Herrlandslaget

FD LÅNGLÄSNING – Allt bara tystnade: ”Ganska sjukt när jag tänker på det”

ANNONS

Alexander Kacaniklic var näst populärast efter Zlatan Ibrahimovic. Sen försvann Fulham ur Premier League och Kacaniklic med dem. Men nu är han tillbaka i rampljuset och satsar allt på EM-spel.
– De tre månaderna som väntar mig nu är otroligt viktiga, säger han till FotbollDirekt.se.

Året var 2013 och en 22-årig Alexander Kacaniklic hade slagit igenom med dunder och brak i landslaget. I en omröstning på Sportbladet.se blev han korad till landslagets näst populäraste spelare efter Zlatan Ibrahimovic. Han var en av talangerna som spåddes fylla luckan efter Zlatan den dagen Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna lägger dosorna på hyllan.

Istället tog det tvärstopp. Kacaniklics Fulham rasade ur Premier League och sen dess har den nu 24-årige svenske yttermittfältaren haft det tufft. FotbollDirekt.se ringde upp svenska folkets forne gullgosse för att ta reda på vad som egentligen hände. När ”Kaca” svarar är det första som kommer på tal den stundande matchen mot Derby på lördag.
– Marcus Olsson har ju gått dit. Får han spela så möts vi, han vänsterback och jag högerytter. Det kan bli en match i matchen det, säger han och skrattar.

Vi sågs för ett långt reportage om dig 2013. Allt var frid och fröjd och du var kanske landslagets klarast lysande stjärna efter Zlatan. Sen försvann du. Vad hände?
– Ja du, var ska jag börja? Det har hänt galet mycket. Vid den tiden gick det väldigt bra i klubblaget, allt flöt på även i landslaget och det var mycket hajp efter många bra framträdande. Men sen åkte vi ur Premier League, vi hade ett dåligt lag och ingenting stämde. Jag ville inte vara kvar i klubben, jag ville inte spela i Championship men prislappen var alldeles för hög för att någon skulle vilja köpa loss mig.

Hur mycket då?
– Det vill jag inte gå in på, men det var mycket pengar. Smickrande förstås, men samtidigt satte det förstås stopp för mina möjligheter att lämna.

Istället gick du på lån till FC Köpenhamn?
– Ja, jag hade chans att gå till Southampton på lån också men valde FCK på grund av att de spelade i Europa League. Jag ville testa det och det valet är jag nöjd med, det var väldigt roliga matcher. Jag hade kontrakt med FCK på ett år, men Fulham kallade tillbaka mig efter bara tre månader.

Varför då?
– Den tränaren som kom in då ville ha med mig. Alltså, de senaste två åren har jag haft sju stycken tränare. Det har varit en bergochdalbana sedan vi åkte ur Premier League. Varje tränare kommer in och har sina idéer, en av dem spelade helt utan yttermittfältare och då fanns det inte så mycket för mig att göra åt saken. Det kvittar hur bra jag är om det inte finns någon plats att slåss om.
– Under Kit Symons fick jag knappt någon speltid alls och då försvann jag också från landslaget. Jag gick från stekhet till bänkad och inte med i blågult längre.

Och snabbt gick det?
– Ja, det är ganska sjukt när jag tänker på det nu. Hur allt bara kunde rasa för mig. Jag har ju knappast blivit en sämre spelare. Jag är definitivt en mycket bättre spelare nu än vad jag var då det gick som bäst.

Nu har ni Slavisa Jokanovic vid rodret.
– Japp, det har gått bra för mig personligen under honom, trots att vi ligger där vi ligger i tabellen. Klubben gjorde en stor förändring när vi åkte ur och satsade mycket på nya unga spelare. Vi försöker fortfarande få fotfäste med den strategin och jag tror att Jokanovic är rätt för det. Han har en väldigt klar bild över vad han vill göra.

Han verkar gilla dig.
– Jag får spela varje match och det går bra så jo… jag gillar hans fotboll. Han har haft en bra spelarkarriär och kan verkligen fotboll. Det säger jag inte bara för att han spelar mig utan för att han är en bra tränare.

En seger på 14 matcher låter dock inte som någon höjdare.
– Det måste såklart förbättras. Det här kommer låta lite sjukt men vi dominerar i stort sett varje match sett till bollinnehav och chanser. Men visst, när det är så många matcher så handlar det inte om otur. Det är något annat vi måste få rätt på. Jag tror vi har andra mest passningar och possession i hela serien, vi äger matcherna. Men vi har både gjort flest mål och släppt in flest, vilket ju är ganska sjukt.

Hur är stämningen runt klubben?
– Det är ingen som är van vid detta med tanke på hur länge Fulham var i Premier League och vilka placeringar vi hade där. Men det är fortfarande bra stämning kring klubben och inom laget. Det känns positivt med den här tränaren och jag är övertygad om att det kommer vända. Så bra som vi spelar så kommer resultaten när som helst.
– Det är synd att det blivit såhär med klubben senaste åren. Vi har väldigt bra fans och det är en bra klubb, nu får vi se till att fixa den här säsongen vilket jag är övertygad om att vi kommer göra.

Vad betyder Fulham för dig?
– Jag har varit här i fem-sex år sedan. Jag kommer alltid att följa den här klubben, var jag än spelar. Jag känner mig väldigt hemma här, har köpt lägenhet för några månader sedan och är den spelaren som varit i klubben längst av oss som spelar nu. Det gör också att jag förstår hur många fans känner, de var med när vi kom tia i Premier League och vill se oss högre upp. Jag har en väldigt bra relation till dem.

Men nu är ni i Championship. Hur bra är den ligan i dina ögon?
– En väldigt bra liga. Jag tror det är svårt för folk att förstå, eftersom att det är en andraliga. Men det är bara att se hur Leicester, Watford, Crystal Palace och så vidare har gjort det i Premier League. Det är otroligt många bra spelare i den här ligan. Sen har det blivit mer och mer att lagen spelar fotboll istället för att bara kötta och springa.

Hur ser du på att du ”tappat” din landslagsplats?
– Det var ett bakslag, jag vill alltid vara med i landslaget och representera mitt land. Det var surt att inte få vara med under ett spännande EM-kval, men jag hade inte den speltid som behövdes. Det gick hand i hand.

Du köpte inte riktigt det där med speltid…
– Jag gjorde inte det i början, nej. Även om jag inte startade varje match så hade jag ändå ganska mycket speltid.

Hur ser du på din kritik mot att du inte blev uttagen såhär nu i efterhand?
– Jag sa som jag sa för att så var fallet, jag hade ganska mycket speltid trots allt. Det jag sa var sanningen, det var fakta, men som jag också säger: Erik är tränaren och han bestämmer. Det är inget jag kan göra åt det men jag vill alltid vara med i landslaget.

Har du kollat mycket på EM-kvalet?
– Så mycket som möjligt. Det var väldigt kul att vi gick till EM och otroligt roligt för svensk fotboll och alla fans. För egen del gör det förstås att jag bara satsar ännu hårdare för att ta mig dit.

Platsar du?
– Absolut. Som jag sa innan, jag är betydligt bättre än för två-tre år sedan. Det går väldigt bra här, jag spelar mycket och mitt mål är absolut att vara med och tillföra något i EM:

Har landslaget koll på dig?
– Jag snackar med Allbäck lite då och då, så det är jag säker på att de har.

Vad ger du för odds på att du kommer med?
– Det får du fråga tränaren om men jag känner mig i väldigt bra slag.

Vad skulle det betyda?
– Otroligt mycket! Tyvärr missade vi VM-slutspelet i Brasilien, och det tog ganska hårt på mig. Vi var så nära.

Tror du att din ”kritik” mot Hamrén påverkar din chans att bli uttagen?
– Nej, inte alls. Jag ser det inte som någon kritik, det blev en större grej än vad det var. Jag och Erik har en väldigt bra relation.

Har du någonsin, under den här tuffa perioden, känt någon stress?
– Nej, det vill jag nog inte säga att jag har. Men hade jag varit kvar i Premier League så hade det garanterat sett annorlunda ut i dag, det är självklart. Jag är fortfarande väldigt ung och har redan 19-20 landskamper, 50-60 Premier League-matcher och så vidare. Det är väldigt mycket vid min ålder då, när jag var 22. Och det är klart att det är jobbigt när det inte är så längre, jag skulle ljuga om jag sa annat. Man vill aldrig bort från det.

Hur har du mått under den här tiden då?
– Självklart har jag inte mått på topp, jag har inte fått göra det jag verkligen älskar och är bra på. Det är klart det är jobbigt. Men jag har kört på under träningar och kört mycket extra både på planen och i gymmet, allt för att fortsätta utvecklas. Tillslut vänder det, även om det varit jobbigt att inte få spela.

Vilka har stöttat dig?
– Jag är väldigt nära med min familj, mina två bröder och min flickvän som bor här med mig. Samtidigt så är det såhär fotbollen är, ena dagen är det upp och nästa är det ner. Det gäller bara att fortsätta utvecklas, bita ihop och kämpa dig tillbaka.

Du, ditt kontrakt går ut till sommaren.
– Mm. Det blir väldigt spännande att se vad som händer. Väldigt, väldigt spännande. Jag är helt gratis och det har jag inte varit med om innan. Det gäller att vara i en klubb där jag känner att jag passar in och får en roll som är bra. De senaste åren har det inte varit något annat än Fulham som har passat mig som jag vill.

Var hamnar du då?
– Det där sköter Miro, min agent.

Men det finns intresse?
– Ja, det kan jag säga att det finns en hel del.

Det låter inte som att du blir kvar i Fulham.
– Jag spelar fortfarande här så än så länge blir jag ju det.

Om du nu väljer att flytta, vad söker du efter?
– Jag vill spela fotboll helt enkelt, i en bra liga, med en tränare som tror på en. Det här med sju tränare på två år vill jag aldrig hamna i igen, det är en situation som inte direkt gynnar en.

Du har varit i England rätt länge nu. Vill du vara kvar?
– England känns hemma, helt klart. Men jag är väldigt öppen för att prova nåt annat. Nytt land, språk, fotboll, kultur och ett annat äventyr helt enkelt.

Bottenstrid i Championship, ett stundande EM och ett utgående kontrakt. Ganska viktiga månader nu?
– Väldigt viktiga, kanske mina allra viktigaste hittills i karriären. Jag vill spela kvar Fulham, komma med till EM och sen får vi se vad som händer när kontraktet går ut.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlberg - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0