olunga1 Foto: Björn Johnsson

Han gjorde 19 mål förra säsongen och blev vald till kenyanska ligans bästa spelare. Nu har Michael Olunga kommit till Stockholm och till Djurgården. I morgon gör han sitt första träningspass med laget. Här berättar Olunga om förhoppningarna och framtiden:
– Det kan ta tid att anpassa sig. Men om jag får plattformen och möjligheten här, så kommer jag bli en av de bästa anfallarna den här klubben har producerat, säger Olunga till FotbollDirekt.se. 

Michael Olunga gjorde 19 mål för Gor Mahia i den kenyanska högstadivisionen förra säsongen, och blev även vald till ligans MVP. Totalt blev det 40 mål i ligaspel, cupspel och med landslaget i fjol. Nu har den 21-årige anfallaren landat i Stockholm. Ett kortare individuellt med Djurgårdens assisterande tränare Hugo Berggren är det han hunnit med hittills. I morgon gör Olunga första träningen med laget. Intrycket av Djurgården är positivt, men klimatet i Sverige tar tid att vänja sig vid.

– Det är fint här i Sverige, men jag måste vänja mig vid vädret. Det är väldigt kallt här just nu. Så det är väldigt utmanande. Men när jag hade första träningspasset här i hallen (Johan Björkmans Hall), kändes det okej. Jag drillades lite av tränaren. Så jag ser fram emot stora saker här den här säsongen. Om jag spelar på den nivå jag kan så hoppas jag kunna göra bra saker, säger Olunga till FotbollDirekt.se.

Vad har du fått för intryck av Djurgården så här långt?

– Jag har sett att de har bra träningsfaciliteter, en välorganiserad klubb. En sådan hall vi tränade i i dag, det finns inte så många i stan har jag förstått. Säsongen är lång och med det här klimatet är det lätt att skada sig. Så det är viktigt att vara i form och träna bra, lagen förbereder sig för en ny säsong. Så där är Djurgården en bra klubb, välorganiserade och ett bra träningsteam. Jag har fått ett väldigt bra intryck av klubben, och jag ser väldigt mycket fram emot det här.

– Laget kom tillbaka från Kanarieöarna i går. Så jag har bara hunnit träffa assisterande tränaren, och Bosse Andersson (sportchefen). De har verkligen tagit hand om mig och fått mig att känna mig som hemma. Så jag ser verkligen fram emot att träffa laget i morgon på första lagträningen. Så tar vi det därifrån.

Har du sett något av klubben förhand, på youtube till exempel? 

– Ja, jag har tittat på det, det är väldigt intensivt, stor publik, momentum… alla är väldigt taggade på de stora matcherna mot AIK och Hammarby. Så det är väldigt stort, och jag ser väldigt mycket fram emot de matcherna.

Olunga har alltså ännu inte träffat Djurgårdens tränare Pelle Olsson. Men klubben i Kenya och Djurgården är överens om en övergång, och det handlar nu om att visa upp sig för klubben och tränarteamet.

– Ja, klubbarna har kommit överens om allt. Sedan måste tränaren vara här och avsluta det hela. Du kan inte signa en spelare utan tränarens tillåtelse. Så tränaren måste se mig, och sedan får vi se om de verkligen är intresserade av mig. Jag har förstått att de har fått en anfallare skadad i en landskamp för Sverige, (Kerim) Mrabti. Så jag har förstått att de är ute efter en anfallare. Jag vet vad jag kan göra när jag är på min bästa nivå. Att göra 40 mål på ett kalenderår, det är ingen slump. Det betyder att jag är väldigt farlig när det kommer till att avsluta.

– Sedan vet jag att om jag får möjligheten… det tar alltid tid att anpassa sig. När ett barn föds så föds det inte med förmågan att gå, det tar tid att lära sig och efter ett tag anpassar det sig och lär sig gå. Om jag får plattformen och möjligheten här, så kommer jag bli en av de bästa anfallarna den här klubben har producerat.

Du har självförtroende? 

– Ja, jag har självförtroende. Som spelare, om du inte har självförtroende… i fotboll handlar allt om självförtroende. Om du inte tror på dig själv och på vad du kan göra, då kommer det bli väldigt svårt för dig. Men om har självförtroende  att du kan göra det, att du kan uppnå det… har du det så kan du få ut det ute på planen. Så om jag får möjligheten så kommer jag göra mitt bästa, och då kommer jag att göra mål. Om jag får chansen.

Olunga har smeknamnet ”Ingenjören” i Kenya, och han har också studerat till ingenjör i hemlandet. Han hoppas kunna fortsätta studierna i Stockholm om han får chansen hos Djurgården. Men smeknamnet kommer inte bara från ingenjörsstudierna.

– Jag kallas det på grund av mina studier, men också för det jag gör på planen. Jag gjorde också tolv assists förra säsongen förutom 19 mål. Så jag var inblandad i de flesta av målen laget gjorde, därför kallar de mig ”The engineer of goals”. Sedan är det på grund av studierna också. Så därför de kallar mig ”The football engineer”, säger han och ler.

Chansen att fortsätta studierna i Sverige vill han gärna ta. Exempelvis på KTH i Stockholm.

– Jag har ett och ett halvt år kvar av min utbildning. Jag har pratat med Bosse Andersson, och sagt att om det blir något här, då vill jag gärna att de hjälper mig att fortsätta studierna här. Så det är något jag ser fram emot. Om jag får chansen att spela här i Djurgården så kommer jag att föreslå dem det. Om de kan tillåta mig att avsluta mina studier medan jag spelar här, då skulle jag vara väldigt tacksam. Det skulle ge mig en stor fördel.

Är det viktigt att göra något annat vid sidan av fotbollen, tycker du?

– Ja, verkligen. Fotboll är en kort karriär. Du kan vara den bästa spelaren i dag, men så kan du få en skada som kan förstöra hela resten av karriären. Om du inte har en bra bakgrund och inte har något att backa upp det med, som en utbildning, då får du det väldigt svårt. En utbildning gör att du kan få en professionell karriär på ett annat område.

– Så därför förespråkar jag väldigt att avsluta studierna. Och jag uppmanar alla andra fotbollspelare, världen runt, att göra det. Du kan studera parallellt med en professionell fotbollskarriär. Vi tränar två timmar om dagen max, om du inte har dubbelpass. Så du har resterande 22 timmar på dygnet att göra vad du vill på. Du kan ägna fyra timmar åt att studera varje dag, det är nog för att kunna ta en examen som kan vara väldigt användbar i framtiden. För man måste titta på framtiden. Det handlar inte bara om just nu, men också om vad som händer sen. Man måste säkra upp framtiden.

Har målet alltid varit att spela i Europa?

– Ja, jag har alltid velat spela i Europa. Det var mitt första mål. Många klubbar i Afrika ville att jag skulle skriva på för dem. Stora klubbar… TP Mazembe (Kongo), Mamelodi Sundowns i Sydafrika, Raja Casablanca (i Marocko). Men jag valde Djurgården framför de klubbarna. För jag är övertygad om att det är en bra startplats innan man går till större europeiska klubbar. Så om jag gör en bra säsong i Djurgården, då kan jag gå till större klubbar i Europa.

Ni har första träningen i morgon, och sedan en match på lördag (Örebro). Kan du spela den matchen? 

– Ja. Om de ger möjligheten att spela, då kommer jag representera klubben, absolut. Jag kommer att göra mitt allra bästa om jag får chansen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *