MOBB150929PA088

KRÖNIKA – MAGNUS ÖSTERBERG
Silly season är igång liksom de allsvenska lagens försäsonger. Transferfönstret står nu också öppet och det var ingen blygsam start vi bjöds på tidigare i veckan. Allra starkast öppnade AIK som ”lurade” Elfsborg på en hemvändare som haft ett par tunga år. Kan vändning i karriären komma nu lär det svida dubbelt upp i Borås.

Henok Goitom aviserade att han skulle lämna AIK för ett sista äventyr utomlands, det var väntat för de allra flesta även om många i och runt AIK givetvis hoppades att det skulle bli en förlängning.
Det som däremot var lite mer oväntat var att Mohamed Bangura, återigen, skulle säljas vidare.
Tio miljoner är tio miljoner och såklart även ett ekonomiskt uppsving för Bangura själv. Eero Markkanen i all ära, men det var en ganska tunn offensiv på AIK:s papper när nyårsklockorna klämtade. Men nu har det börjat ordna upp sig och det riktigt ordentligt.

Denni Avdic har varit ”hemma” i Borås de senaste månaderna och då också tränat med Elfsborg, den perioden gjorde att sportchefen Stefan Andreasson och tränaren Magnus Haglund erbjöd Avdic ett avtal, enligt de själva ett bra sådant.
Avdic själv gav inga klara besked om han avsåg att återvända till allsvenskan eller försöka igen på nytt någon annanstans i Europa. Klart är att Elfsborg ville ha hem Denni och att han tillsammans med en numera frisk Emir Bajrami skulle ha givit nytt liv i lagets offensiv. Arber Zenelis proffsflytt lämnar ju plats för andra spelare att ta över.

Björn Wesströms arbete med att täppa till luckorna offensivt blev givetvis lite hjälpt av de tio miljonerna (som det uppges att man fått för Bangura) då kapital är nödvändigt när man ska shoppa men utbudet på bra spelare är inte obegränsat.
Att ersätta Goitom/Bangura och ändå behålla nivån, och helst förbättra den, är lättare sagt än gjort men klart är att AIK givetvis har ambitionen att utmana ännu mer under 2016. Därför måste man hitta vägar att bli ännu bättre, ännu spetsigare i sin offensiv. Det här kan definitivt vara en sådan.

***

Det är omöjligt att säga vad som skett bakom kulisserna men för oss som betraktar detta utifrån kan jag bara se det som att Wesström har slagit en klockren tunnel på Andreasson när han lyckades få Denni Avdic signatur på kontraktet.
En sådan typ av fint ser vi sällan i Sverige, det händer aningen oftare i andra ligor där transfers och kampen om spelare är ännu mer uppmärksammat.

Det är klart att AIK får betala för sig, utan tvivel, men så är det i dagens fotboll.

Avdic var kontraktslös och tittar man runt finns det knappast svenska forwards av Avdic kvalitet som är ”gratis” på marknaden idag. En vild gissning är att AIK och Avdic försöker få detta att fungera optimalt(givetvis!) och det skulle kunna innebära att man kan sälja honom vidare, säg om ett och halvt år med en nätt vinst. Det vore en typisk AIK-affär.

Elfsborg är inte nöjda med Denni Avdic och det beslut han tagit så klart. Utan att veta vad som sagts dessa parter emellan kan jag förstå Elfsborg. En ”hemvändare” som tränar med laget, som erbjuds ett bra avtal och som sedan, hastigt och för boråsarna mindre lustigt, presenteras i en konkurrents tröja. Sådant svider givetvis rejält.

Nu får Andreasson och Haglund jaga vidare, kanske gör man ett försök på Falkenbergs Gustaf Nilsson, en spelare som skulle kunna fylla den funktion Avdic var avsedd för?

***

AIK nöjde sig inte med Avdic direkt efter nyår utan man har också värvat den offensive mittfältaren Amin Affane, fostrad i göteborgsklubben Lärje/Angered men som har varit utomlands de senaste åren.
Affane värvades som ung till Chelsea FC och har sedan via Holland hunnit med ett par tyska klubbar.
Utan att ha sett honom sedan ungdomsåren är det här en tekniskt väldigt skicklig spelare som offensivt kan bidra med mycket. En klar chansning men också väldigt spännande, Affane fyller 22 år (i januari) och har många bra år framför sig.

***

Men inte nog med det – Ahmed Yasin värvades sedan i torsdags. Ett spännande namn han också som ytterligare sätter spets.

Och vem vet, är Guillermo Molins möjligen på gång? Jag vet inte. Frågan är om AIK nu gjort sista?

Så vad är det AIK gör nu, vad är det man bygger?

Utan att dra för stora slutsatser av dessa två nyförvärv(jag är ganska säker på att minst ett offensivt namn till kommer att rekryteras) känns det som att AIK återinvesterar lite mer än innan av de inkomna försäljningspengarna rakt in i truppen.
Med möjligen någon till backlinjen (Niklas Backman??) kommer laget att vara väldigt slagkraftigt när det drar igång. Det vilar alltid ett visst frågetecken över AIK om det blir ytterligare någon försäljning av större kaliber (Ofori?) men om det inte sker känns truppen riktigt stark.

Frågan är nu om det blir fler tunnlar redan på försäsongen?

MISSA INTE MER OM AIK

– Varför valde han AIK? – besvikelsen
– AIK-affärer som överglänser Bajens rivstart

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *