AIK avancerar i Europa League. Säkra avancemang mot finländskt och armeniskt motstånd. Nu närmar sig ett avgörande play off och chansen till 50 miljoner kronor.
– Det är extraordinära pengar det handlar om. För de riktigt stora pengarna så handlar det om att antingen sälja spelare eller gå långt i Europa, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

I fjol försvann AIK avbrupt i Europa League-kvalet. I år är AIK nu på väg längre in i turneringen.
Säkra matchserier hittills mot Vasa och nu senast i laddade möten med armeniska Shirak.

Genom det är AIK nu framme i tredje kvalomgången där grekiska Atromitos väntar.
Klarar sig AIK igenom även dubbelmötet med Aten-klubben så går man sedan ett avgörande playoff om en plats i gruppspelet – en framgång som skulle ge 50 miljoner kronor.

I huvudrollen Björn Wesström.
Sportchefen som haft ett allt annat än lätt arbetsklimat med ett AIK som i farozon för att falla ur toppstriden och hur han gång på gång tvingats sälja större namn.
Men nu kan han ändå likväl vara på väg mot sin kanske största framgång som AIK-bas.

Kanske är den här AIK-upplagan den mest idealiska hittills för spel i Europa – trots den mängd namn som gått förlorade bara de två senaste åren.

– Det är alltid speciellt med Europa. Omständigheter omkring. Europa kräver erfarna spelare. Det bidrar mycket och vi har den typen av spelare. Det är ju någonting vi medvetet sökt, säger Wesström till FotbollDirekt efter hemkomsten i från Armenien.

Lärdomarna från i fjol är annars påtagliga.
Hur AIK då slogs ut mot Astana i från Kazakstan som då inte ens var rankade topp-300 i Europa, hur svårt det då var för alla inblandade. Men lika mycket tjänar man på i dag på lärdomar därifrån.

AIK:s sportchefs synsätt ser till ganska stora delar ut att vara anpassade för den internationella matcher. Jos Hooiveld och Stefan Ishiazki är egentligen bara senaste exempel.
– Vi sade ju inför i år att vi ville höja medelåldern. Få in mer erfarenhet. Det finns en kortsiktighet i det, det är vi medvetna om, säger Wesström men förtydligar omgående:

– Man behöver spelare som har varit med. Vi har resonerat så här för att ge bland annat våra yngre spelare ytterligare tyngd. Unga spelare tillsammans med bara unga spelare blir inte bra. Nej, det är viktigt med äldre spelartyper.

Ni uppträder tryggt. Ni ser trygga ut – trots inte alltför stor erfarenhet av Europaspel…

– Alltså…vår grundläggande idé´ är ju en trupp byggd på mångfald. Titta bara på Skytteholm en vardag. Det är som att världen kommer till AIK varje dag. Med det menar jag att en hel del av tryggheten i AIK handlar om det varierade etniska ursprung som finns i AIK  med allt vad det innebär.

Nu är ni två matchomgångar i från att belönas med 50 miljoner kronor – pengar ett gruppspelsavancemang ger. Hur mycket lättnad känner du över att ni så säkert klarat er fram så här långt?

– Lättnad? Mer glädje. Det här är så otroligt roligt att få uppleva. Att få vara med om. Det är extremt roligt att spela matcher i Europa och ger AIK än mer glans. Mervärdet av Europa är överhuvudtaget extremt stort, säger Wesström och kommer in på grekiska Atromitos som blir sista hindret innan ett avgörande play off:

– Det vi vet är att det är en av de mer stabila klubbarna i grekisk fotboll. Något som gjort att klubben återkommit i Europaspelet i flera år. Ja, det är en klubb med ordning och reda. Stabil. Ja, vi har sett Atromitos live. Det gjorde vi redan i går. Vi hade folk på plats och gör allt vad vi kan och kommer på DVD att se fler matcher.

Hur ser du på de enorma pengar som nu ligger inom räckhåll. 50 miljoner vore näst efter MFF:s Champions League-succé i fjol – det största engångsbelopp för en svensk klubb över den senaste tioårsperioden.

– Det är ju extraordinära pengar. Klart att det skulle betyda oerhört mycket. Det är väldigt stora pengar. Det är ju så att vi har ju under många år tjänat pengar på att sälja spelare. Det andra viset att tjäna de stora pengarna är ju genom att gå långt i Europa. Det finns två vägar för allsvenska klubbar till stora pengar – det är vad det handlar om.

MISSA INTE – MER OM AIK

– KRÖNIKA: Därför kan AIK drömma om att utmana MFF ekonomiskt 
– Fler kriminella etablerar sig i storklubbarnas firmor?

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETER OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll