Nyheter

Jättedramatik – men torsk för Zlatan-löst Sverige i Moskva

ANNONS

Bra tryck från Sverige i andra halvlek efter 0-1 mot Ryssland i paus – flertalet vassa chanser av bland andra Marcus Berg och Emil Forsberg. Men det räckte inte. 0-1 stod sig och nu blir det en rysare hemma mot Österrike på tisdag. Här är FD:s rapportering från dramat i Moskva.

Slut, 1-0 till Ryssland. Det blev en rejäl scenförändring i andra halvlek, och framför allt efter 60 minuter när Marcus Berg kom in så skapades tryck och ryssarna slår också av på takten en del. Ska vi räkna högklassiga målchanser för Sverige så har vi åtminstone tre – två gånger Emil Forsberg och en Marcus Berg. Men klassräddningar av Akinfeev räddade tre poäng åt ryssarna. Samtidigt har de också några finfina möjligheter att kontra in tvåan.

Sammanfattningsvis så behöver inte Ryssland be om ursäkt för det här så som första halvlek såg ut. Då har Sverige svårt att hänga med i svängarna. Kanske gick vi in i det för defensivt från början? Blev tunt där framme och Zlatan mycket ensam när Sverige väl vann boll. Återstår att se om det stora Z:at är med på tisdag mot Österrike, där behövs en trea.

94 minuter: Slutminut och Sverige med bollen… lyft in… rens bort Ryssland… men Sverige hinner med ett till lyft! Och kanonskott Forsberg vid straffområdesgränsen! Och Akinfeev gör en monsterräddning! Och där är det slut…

92 minuter: Monsterchans för Ryssland i omställning där man kommer två mot två… bromsas upp lite men bollen in till framstörtande Kokorin vars skott dock inte blir klockrent och över.

89 minuter: Och farligt igen! Fullt kaos i ryska boxen men både Kiese Thelin och Berg är feltajmade när bollen dansar runt. Rens till hörna… 4 tilläggsminuter…

88 minuter: Och en jättechans! Inbytte Kiese Thelin får höjdboll där han vinner i luften och nickar fram till Berg som står lite till höger i ryska boxen. Svårt skott att ta på uppstuds men oj vad bra han gör det, Berg. Akinfeev flaxar till och tv-räddar till sedermera resultatlös hörna.

83 minuter: Sista draget från Hamrén – Ekdal kliver av och Kiese Thelin in. Ekdal med skadekänning och dessutom en varning från avstänging. Men på samma gång förstås, ytterligare offensiv satsning med en anfallare in för en mittfältare.

81 minuter: Där höll matchen på att dö. Omställning Ryssland och fin djupledsstickare mellan backarna mot Kokorin, han rullar den förbi Isaksson i friläge och mot det öppna målet… men där kommer Martin Olsson farande och slajdar bort den i sista stund!

80 minuter: Farligt två gånger om för Sverige… Forsberg kommer in i Rysslands straffområde men skjuter inte, istället bollen fram till Berg som får en halvtaskig förstatouch och hans skott täcks…

77 minuter: Sverige har tagit över, gör ett försök här. Toivonen nickar fram mot Berg i ryska boxen men hittar inte fram till anfallskollegan och ryssarna kan ta bort bollen.

75 minuter: Durmaz med bra inlägg mot Toivonen i mitten… Akinfeev får bort bollen framför Toivonen.

72 minuter: Bra anfall Sverige avslutas med härligt skruvat högerinlägg från Larsson och Berg är på plats… men nicken någon meter över.

68 minuter: Sverige har en bra period här efter bytet Bengtsson-Berg. Och det ser samtidigt ut som att ryssarna blir lite bekväma och går in mer för att bevaka ledningen. Men så blixtrar de till – de är riktigt vassa framåt när de lägger manken till. Det känns som antingen 1-1 eller 2-0 för ryssarna det här. Tror inte det slutar 1-0.

65 minuter: Halvfarligt Ryssland, Dzagoev får bollen utanför svenska boxen men skottet blir inte klockrent, rakt på Isaksson.

62 minuter: Jättechans Sverige! Matchens bästa hittills. Toivonen med bollen, lägger ut till vänster på Forsberg som viker inåt och klipper med högern… ett skott som touchar back men tvingar Akinfeev till bra räddning. Forsberg drar till på returen… i gaveln.

60 minuter: Bytet kommer – och det är Pierre Bengtsson som kliver av! Nu satsar Hamrén framåt här. Sebastian Larsson kliver ner på högerbacken och det blir 4-4-2 med Berg och Toivonen på topp.

55 minuter: Marcus Berg ser ut att vara på väg in för Sverige, värmer intensivt vid sidlinjen. Nu har ju den första matchplanen spruckit, kanske lika bra att försöka framåt istället? 0-1 eller 0-4 är av mindre betydelse om Sverige gör jobbet i de resterande matcherna.

51 minuter: Omställning Ryssland, och Wernbloom “tar en för laget”. Han slajdar bort Kokorin över sidlinjen utan att träffa bollen. Gult kort på den, men kunde ha blivit farligt för Ryssland.

49 minuter: Nytt fint anfall Sverige, bra boll ut till höger där Bengtsson tagit fin löpning och han spelar in mot Toivonen i mitten – Toivonen kastar sig modigt fram men är någon hundradel för sen. Annars kunde det ha blivit vackert.

