• Publicerat 16 januari, 2016
  • Skrivet av Max Richnau
  • 0 Kommentarer
Ahmed Yasin Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Ahmed Yasin är den senaste i raden av AIK–nyförvärv inför säsongen. I en intervju med FotbollDirekt.se berättar 24–åringen om första tiden i AIK, sina förhoppningar inför säsongen – och stjärnstatusen i hemlandet Irak.
– Jag har behövt varna de klubbar jag kommit till att ”nu jävlar kommer er facebooksida att explodera”, säger Yasin.

Efter ett halvår i danska Aarhus är Ahmed Yasin nu tillbaka i svensk fotboll. 24–åringen presenterades i förra veckan som AIK:s senaste nyförvärv.

Yasin har nu hunnit spendera en dryg vecka i sin nya klubb, och har fått ett bra första intryck.

– Mycket bra faktiskt. Jag har kommit in i det mesta, och det är jävligt kul att vara här. Jag vet att alla spelare som kommer till ett nytt lag säger att det är kul och så, men det här har varit en liten dröm att få komma till AIK. Det är en mäktig klubb i Sverige, som jag har gillat sedan tidigare, säger Yasin när FD träffar honom ute på AIK:s träningsanläggning Karlberg.

Första intrycket av lagkamraterna?
– Mycket bra. Alla är sociala och pratar. De hälsade mig välkommen på ett bra sätt. Sedan har jag spelat mot dem tidigare med ÖSK, så det har inte direkt varit jättenytt.

Yasin lämnade i somras ÖSK, klubben han debuterade i allsvenskan med, för Aarhus, men det blev ingen längre tid i den danska klubben.

– Så här är det: jag mådde väldigt, väldigt dåligt under de sista två månaderna. Jag fick ett besked som jag inte vill snacka om. Det har varit en familjesituation som jag inte vill tala om som gjorde att jag längtade hem väldigt mycket. Jag var nästan tvungen att flytta hem till Sverige. Sedan dök AIK upp i bilden, och det gjorde det bättre.

Vad var det som lockade med AIK som klubb?
– Professionalismen. AIK är en mäktig storklubb med mycket fans och press. Jag är en spelare som gillar att spela under press, med mycket publik och så. Men sedan vill jag inte lägga för höga förväntningar på mig själv, utan jag ska träna mig i form och ta det i lugna puckar. Jag ska komma in i det sakta men säkert, och därifrån börja göra mina grejer.

Yasin tror att det kommer skilja en hel del på att spela i AIK jämfört med ÖSK.

– De flesta lagen kommer vara rädda för att möta AIK. Sedan vet jag från tiden i ÖSK att man alltid höjer sig ett snäpp när man möter en storklubb med mycket fans. Det är roligt. Sedan har jag aldrig förlorat mot AIK på Behrn Arena, men det ska ändras nu.

Kommer det kännas konstigt att spela i en allsvensk klubb som inte är ÖSK?
– Självklart kommer det att vara konstigt. Jag snackar med spelare i ÖSK dagligen. Det kommer att vara en speciell känsla att komma tillbaka till Örebro och spela som bortalag. Men det är långt kvar till dess, jag tar en dag och en match i taget så får vi se hur det går.

Vad hoppas du kunna tillföra till AIK?
– Jag har inte alltför höga förväntningar på mig, då blir det fel. Jag tränar lugnt och säkert för att komma in i det. Jag ska försöka göra allt för att det ska gå bra för laget så att vi kan vinna titlar och bli större, även ute i Europa. Det är så jag ser på det.

– Under min tid i Danmark spelade jag mycket till vänster, där jag kunde dribbla, ta mig in i banan och skjuta. Det är något jag kommer fortsätta ta med mig här, och försöka utveckla och ha som specialitet.

Parallellt med sin klubblagskarriär i Europa representerar Yasin Iraks landslag, landet där han är född. I Irak har Yasin fått en riktigt hög status som landslagsspelare, vilket inte minst visar sig på hans sociala medier.

På facebook har han i skrivande stund över 293 000 personer som ”gillar” honom, vilket kan jämföras med AIK:s drygt 204 000 (vilket även ökat väsentligt sedan Yasin skrev på).

På twitter är skillnaden ännu större. Där har Yasin 159 000 följare, medan AIK Fotboll har knappa 28 000. Således är det nästan sex gånger fler personer som följer Yasin än AIK Fotboll.

Kan du beskriva den status du har i Irak?
– Den är stor, och det är kul att man får uppmärksamhet var man än går. På stan och även i andra länder kommer folk fram för att säga hej och vill ta bilder. Jag ser det bara som en positiv grej, och det är bara tack vare all svett jag lagt ner på fotbollen som jag får den uppmärksamheten.

– Sedan får man tänka på vad man lägger upp på sociala medier och vad man har runt omkring sig när man ska ta en bild med någon, för det kan bli fel. Jag har även behövt varna de klubbar jag kommit till att nu jävlar kommer er facebooksida att explodera. Jag hörde att AIK fått 50 000 nya likes på facebook tack vare mig. I Danmark var det samma sak. De tänkte ”vad fan har vi fått in för spelare som är så här stor?”, fortsätter han.

– Men det är bara kul. Jag tror inte att en enda allsvensk spelare hade tackat nej till det. Hur mycket de än kanske hatar på det finns det ingen som skulle tacka nej till en sådan popularitet, speciellt i ditt hemland. Så jag ser det bara som en positiv grej, det är jävligt kul.

Vad händer om du går på en gata i Irak?
– Du kan inte gå på en gata där, det blir kaos. Jag var på en gata i norra Irak för två och ett halvt år sedan, och det gick inte att gå på stan. Vi var på ett nöjesfält, typ som Liseberg, där det tog mig 45 minuter att ta mig till ingången. Först tänkte de ”är det verkligen Ahmed?” och ”vad skulle han göra här?”, då sa min farbror att det var jag som var där på semester. Då flög alla på mig, och jag fick stå i 45 minuter och ta bilder och hälsa på folk. Men det är bara kul, du känner dig stolt som spelare. Det är glädje man inte kan beskriva att få se sina föräldrar stolta.

Hur stor är fotbollen i Irak?
– På grund av insekterna IS (Islamiska staten), som kommer upp från vilka hål som helst, så kan man aldrig vara lugn i Irak. Lämnar du ditt hem är det kanske sista gången du går ut därifrån, man vet aldrig vad som händer. Men fotbollen där är typ nummer ett, alla har koll på fotbollen. Vinner landslaget blir de hur glada som helst, och det är det vi försöker sträva efter när vi spelar matcher. Vi tänker bara på folket där hemma och hur de har det. De har en tuff sits, men vi spelar för dem. De är dem vi vinner för, för att göra dem glada.

– Sedan kom vi fyra i asiatiska mästerskapet, och 2007 vann vi. Vi är på gång, det är ett bra landslag vi har.

I och med att du är så stor i landet – kan du på något sätt sprida AIK:s popularitet till Irak?
– I ÖSK tryckte vi allas namn och bilder på en tröja, och det fanns ett stort intresse, men varken jag eller ÖSK visste hur man skulle gå till väga för att skicka det till Irak. Men här i Stockholm finns det hur många irakier som helst, så jag tror att tröjförsäljningen kommer att gå bra. Och som jag sa, AIK är en mäktig klubb. Jag har vänner där hemma som redan nu är ute efter matchtröjor.

MISSA INTE!
Allt om AIK – Gå till FotbollDirekts AIK-sida
– AIK störst i allsvenskan på Facebook – men slås på fingrarna av norrmän
– AIK-bossen om storstjärnans flirt: ”Ett högt betyg för AIK”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *