått den möjligheten ännu.

Hur anpassar du ditt spel?
– På de nya konstgräsplanerna går spelet oerhört mycket fortare och det blir mycket färre tacklingar. Man ser att det är ganska mycket ytor i matcher som spelas på snabba konstgräsplaner, och det är lättare att ha ett bra passningsspel.

Tele2 Arenas konstgräsmatta har fått en hel del kritik den senaste tiden, hur är ditt minne av den planen?
– När vi spelade där mot Djurgården för två säsonger sedan gick bollen väldigt snabbt. Det gick otroligt fort, det var ett nytt steg i de nya konstgräsmattorna som är väldigt snabba.

Marcus Hansson har tagit ett kliv uppåt på karriärstegen i och med flytten till Djurgården, men medger att de långsiktiga karriärmålen är att nå ännu längre.

– Jag strävar efter att komma så långt som möjligt i karriären. Men det gäller att leverera var du än är. Jag ska börja med att göra ett bra jobb för Djurgården, så får man se vad som händer i framtiden. Men det är klart att man, precis som alla andra allsvenska spelare, drömmer om att spela i en liga utomlands som håller högre kvalité både än den svenska och den norska, så är det absolut.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15