47 minuter: Bra möjlighet Sverige! Långboll mot fin djupledslöpande Forsberg, inte klockren mottagning och Akinfeev kommer ut och norpar bollen precis när Forsberg ska peta till den… samtidigt är han litegrann på “Mini-Foppa” och svenskarna ropar på straff. Oklart om man ska ha det.

Andra halvlek i gång!

Det började tisslas och tasslas direkt efter första halvlek. Zlatan hade ont och kunde kanske inte fortsätta. Och nu besannas farhågorna. Zlatan har klivit av i paus. Ola Toivonen kommer in. Byte direkt i paus.

Halvtid, 1-0 till Ryssland. Minns ni EM 2008, när Sverige blev avklädda och dåtida popspelaren Andrej Arshavin dominerade stort? Det är väl inte riktigt så illa här, men inte alltför långt ifrån. Inte ens den mest fanatiska Sverigesupportern kan säga annat än att Ryssland leder det här välförtjänt. Det är högre bolltempo och bättre rörelse och Sverige lyckas aldrig få upp folk i banan när man väl vinner boll.
Blir en intressant andra halvlek, slår ryssarna av på tempot och bevakar ledningen? Inte mycket talar för det sett till hur de agerade efter att de fick sitt 1-0-mål. De bara öste på. Den som lever får se, vi återkommer om en kvart!

45 minuter: Slutminut av första halvlek, och ryssarna har tryck och bollinnehav. Det är inte många sekunder Sverige får behålla bollen inom laget efter bollvinst.

38 minuter: 1-0 till Ryssland. Smolnikov flyger fram till höger, sedan är det klapp-klapp med en klack vidare fram och Smolnikov hinner fram före en utrusande Isaksson i boxen och slajdar den vidare in i mitten. Där står Dzyuba och kan enkelt placera in den. Jobbigt mål för Sverige, såg ut som man började få styr på försvarsspelet efter en darrig inledning.

36 minuter: Just som man kände att ryssarna börjat bli lite frustrerade och att Sverige fått matchen dit man ville, så kommer ett sånt där flygande ryskt anfall igen. Avslutas med att Dzyuba trycker av i boxen, men skottet täcks.

33 minuter: Tufft var det ja – fult är det titt som tätt. Dzagoev går hårt åt Zlatan på mittplan och får syna matchens första gula kort.

30 minuter: Lite ställningskrig nu några minuter efter mer händelserik period innan det. Tuffa tag, det är mycket dueller och tjuvnyp. Märks att en seger är ett rent måste för ryssarna som ser ordentligt taggade ut.

25 minuter: Nytt bra anfall av ryssarna. Shirokov med fint inlägg från vänster och Kokorin kommer flygande i mitten. Får ingen träff med pannan och bollen går en bra bit utanför.

22 minuter: Mål för Sverige! Men bortdömt – inlägg från Durmaz når fram till Granqvist som tofflar in den från nära håll. Men det är avblåst. Med största sannolikhet på Wernbloom som är inne i boxen och stångas men bollen går förbi honom. Såg ut att vara ungefär lika mycket riv och slit från ryssen som det var från Wernbloom. 1-1 i tveksamt bortdömda mål då!

19 minuter: Ny kanonchans för ryssarna! Kokorin till höger, kommer runt och slår perfekt in efter backen igen, nu till Shirokov som skjuter direkt men reflexräddning Isaksson!

16 minuter: Kanonchans Ryssland! Omställning, Kokorin till höger, spelar in i mitten där Shatov kommer perfekt och skjuter direkt… tätt utanför.

15 minuter: Ryssarnas coach Leo Slutskij visar engagemang på bänken… eller engagemang, han gungar fram och tillbaka på ett rätt så oroligt sätt. Svårtolkat det där.

11 minuter: Bra intentioner Sverige – Durmaz ser Zlatan i djupet, lång boll och Zlatan nickar inåt mot straffpunkten. Ekdal stormar fram men för sent – ryssar före.

8 minuter: Ryssarna gör mål – men döms bort för offside. Ser inte rätt ut på reprisen. Shirokov ser ut att vara på rätt sida när han får en ljuvlig djupledsboll av Dzagoev. Där hade Sverige tur!

6 minuter: Nära att Forsberg får skottläge för Sverige – långt lyft från höger mot Zlatan som är i den vänstra delen av ryska boxen… han nickar inåt mot Forsberg som dock sprungit fram lite för långt. Ryssarna kan rensa bort.

3 minuter: Farligt Ryssland! Lyft fram och missförstånd mellan Antonsson och Isaksson… Dzyuba hamnar felvänd i svenska boxen men får till en halvbicycleta strax över.

1 minut: Forsberg vinner frispark vid vänsterkanten för Sverige. Det blir ett lyft in från Larsson… tyvärr inget bra sådant och dessutom blåser domaren frispark till Ryssland.

Då är vi i gång!

Sverige startar med en defensiv 4-5-1-uppställning, där Zlatan Ibrahimovic går ensam på topp och där Jimmy Durmaz ska ligga bakom Zlatan som “tia”. Kan Zlatan göra som han gjorde mot Ungern? Det vore gött!

Sveriges startelva: Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Pontus Wernbloom, Jimmy Durmaz, Emil Forsberg – Zlatan Ibrahimovic.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15