I torsdags blev det helt klart att Gustav Svensson lämnar IFK Göteborg för kinesiska Guangzhou R&F. Blåvitt uppges ha fått runt fem miljoner kronor för landslagsmittfältaren. Pengar som delvis kan läggas på nyförvärv, säger Blåvitts sportchef Mats Gren – i nuläget är det en forward som ska in.
– Vi har en bra trupp. Det vi saknar i dagsläget är en anfallare. Vi kan till viss del använda pengarna vi fick för Gustav, säger Gren till FotbollDirekt.se.

Gustav Svenssons övergång till Guangzhou R&F blev klar i förrgår, och den summa som nämnts i övergångssumma är fem miljoner kronor. IFK Göteborgs sportchef Mats Gren har tidigare sagt att man inte bestämt sig kring en ersättare för Svensson. Flera spelare finns på positionen: Sebastian Eriksson, Mads Albaek, Tom Pettersson och Sabah Lawson.

Men samtidigt kan pengarna komma att användas på nyförvärv på andra positioner. Gren vill inte kommentera storleken på övergångssumman för Svensson, men de pengar som kommit in kan till viss del återinvesteras i truppen.

– Det finns ledningsbeslut om att vi kan använda en del av de här pengarna. Inte hela summan, men en del av det som kommit in skulle vi kunna använda på nya spelare, säger Gren till FotbollDirekt.se.

Det har varit ganska lugnt kring Blåvitt under Silly Season och det har mest handlat om spelare på väg bort, främst Gustav Engvall. De nytillskott man fått in är främst egna spelare som flyttats upp (Billy Nordström, Patrik Karlsson-Lagemyr), tidigare IFK-målvakten Erik Dahlin har kommit tillbaka och försvarstalangen Benjamin Zalo har kommit in från Ørn Horten i Norge (blev dock klart redan i somras).

Större nyförvärv lyser med sin frånvaro. Att ekonomin inte tillåter allt för stora spelaraffärer är ingen nyhet, men Mats Gren vidhåller att det framför allt handlar om att truppen är mer eller mindre spikad.
Såvida ingen försvinner (Sören Rieks och Gustav Engvall de som främst är aktuella) så är inte behovet av nyförvärv jättestort, säger sportchefen.

– Vi har till viss del förändrat med yngre killar som vi tagit upp i Billy Nordström och Patrik Karlsson-Lagemyr, vi har tagit in Benjamin Zalo som kommit hit nu, vi har Ghana-spelarna (Lawson, Prosper) som gör sin första hela säsong. Vi har en ganska ung trupp, och det är lite det här vi velat göra med akademin, att kunna plocka spelare därifrån. Det har inte varit möjligt alltid. Men nu har vi några därifrån som kommit upp.

– Och sedan så känner vi ju… vi har en bra trupp. Såvida vi inte tappar spelare så är det inte jättemycket vi har tänkt göra. Just nu finns det inga bud på någon, säger Gren, som medger att man dock siktar på ett nyförvärv:

– Det vi saknar i dagsläget, det är en anfallare. Det vi sagt att vi ska ha in, det är ju en forward. Så det tittar vi på.

Falkenbergs Gustaf Nilsson har nämnts och Tobias Hysén är ett namn som nämnts varje vinter sedan han lämnade för Shanghai. Nu kan det dock vara närmare med Hysén än tidigare. Pappa Glenn förklarade nyligen för FD att hans son hade större möjligheter att komma hem nu än tidigare. Ett break med Shanghai krävs för att Hysén ska bli aktuell säger Gren.

– Vi har kontakt, men det är inte så mycket vi kan göra i nuläget. Det är Tobias som har dialog med klubben där. Om de kan komma överens om att han får lämna, jag vet inte hur det ser ut där. Jag vet ju att han har fått sitta en del på bänken och att de nu spelar 4-3-3 och han har fått spela en del mittfältare. Det har varit lite oklart med antal utlänningar och så också, om han skulle få en plats med tanke på deras utlänningskvot. Men i nuläget är han deras spelare. Skulle det bli så att han kan lämna, då är det självklart intressant.

MISSA INTE!

Allt om IFK Göteborg – Gå till FotbollDirekts Blåvitt-sida
– Blåvitt hoppas på cupspel inomhus
– Blåvitts jätteaffär med Stoke närmar sig: ”Inget snack om det”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll