Avdic, Affane och Yasin. Tre nya namn till AIK – alla inom loppet av en vecka. Men det är ett handlande som enbart varit möjligt genom försäljningen av Mohamed Bangura.
– Nej, det här hade vi inte haft råd att göra utan försäljningen av Mohamed. Sedan kan man säga att den första försäljningen av honom lite räddade AIK, den var helt nödvändig för oss då, säger i dag Björn Wesström för FotbollDirekt.se.

Redan förra hösten hämtades Eero Markkanen och Daniel Sundgren till AIK. Därifrån inget nytt namn till Friends arena – förrän nu.
På mindre än en vecka har nu AIK agerat – tre gånger dessutom.
Först ut Denni Avdic som beskrevs som en kupp mot Elfsborg, där på ett Bundesliganamn som Amin Affane och i går irakisk-svenske stjärnan Ahmed Yasin.

AIK må vara just AIK och en av få svenska klubbar som har kapacitet att agera så här omfattande men likväl markerar det här en ny tröskel under 2000-talet i AIK – inte minst genom hur Björn Wesström ser på satsningen.
– Det är tydligt att det här har blivit möjligt genom de spelarförsäljningar AIK har genererat de senaste åren och nu gäller det att agera så klokt som möjligt, säger Björn Wesström till FD och fortsätter:

– Ja, för mig som sportchef är det en banbrytande situation. Det är helt klart så att klubben nu under många år jobbat upp en nivå som gör så att vi kan återinvestera nästan allt vi tjänar på spelarförsäljning på nya spelare.

Med det sagt – hade Avdic, Affane och Yasin varit möjliga utan att ni sålde Mohamed Bangura?
– Nej, det hade det inte varit. Så är det.

Men det har likväl innan ”Bangura del II” krävts en rad framgångsrika försäljningar för att öppna möjligheter som det nu gör.
AIK:s sportchef redogör för en femårsperiod av bidad tid i väntan på att få möjlighet till en större satsning som den som nu är iscensatt.

– Styrelsen har ju haft en långsiktig plan om att bygga en ekonomisk bas att stå på. Och nu är vi där och har fått mandat från styrelsen att göra den satsning vi gör, nu är det upp till oss att hantera ansvaret som kommer med satsningen.
– Ja, det är att lätt att ryckas med i en verksamhet som många tycker om, jag aktar mig för att bli populistisk. Man behöver alltid kunna ta ansvar, det kan vända så snabbt – och då är det viktigt att kunna ta ansvar och inte leta efter någon att peka på.

Och i centrum för det här hamnar alltså på en hel del vis Mohamed Bangura.
En gång i tiden såld för cirka 22 miljoner kronor till Celtic – i dag har han alltså genererat AIK uppemot 10 nya miljoner i och med transfern till Kina. Det här är pengar på en nivå som få andra allsvenska klubbar någon gång dragit in på en enskild spelare.

– Jag känner ju stolthet över Mohamed Bangura, kommer svaret snabbt ifrån Björn Wesström när han får reflektera över Sierra Leoniern:

– Jag scoutade honom en gång i tiden, så, ja, det är mycket stolthet jag känner över den killen, säger han och får frågan om han stått paff inför så stora pengar han nu på nytt inbringat:
– Wow? Nej, jag försöker att inte ryckas med. Oavsett. Vare sig när det är bra eller mindre bra saker. Men, ja, jag har trott på honom utomlands igen och all heder åt vår organisation, våra tränare och hans medspelare som en gång i tiden utbildade honom och hjälpte honom. Nu har tränare och medspelare fått honom att hitta den höga nivå som han har i sig igen.

– Sedan att han blir ekonomiskt oberoende nu, det gör ju inte saken sämre.

Mohamed Banguras betydelse ekonomiskt har alltså på många vis varit ekonomiskt avgörande för AIK…?!

– Den första försäljningen räddade AIK. Ja, det var lite så. Vi hade inte klarat av situationen då utan var tvungna att sälja både Mohamed och Teteh Bangura.

Hur ser du på riskerna med affärerna ni nu har gjort?
– Alltså. Ingenting är riskfritt. Ingenting är det. Vi arbetar med människor och inte Playstation-figurer. Misslyckas någon så är det en dålig affär, men det är en del av min vardag.

Hur ser du på den extra pressen ni nu sätter på er själva – blir den nu än större än normalt?
– Vi har stor potential i det vi har nu, så vi ska ha press på oss. Vi ska sätta press på oss genom att göra bra saker och det sätter sedan extra stor press på AIK.

Ni har i några år låtit topp-3 stå i förgrund som målsättning framför att rakt av sikta på SM-guld – vänds det där om nu?

– Jag drömmer om guld, den drömmen driver mig i vardagen och gör att jag är beredd att ge maximalt av mig själv i den roll jag har. Att drömma om guld känns i dag realistiskt i AIK, den resan som tagit klubben dit är jag stolt över att varit en del av.

MISSA INTE – MER OM AIK:

MISSA INTE: Blossande bilderna från AIK:s premiärträning – BILDEXTRA

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll