Foto: Bildbyrån

Ett av allsvenskans största mittfältsnamn är borta. Haris Radetinac upplevde en katastrofal torsdag. Dif-stjärnans korsband gick av och fram till idag har han varit sängliggandes.
– Det är klart att det här är jävligt jobbigt. Jag kommer aldrig att glömma minnesbilderna från när det hände. Men trots den fruktansvärda smärtan så var jag nog ändå än mer rädd, säger en känslomässig Radetinac i dag till FotbollDirekt.se.

Efter två år i Djurgården så hade Haris Radetinac i år slutgiltigt nått den allsvenska toppen och ett affischnamn i en allsvensk storklubb.

Nu går han svårt skadad. En träning i slutet av förra veckan slutade illa och med rubriker han vill värja sig i från.

Hans egna minnesbilder är nog så ruggiga, ett händelseförlopp han konstant tänkt på i flera dygn vid det här laget.
Haris Radetinac talar i dag ut för FotbollDirekt och den sympatiske Dif-stjärnan ger en känslomässig bild av en torsdag som vänt upp och ner på hans fotbollsliv.

– Det är otroligt tunga dagar. Jag skrek. Jag kommer i håg att jag skrek… men om det var för att det gjorde ont eller för att jag blev rädd, jag vet inte… jag vet inte.

– Nej, det är bilder jag aldrig kommer att glömma. Jag hade hög fart i en situation. Jag jagar Sebastian Andersson och så stannar jag lite för tvärt och jag vrider till knäet. Sedan vet jag inte vad som händer mer än att jag hinner känna att, ”nej, nej, det får inte vara knäet”.

Farhågor som emellertid snabbt blev en sanning.
Korsbandet hade gått av och säsongen förlorad och i bästa fall en comeback till kommande års allsvenska premiär.

– Det är klart att jag hoppades när jag fick träffa läkaren och undersöktes. Smärtan hade då ändå gått ner. Det kändes lite bättre. Så det är klart att tårarna kom när läkarna förklarade att korsbandet hade gått av.

– Det är väl det här jag har försökt smälta i ett par-tre dagar nu. Men med allt stöd så börjar jag må lite bättre. Mina nära och kära och okända människor som hör av sig. Jag får blommor från människor jag inte känner och så sent som i dag fick jag ett brev och en teckning från en liten pojke som hoppas att jag ska börja må bättre, berättar Haris på ett närmast viskande vis.

– Det är ju sådant här som får en att orka. Det är otroligt att känna att människor bryr sig, att så många vill se mig komma tillbaka.

För några andra tankar har du aldrig haft, ens kort efter att det hände…?

– Nej, jag ska komma tillbaka. Jag är ju kompis med Jasmin Sudic som kommit tillbaka efter tre operationer och min bror har dragit av sina korsband i båda sina knän.

– Ah, jag har pratat mycket med båda och beundrar hur de har gått igenom det de har gått igenom. Jag måste blicka framåt, det finns inget annat. Det betyder så mycket att se på nära håll hur andra kanske gått igenom samma sak. Nej, jag ska också klara av det som exempelvis Jasmin och min bror har gjort.

Och så kommer han in på perspektiv efter sitt livs förmodligen mest omvälvande dygn.

– Jag är ju inte allvarligt sjuk och min familj är frisk och när allt kommer omkring missar jag 15 allsvenska matcher. Det är vad som återstår av säsongen. Målet är ju att jag ska vara tillbaka igen till nästa allsvenska premiär.

Nu väntar operation. Radetinac kommer att läggas på operationsbordet inom några veckor och sedan väntar omkring 8-10 månaders rehab.

– Operationen kommer nog i augusti. Det kan ta 3-4 veckor. Det är det enda jag tänker på. Jag vill bara få den gjord. Jag vill bara ha den borta. Få känna att det har gått bra och att jag inte drabbas av några komplikationer, säger han och kommer in på stödet i från Djurgården:

– Jag inser ju vad det betyder att spela i en klubb som Djurgården. Stödet i från ledning, medspelare och fans. Jag känner verkligen vad djurgårdsfamiljen betyder efter det här även om jag gjort det innan också.

I samband med kvällens match mellan Djurgården och Åtvidaberg på Tele2 Arena visade Djurgårdspubliken sitt stöd för Radetinac, med såväl en banderoll som ramsan ”Radetinac järnkaminer”.

– Det är underbart. Att de sjunger mitt efternamn… Man får ju rysningar. Vad ska man säga? Jag är tacksam, säger Radetinac om hyllningarna efter matchen.

Ola Gustavsson – Max Richnau

MISSA INTE!
Allt om Djurgården – Gå till FotbollDirekts Dif-sida
– Planen för förre Djurgårdstalangen – ”Schalke är mitt Harvard”
– Dif-backen lugnar om ryggproblemen: ”Man får bita ihop”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll