• Publicerat 19 januari, 2016
  • Skrivet av Max Richnau
  • 253 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Tidigare i dag kunde FD avslöja att stortalangen Hampus Finndell lämnar Brommapojkarna för holländska Groningen. Nu berättar 15–åringen om övergången för FotbollDirekt.se.
– Simon Tibbling ringde och sa att jag borde välja Groningen, säger Finndell till FD.

Tommy Söderström, som är BP:s talangrekryterare sedan 28 år tillbaka, har tidigare kallat Hampus Finndell för ”den kanske största talangen BP haft”.

Precis som FotbollDirekt.se tidigare i dag kunde avslöja står det nu klart att den 15–årige jättetalangen lämnar BP och Sverige, och har skrivit på för tre år med holländska Groningen. Klubben gick för några timmar sedan ut med att övergången är officiell.

FD når Finndell under tisdagskvällen, och han är glad över att ha allt klart med Groningen.

– Det är jättekul. Jag är jätteglad över att komma till en så fin klubb och ta nästa steg i min fotbollsutveckling, säger han.

Nu väntar först spel med Groningens U19-lag från och med juli i sommar. Finndell hoppas få göra sin debut i A-laget i Eredivisie inom några år.

– Det är svårt att säga när det blir, man vet aldrig. Men jag hoppas att det blir inom kanske ett-två år. Jag flyttar ner när jag är 16 och hoppas slå igenom i U23-laget så snart som möjligt, och sedan vidare till A-laget. De har planer för mig som känns väldigt bra, så nu är allting upp till mig.

För drygt ett år sedan stod det klart att Simon Tibbling skulle lämna Djurgården för Groningen. Även Tibbling har en bakgrund i BP, och Finndell menar att han pratat en del med 21–åringen inför att han skrev på.

– Ja, han ringde mig två veckor innan, när det var som mest intensivt kring affären och det var lite tveksamt om det skulle bli Groningen, om jag skulle vänta eller om det skulle bli någon annan klubb. Då ringde han och sa att jag borde välja Groningen för att det är en väldigt bra klubb. Simon är en vettig kille, och jag har haft mycket kontakt med honom. Han har skickat en massa hälsningar till mig nu och tycker att det är jättekul att jag valde Groningen.

Ytterligare två svenskar, Rasmus Lindgren och Dino Islamovic, finns sedan tidigare i Groningen och blir nu lagkamrater med Finndell.

– Det är skönt att ha några svenskar här. Sedan har svenskar också rätt lätt för att lyckas i Holland, inte minst i Groningen. Det har varit flera svenskar här, till exempel Marcus Berg och Andreas Granqvist, så det är en väldigt svensk mentalitet här nere, och det känns bra.

Fanns det planer att ta vägen genom allsvenskan istället för att gå utomlands direkt?
– Nja, jag hade ett flertal alternativ, inte bara från allsvenskan utan också runtom i Europa. Jag ville faktiskt utomlands själv, och ville verkligen till Holland när jag väl skulle välja. Jag tog Groningen före de allsvenska klubbarna, men det fanns en hel del intresse där.

Finndell vill också passa på att skicka ett tack till sin moderklubb IK Franke hemma i Västerås:

– Det har blivit många timmar med bollen hemma på Råby IP, säger han.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll