Foto: Bildbyrån

Gustaf Nilsson är en av Silly Seasons mest omsvärmade spelare i vinter. U21-landslagsmannen slog igenom stort i fjol och intresset är stort. Falkenbergs angfallstalang attraherar större svenska klubbar, och FFF:s sportchef Håkan Nilsson förstår varför:
– Unga spelare som gör det bra försvinner utomlands väldigt fort. Då blir det intressant med en så ung spelare som finns här i Sverige. Klart att många svenska klubbar gärna vill ta honom innan han hunnit utomlands, säger Nilsson till FotbollDirekt.se.

18-årige Gustaf Nilsson stod för ett av allsvenskans stora genombrott 2015. Sex mål på 20 matcher från den gänglige anfallaren, där inte minst det här målet stod ut. Under vintern har han varit en av allsvenskans mest omskrivna och bland annat pekats ut som en tänkbar ersättare för Gustav Engvall om denne skulle lämna IFK Göteborg.

Det har sett ut som att det antingen handlar om att lämna nu, eller att Nilsson förlänger kontraktet med Falkenberg (det löper ut efter denna säsong).

– Ja, det kan man väl säga. Vi är en klubb som sällan eller aldrig gör något mot en spelares vilja, och skulle det komma upp någonting som han tycker är intressant så ska vi jobba för en lösning som gynnar alla parter, säger FFF:s sportchef Håkan Nilsson till FD.

– Men sedan är Gustaf en klok ung man och han har också ett stort klubbhjärta. Han har varit FFF-spelare sedan barnsben och hans pappa (Håkan ”Stregen” Nilsson) är klubbens näst bäste målskytt genom tiderna.

Kan du själv jämföra med något liknande vad gäller intresse för någon av era spelare tidigare?

– Med all respekt för Gustaf, han är fortfarande väldigt ung… ser man historiskt så är ju Pär Zetterberg är klubbens klart största spelare genom tiderna, och det var ett stort intresse när han kom fram. Men det var före min tid. Däremot var jag med i klubben när Astrit Ajdarevic gick till Liverpool som ungdomsproffs. Då var det också stort intresse. Vi hade ju även en hel del intresse kring Niclas Eliasson (numera AIK) när han kom fram.

– Men det är klart, Zetterberg och Ajdarevic lämnade som ungdomsproffs. Här handlar det om en spelare som gjort avtryck i allsvenskan och kan gå till en ny klubb som seniorspelare, det är en annan sak. Så på det sättet är det här unikt i klubbens historia.

Hur ser man på det, även om han är en stor talang så har han trots allt inte hunnit visa upp sig så mycket i allsvenskan? Att det går så fort att ett så pass stort intresse byggs upp? 

– Det är lite på gott och ont, men också så som det ser ut i fotbollen. Är du som Gustaf väldigt ung och gör det bra, då får folk upp ögonen väldigt fort. Den kombinationen, ung och bra prestationer, det sticker ut.

Det är åldersfixerat?

– Det är väldigt mycket så. Och det är väl också så i Sverige, att unga spelare som gör det bra försvinner utomlands väldigt fort. Då blir det intressant med en så ung spelare som finns här i Sverige. Klart att många svenska klubbar gärna vill ta honom. De stora klubbarna i Sverige ser en chans att kunna värva en såpass talangfull spelare innan han hunnit utomlands.

Nilsson har alltså nu ett år kvar på kontraktet med Falkenberg. Ännu så länge har han inte tagit något beslut kring sin framtid, men om beslutet dröjer?

Känner ni från er sida att det finns ett slutdatum där ni behöver svar från honom, en deadline? 

– Man kan liksom inte ha en sådan deadline på det sättet. Jag menar, svenska transferfönstret stänger 31 mars. Om vi säger till honom ”Gustaf, vi måste ha ett besked innan just det datumet”, och det därefter kommer ett bud från en klubb som han verkligen vill till och som ger oss ett bud vi inte kan motstå… det blir svårt att säga nej för att vi har passerat någon deadline som vi har satt upp.

Kan man ångra att kontraktet inte är längre?

– Nu har vi ju kunnat se väldigt länge att han har en mycket talangfull fotbollsspelare, han har ju varit hos oss sedan 6-7 års ålder. Men att det skulle gå så här fort, det hade vi kanske inte räknat med. Så det kan man alltid säga i efterhand.

– Men vi har en så bra dialog med Gustaf och hans familj. Om det skulle bli så att det blir en förhandling och han vill gå så kommer vi försöka få så bra betalt som möjligt. Och att han skulle spela ut det här kontraktet i år och lämna som Bosman, det finns inte. Som jag sa tidigare så är hans pappa klubbens näst bästa målskytt genom tiderna, och han och Gustaf, ja hela familjen… de har ett otroligt stort gulvitt hjärta. Så det finns liksom inga dolda agendor här, varken från vår eller deras sida. Det kommer inte bli så att vi börjar jävlas eller de börjar jävlas. Vi känner en trygghet i det.

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll