Han lämnade Djurgården i vintras för tyska storklubben Schalke 04. Nu laddar Christian Rubio Sivodedov för en ny säsong – och planen är utstakad: höstsäsongen spenderas i klubbens U19-lag, men efter nyår ska han vara i Schalkes a-lag.
– Det är så vi har sagt. Nu är det upp till mig att ta det steget, säger Rubio Sivodedov till FotbollDirekt.se. 

I slutet av januari lämnade Christian Rubio Sivodedov Djurgården för tyska storklubben Schalke 04. Spel med klubbens U19-lag väntade för talangen, men planen var tydlig och klar – inom 1,5 år skulle han nå a-laget.

Nu är målet satt till ännu tidigare än så – redan efter nyår är det tänkt att den tidigare djurgårdstalangen ska ta steget upp och träna med Schalkes a-lag.

– Efter förra säsongen satt vi ner, jag och vår U19-tränare och ungdomssportchef. Vi var överens om att jag börjar i U19 nu, att jag behövde lite mer tid där att förbereda mig. Sedan efter nyår ska jag gå upp och träna heltid med a-laget, säger Rubio Sivodedov till FotbollDirekt.se.

– När vi gjorde klart allt i vintras så var mitt och deras mål var inom 1,5 år – då var det upp till a-laget. Sen om det sker snabbare så är det en bonus. Det här är mitt sista U19-år, nästa sommar är jag för gammal för att spela där.

Hur har första tiden i Schalke varit?

– Det har varit jävligt roligt och utvecklande, plus väldigt mycket upp och också ner. Det har varit utvecklande på ett personligt plan och även för mig som fotbollsspelare.

– Det är som är tufft är att man byter miljö, flyttar till annat land, lämnar familj, flickvän och kompisar hemma. I början är det alltid så. De två första månaderna så var det tufft. Man saknade tjejen, vänner och familj. Sedan kommer man in i det. Jag bor i en egen lägenhet, nära internatet där de andra grabbarna bor. Nu trivs jag, jag har fått många nya vänner och har kommit in i allting.

– Sedan är det tufft fotbollsmässigt, ute på planen. Gör man fel ute på planen så får man höra det. Men så ska det ju vara. Utanför planen däremot så är det väldigt bra och familjär stämning, och det är också något man jobbar på i klubben, att skapa det.

Man hör ofta historier om det motsatta… inte minst från England, att det är djungelns lag i akademierna där…

– Ja, det har man ju hört, att alla har vassa armbågar och det är äta eller ätas, lite så. Men så är det inte här. Alla är jävligt schyssta och vi umgås som kompisar. Om någon tar steget upp till a-laget, då applåderar vi honom. Det är bara kul. Jag har sagt det förut, jag skulle inte gå till någon annan klubb än Schalke.

När FD når Rubio Sivodedov så har han just avslutat en försäsongsturnering med Schalkes U19-lag. Facit? Turneringsseger, efter 2-0 i finalen mot Stuttgart. I en match i turneringen fick han dessutom bära lagkaptensbindeln – en hedersbetygelse efter så kort tid i klubben. Enligt honom själv ett resultat av att han snabbt lärt sig språket.

– Jo men absolut. Tyskan sitter inte helt hundra än, men jag förstår allt och kan göra mig förstådd. Jag tror inte jag skulle bli utsedd kapten annars. Det har gått hyfsat. Jag har ju lite andra språkkunskaper tidigare, spanska och ryska då pappa är från Kuba och mamma från Ryssland. Språket är en viktig del för att komma in i allt.

Redan en månad efter att han blev klar för Schalke så hamnade Rubio i händelsernas centrum – på Etihad Stadium i Manchester, åttondelsfinal mot Manchester City i UEFA Youth League – Champions League för ungdomslag.

– Det var min andra match i klubben. Jag hade spelat en match i vår liga innan dess, sedan några dar senare var det match mot City. Jag började på bänken och kom in i halvtid, kvitterade i sista minuten. Sedan blev det förlängning och straffar.

– Jag tog den sista straffen, vi var tre som missade. Då var jag ju het, jag hade kommit in och kvitterat så jag sa att jag vill ta straffen. Jag missade den, det kanske var lite kaxigt att komma in direkt och vilja ta en straff men jag kände att jag var på gång.

Sent i våras kom dock den hittills största framgången i Schalke – klubben blev tyska mästare och Rubio Sivodedov spelade en avgörande roll i finalen.

– Finalen var min antagligen bästa match i Schalketröjan hittills. Vi vann med 3-1 mot Hoffenheim, jag spelade 90 minuter och gjorde 3-1-målet med kvarten kvar. Det var fullt på läktarna och jag hade hela familjen som var där och kollade. Det var riktigt kul. Vi vann och blev bäst i Tyskland, nu är man extremt motiverad för nya säsongen.

Steget från ungdomsfotboll till a-laget kan tyckas längre i en så stor klubb som Schalke än vad det är hemma i allsvenskan, men i Schalke finns en tradition av att lyfta upp egna spelare, ofta i väldigt ung ålder. Nuvarande stjärnor i a-laget som Julian Draxler och Max Meyer Bundesligadeuterade när de var 17 år.

Och en av Rubio Sivodedovs lagkamrater i U19 förra säsongen, Felix Platte, fick kliva in i Champions League-åttondelen mot Real Madrid i våras. Platte var också ytterst nära att näta mot Real när han kom in. Klubbens U19-tränare Norbert Elgert har varit i klubben sedan mitten på 90-talet och är ansedd som en av Europas främsta – han har lyft fram mängder av spelare som sedan blivit stora namn.

– Det är klart det är ett steg att ta – det är det alltid när man går från junior- till seniorfotboll.  Men anledningen att så många tar steget från U19 till Bundesliga är att de blir så väl förberedda. Med den tränaren vi har, han har varit där i 20 år och tagit fram massor av spelare. Det är liksom ingen stor grej, ingen dramatik. Det är så det är. Är man förberedd så får man chansen.

– Det är bara att kolla på Tysklands lag som vann VM förra sommaren, det var fyra spelare från akademin med i det laget: (Mesut) Özil, (Manuel) Neuer, (Benedikt) Höwedes och (Julian) Draxler. Vår tränare har ju haft allihop.

Hade du koll på allt det här med akademin redan innan du hörde om Schalkes intresse? 

– Ja, det skulle jag vilja påstå. Jag kollar mycket fotboll, är allmänt intresserad och läser mycket om sport. Så jag visste redan att de var en toppakademi i fotbollsvärlden. Det är klart att jag blev glad när jag hörde om deras intresse sen. Jag var ju också nere och besökte dem efter det och fick den bilden förstärkt, det kändes helt rätt.

– Nu är planen utstakad, men det är upp till mig att realisera det också. Bara för att klubben har en plan för mig så betyder det inte att det per automatik blir så. Jag måste göra jobbet också.

Men det låter väldigt tydligt med en gemensam plan… lite som i skolan, att man sätter upp mål tillsammans med sin lärare?

– Exakt. Det var som min käre far sa när det blev klart med Schalke: ”Om man ska bli advokat ska man gå på den bästa skolan. Och Schalke är ditt Harvard”. En skön referens där av farsan, för så är det ju – jag vill bli en så bra fotbollsspelare som möjligt och då är det här den bästa skolan.

Fanns det något annat alternativ att väga mot Schalke i vintras?

– Nej, det som vägde mot Schalke, det var Djurgården – att stanna där och etablera mig i a-laget. Det var det eller att åka hit.

Det fanns inga andra intresserade klubbar? 

– Jo, min agent sa att det fanns andra alternativ också, men jag sa att jag ändå inte var intresserad så jag ville inte veta. Jag vet fortfarande inte vilka klubbarna var.

Förberedelserna inför den nya säsongen är i full gång och det är stenhård försäsongsträning som gäller i Schalke.

– Det är en extremt tuff och väl förberedande försäsong. På fem veckor så har vi fyra dagar ledigt. Men det är väldigt kul, precis så här jag vill ha det. Nu är det upp till mig att göra det bästa av det här.


MISSA INTE! 

Allt om Djurgården – Gå till FotbollDirekts Djurgården-sida
Därför lämnade Rubio Djurgården: ”Får ungdomstränarnas Sir Alex” 
– Upplagt för 13:e raka för Djurgården – men Pelle tonar ned

 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll