Nyheter

LÅNGLÄSNING: “Hammarby kan slåss om guldet inom några år”

ANNONS

Philip Haglund har avslutat sin första säsong i Hammarby, lagets första i allsvenskan på sex år. I en lång intervju med FotbollDirekt.se berättar Haglund om årets säsong, sin egen potential och målet att ta Bajen upp i allsvensk topp igen.

Det har gått en knapp månad sedan allsvenskan avslutades för säsongen. För Hammarby var det första säsongen i högsta serien sedan 2009, och de grönvita nykomlingarna slutade på elfte plats i tabellen.

Philip Haglund, som värvades till Bajen från IFK Göteborg inför säsongen, känner sig inte helt nöjd när han blickar tillbaka på det allsvenska året.

– Min känsla är att vi inte riktigt fick till det. Vi fick nästan till det, och det var just nästan ganska många gånger. Rent spelmässigt fick vi kämpa mycket för att få till vår taktik och vår spelidé, och mycket av våra matcher handlade om att gå in och kriga och ta så många poäng som möjligt. Men samtidigt var det första säsongen i allsvenskan. Resultatmässigt är det godkänt, men det kändes inte som att vi riktigt hittade spelet och hur allting skulle fungera i laget, säger han till FotbollDirekt.se.

– Hammarby hade haft en säsong i superettan där man med en typ av spel lyckades väldigt bra, men i allsvenskan tvingades vi göra om och spela mer defensivt för att det skulle fungera och för att inte släppa in så mycket mål, fortsätter han.

Haglund menar att elfteplatsen i sig är en okej placering för att vara nykomlingar i serien, men känner att laget hade materialet för att prestera bättre på planen.

– Placeringen är okej, men spelmässigt är det knappt godkänt. Där finns det mycket att göra. Där handlar det om att vi har en högre potential. Jag tycker att vi har tillräckligt bra spelare och är en tillräckligt bra förening för att spela bättre.

Under en period av serien hade Hammarby nio raka matcher utan seger, vilket gjorde att bottenstriden inte var långt borta en period under hösten.

– Det var aldrig riktigt kniven mot strupen, men det närmade sig. Då vann vi också några matcher i rad, och var plötsligt inte med i bottenstriden igen. Men då underpresterade vi igen när vi inte hamnade under den pressen. Det blev aldrig så kritiskt att vi höll på att åka ur, men vi var medvetna om att bottenstriden närmade sig där.

Tränare Nanne Bergstrand pratar mycket om sin manual och processen. Hur långt har ni kommit tycker du?
– Vi har en lång bit kvar där. Det handlar om att man måste ta vissa vägar framåt för att komma dit. Mycket av manualen handlar om en väldigt offensiv fotboll, och där fick vi nog kompensera lite för att vi inte riktigt kom dit i år. Men dit ska vi.

Många av fansen håller säkert de båda derbysegrarna mot Djurgården och AIK som säsongens toppar. Håller du med om att det var årets höjdpunkter?
– För egen var det när man fick debutera och komma in, så jag har nog haft lite andra höjdpunkter. Men för hela föreningen skulle jag säga att premiären var årets höjdpunkt. Efter att ha varit i superettan så många år få komma in på Tele2 och slå Häcken i premiären var årets höjdpunkt enligt mig.

Fotboll, Allsvenskan, Halmstad - Hammarby

Det var stor spelaromsättning i Hammarby inför säsongen, och Haglund var en av ett flertal spelare som plockades in när han gick som bosman från IFK Göteborg.

Året innan, säsongen 2014, drog Haglund på sig en korsbandsskada i Blåvitt, och kom till Hammarby skadad.

Den allsvenska debuten i grönvitt kom i den tredje omgången, när Haglund blev inbytt i derbysegern mot Djurgården.

– Efter att ha varit borta i nästan ett år… Det var så jävla grymt. Det var sjukt kul.

Det blev till slut 26 matchen i Hammarbytröjan under årets säsong, varav 20 från start. Han är ändå självkritisk till sin egen insats under året.

– Det blir lite samma som med laget. Antalet matcher jag spelat är godkänt sett till att jag varit borta så länge. Jag är väldigt nöjd med att jag kunde spela så mycket matcher efter att ha gjort fyra operationer i höstas. Men spelmässigt hamnar jag på knappt godkänt. Men det är svårt, jag vet inte om det beror på att jag har varit borta och att det har tagit tid att komma tillbaka, eller om det är för att jag har underpresterat. Men oavsett så känner jag att det blir lättare och att jag får mindre ont ju längre tid som går. Så jag hoppas såklart på bättre spel nästa år.

Hur mycket påverkades du under säsongen av att ha kommit från en så lång skadeperiod?
– För de som inte spelar fotboll och har haft en korsbandsskada är det svårt att förklara. Första halvtimmen när man joggar upp gör det väldigt ont. Man får ta tabletter och spela på det, och det har jag fått göra hela säsongen. Jag tycker själv att man måste se att jag har ont, men ibland gör man inte det. Men jag är väldigt glad, man måste förbi de gångerna det gör ont och låta kroppen vänja sig.

Men det har blivit bättre under året?
– Ja, jag har kommit mycket längre från skadan. Under våren var det jobbigare, men efter sommaren släppte det lite, och vi satte in en kortisonspruta. Sedan tyckte jag att det blev mycket bättre under hösten. Så det har blivit bättre hela tiden.

28–åringen känner att han varit en bit från sin maxkapacitet under årets säsong.

– Jag har spelat ett tag nu och har bättre säsonger bakom mig. Men jag vill bara framåt och göra bättre och bättre säsonger för varje gång. Det är klart att jag kan bättre, men att säga det i antal procent eller något liknande vet jag inte om jag kan göra.

Det känns också som att du har fått lite av en ledarroll i Bajen, håller du med?
– Ja, jag har ju till och med börjat tappa hår nu, jag börjar bli gammal, skojar Haglund, och fortsätter:

– Men ja, lite så är det ju. Jag är från Stockholm och är uppväxt här, så det känns som hemma för mig.

BP–fostrade Haglund känner att han snabbt hittade rätt i Bajen efter att ha kommit hem till Stockholm.

– Det känns väldigt bra med Hammarby. Det gick väldigt fort att ta till sig klubben faktiskt. När man gick i tåget från Medborgarplatsen till Tele2 inför premiären… Jag tror att alla som inte hejade på Hammarby eller kanske har börjat följa laget de senaste åren känner att det är lätt att dras med om man går i tåget eller på en match. När jag satt på läktaren i de första matcherna kände jag ”oj, vilken stämning”, och att man drogs med. Då känner man också att man är lite närmare supportrarna när man spelar. Sedan bor jag på Söder, så det blir rätt lätt.

BB150927JL061

Hammarbyfansen slog i år tidernas publiksnittsrekord i allsvenskan med 25 507 i snitt på Tele2 Arena. Haglund hade inte förväntat sig ett så stort intresse kring klubben.

– Nej, jag hade inte den minsta aning om att det var så stort drag som det var. Jag visste att det var bra och hade sett några matcher på tv, men det var en helt annan sak att vara på Tele2 och uppleva det.

Haglund har spelat som proffs ute i Europa, men håller Bajenfansen som de bästa han spelat inför.

– Utomlands kan det vara 60 000 eller 80 000 på matchen, men ärligt talat sitter 80-90 procent av dem hela matchen. När vi spelar kan hela stadion stå upp, och det tror jag faktiskt inte att man hittar någon annanstans.

Kan man ta in stämningen som är på läktarna när man själv är på planen och fokuserar på matchen?
– Publiken påverkar absolut. Ibland hamnar man i en bubbla under matchen, men även om man tror att man inte är medveten om trycket och ska gå ut och spela vet man att det kommer att vara ett jäkla tryck. Då skapas det en påverkan bara där. När vi pushar på och har press på ett lag och klacken hänger på, då tycker jag att man märker av det.

Som Stockholmskille, känner du ett extra ansvar att ta hand om nya spelare om introducera dem i klubben?
– Nej, det gör jag inte. Jag är bara som vanligt, det är nog de flesta grabbarna. Det är nog inte så svårt att komma in i vårt lag, jag skulle säga att vi är ganska öppna och lättroade. Vi har en otroligt bra gemenskap i vårt lag, så det behövs ingen introduktion på det sättet.

Haglund fick ändå chansen att bära kaptensbindeln i slutet av säsongen.

– Som spelare gör jag ingenting annorlunda, men det är klart att det är en stor ära att få ha på sig bindeln. Men sedan var också våra ordinarie kaptener borta, haha. Men såklart är det jätteärofyllt att få bära bindeln.

Nu har Hammarby börjat förbereda inför nästa säsong, där Haglund siktar högre än årets elfteplats.

–  Nu är det viktigt för oss att utvärdera vad vi gjort bra och vad vi har gjort dåligt, och försöka utvecklas så mycket vi kan till nästa år. Nu har vi en tid på oss att spela ihop oss och sätta spelidén och vår taktik, förbättra hur vi tränar och så vidare. Så det är det som det handlar om nu.

BB150923BB413

Hammarby har sedan allsvenskans värvat Joseph Aidoo, som under hösten var på lån, och skrivit nytt kontrakt med Lars Saetra. Haglund räknar med att det blir fler nyförvärv innan nästa säsong startar.

– Jag tycker att lagbygget är bra. Sedan behöver det komma in spelare, som alltid. Vi behöver fylla på. Men i grunden tycker jag att det är viktigt att vi kan behålla så många som möjligt över tid. Vi tränar på ett visst sätt och har en viss taktik, och vill vi komma så högt upp i tabellen som möjligt tjänar vi på att ha kontinuitet, säger Haglund.

Känner du att ni kan bli ett topplag igen under Nanne?
– Ja!

Till och med slåss om guldet inom några år?
– Absolut. Men sedan gäller det att ha fötterna på jorden. Vi kom nyligen upp i allsvenskan, men vi siktar absolut på att vara med i toppen av allsvenskan.

När är det rimligt att tro att Bajen kan vara ett topplag?
– Det är svårt att säga. Vi ska göra vad vi kan nästa år, men realistiskt sett kanske det tar lite längre tid än så. Men jag tycker inte att det ska ta fem år heller, det känns orimligt att sikta på att det ska ta fem år.

Haglund fyller 29 år innan nästa säsongs allsvenska hinner dra igång, och har tidigare ett utlandsäventyr i holländska Heerenveen på cv:t. Men har just nu inga ambitioner att komma ut i Europa igen.

– De stunderna jag har spelat bäst fotboll är när jag har varit i nuet. Det är viktigt att ha mål med vad man vill, men det behöver inte vara att man ska bli proffs eller komma med i landslaget. Sådana mål har jag inte satt upp, utan snarare mål som fokuserar på mig och hur bra jag kan bli. Jag gör vad jag kan varje dag för att utvecklas, men med det sagt har jag inte som en ambition att bli utlandsproffs. Det är inget jag fokuserar på.

Som det ser ut nu skulle han inte ha något emot att avsluta karriären i grönvitt.

– Snarare tvärtom. Jag gillar Bajen jättemycket, och det skulle vara en underbar resa att få vara i Bajen resten av karriären.

MISSA INTE!
Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Bajen-sida
– Bajen letar nyförvärv i Brasilien: ”Får se vad som händer”
– Förlänger med Hammarby: ”Gör hela tiden framsteg”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3