Superettan

PÅ FD: Tricket som ska ge nytt allsvenskt lyft: ”322 procent fler åskådare…”

ANNONS
Hur kan Degerfors IF ständigt tillhöra eliten i svensk fotboll? Kommunen hade vid senaste folkräkningen 9 531 invånare.
Patrik Werner har vuxit upp på orten och nu styr den fotbollen sen många år.

Publiken på klassiska Stora Valla uppgick 2014 till totalt 30 048 personer, alltså 322 procent mer än invånarantalet. Östersund, med 60 400 invånare, kom tvåa med 75 procent…

Det ger e n bild av Degerfors IF:s ställning.

En annan att den spelare med högsta lönen i föreningen är jämförbar med snittlönen i Superettan 2014, 22 600 kronor.

De ska bara upp

Föreningens målsättning är att ta sig upp i allsvenskan. Kanske redan i år men går inte det går inte luften ur laget.

Det finns nämligen hur mycket fotbollsluft som helst i Degerfors.

Men finns det tillräckligt med pengar?

Hur är det möjligt att ett fotbollslag i denna lilla kommun har som målsättning att ännu en gång ta sig tillbaka till högsta serien?

Vi söker svaren i bruksorten där alla har en åsikt om fotboll, det tillhör allmänbildningen att vara fotbollsintresserad.

Talanger är också pengar

Ett svar är att kloka värvningar och gedigen utbildning av spelarna också är – pengar.

Men det handlar även om kultur. Visserligen är det där ett svårgreppbart uttryck, men tränaren och sportchefen Patrik Werner ser det som en del i ett svar.

– Naturligtvis är det svårt att peka på något speciellt, men engagemanget på orten är stort, fotbollen är någon slags kulturbärare och det är ett naturligt inslag i vardagen att fotbollslaget är på allas läppar, säger Patrik Werner, som själv vuxit upp på orten och nu styr den fotbollsmässiga biten sen många år.

Styr föreningen som ordförande för andra året gör annars Suzanne Hällström, kommunens näringslivssekreterare. Hon bor visserligen i Karlskoga men ägnar större delen av sina vakna tid åt Degerfors.

14 miljoner i intäkter

Hon har inget enkelt svar på frågan hur det är möjligt att Degerfors år efter år kämpar sig allt närmare toppen av Superettan.

– Det är naturligtvis tufft, det måste jag säga. Vi gick back 400 000 förra året men har ändå ett eget kapital på några hundra tusen. I år är målsättningen att vi ska göra ett plus på 500 000 kronor. Jag vet i dagsläget inte hur det går men det är vad vi budgeterat med och det är nödvändigt att nå det målet.

Intäkterna förra säsongen låg på 14 miljoner kronor, utgifterna alltså litet högre.

I år ser det ungefär likadant ut.

”Många skänker oss pengar”

Men Degerfors är en liten kommun med ett större företag (Outokompo) och många mindre, och sponsorintäkterna borde rimligen vara begränsade?

– Man kan ju säga att vi har lojala sponsorer på gott och ont. Det finns ett stort antal företag som skänker oss pengar därför att dom av tradition har ett visst förhållande till fotbollen och föreningen.

– Vi är naturligtvis oerhört tacksamma för det, men måste samtidigt tänka i andra banor och arbeta mer med samarbetsavtal och vidga vårt område.

– Västerut finns ju ingen elitfotboll vilket innebär att vi kan bearbeta större delar av Värmland. Och med allsvenskan i sikte är det helt nödvändigt att arbeta på ett annat sätt och även titta mer nationellt, svarar Suzanne Hällström.

300 sponsorer

Sponsorbiten i Degerfors arbetar förre allsvenske DIF-spelaren Leif Olsson och nuvarande skyttekungen Peter Samuelsson med.

– Även här måste vi förstärka men det är en fördel att ha Peter som säljare. Han kan prata, inte minst fotboll, och det gillar sponsorerna.

Kansliet bemannas av totalt tre personer som delar på fyra tjänster, varav 1,75 är lönebidrag.

Hur fördelar sig då intäkterna?

Sponsorintäkterna uppgår till cirka 4,5 miljoner kronor fördelat på cirka 300 sponsorer av vilka 51 står för 60 procent.

Svensk Elitfotboll (SEF) bidrar med cirka 4 miljoner kronor och det inkluderar tv-ersättningar och samarbete med Svenska spel.

Publikintäkter ger ca 1,9 miljoner kronor.

Övriga intäkter består bland annat av gåvor, medlemsavgifter, lotterier, souvenirförsäljning och spelarförsäljningar.

Vid en publik på 2 000 personer räknar Degerfors med cirka 100 000 kronor i intäkter. Att det är en förhållandevis låg summa beror på att det är beräknat på sålda biljetter utöver årskort och sponsorbiljetter (huvudsponsorn Outokompos 500 anställda har rätt till gratis entré).

Men hur ska ni klara av ett allsvenskt avancemang?

-Vi måste nog fördubbla omsättningen och ändå kommer vi att ligga långt efter övriga lag. Pengarna från SEF i princip tredubblas, vilket skulle innebära 12 miljoner kronor, och så blir naturligtvis det nationella sponsorintresset större. Och publikintäkterna ökar, säger Suzanne Hällström.

Stora Valla håller inte måttet

Ett problem är naturligtvis att Stora Valla i dag, trots en ombyggnation i fjol för 25 miljoner kronor, inte håller måttet för allsvensk fotboll.

– I allsvenskan krävs det 3 000 sittplatser. Vi har tusen… Men eftersom det  är kommunen som äger anläggningen i dag är det ett kommunalt problem. Det  handlar om mycket pengar. Men det är klart att publiken ska sitta!

Hur ser du på förbundets regelverk när det gäller arenorna?

– Det borde kanske finnas visst utrymme för lokal anpassning. Jag menar att när ett lag har kanske 500 åskådare borde det vara med flexibelt.

Kommer ni någonsin att sälja bort namnet Stora Valla?

– Det kan jag inte tänka mig.

Nej, där går nog gränsen för vad fotbollskulturen i Degerfors skulle tåla. Stora Valla är inte till salu.

Så upptäcks talangerna

Men allt kan naturligtvis inte räknas i pengar. Degerfors har alltså litet av en egen filosofi när det gäller spelarrekryteringar. Det finns inte utrymme för några spektakulära värvningar. Istället krävs det lokalt scoutande av nya talanger ner till division tre.

– Superettan håller jag koll på själv och för övriga delar av landet har vi gamla spelare som hjälper till. Men det stora jobbet gör naturligtvis fotbollssektionens Kenneth Sundqvist, Thomas Karlsson och Krister Eriksson, alla gamla DIF-spelare. Dom dammsuger spelare i en vid cirkel runt Degerfors, förklarar Patrik Werner.

Samtidigt månar han om att fostra fler egna produkter. Vi kan ju bara nämna några namn ur högen som Ralf Edström, Ulf Ottosson och Ola Toivonen.

– Det är oerhört viktigt att vi kommer rätt i rekryteringarna och jag tycker att vi skött den biten bra de senaste åren. Under våren har vi till exempel släppt fram Ludvig Fritzon från bottenlaget Tibro i division två. Han har stor potential.

Problemet är att ni ofta blir av med succéspelarna?

– Ja, så är det naturligtvis.

Men Degerfors har en vana att fostra talanger och sedan tvingas sälja dom.

Senast i raden var förra årets succéspelare Feyard Ayaz. Han hamnade i Turkiet. Degerfors säger sig vara nöjt med övergångssumman.

Kapital på annorlunda sätt

Ändå har man klarat av att hålla en någorlunda kontinuitet i laget de senaste åren. Lagstommen har behållits och kompletteras hela tiden med nya talanger.

– Vi måste jobba så eftersom det inte finns utrymme för några spektakulära värvningar. Vi skaffar oss kapital på ett något annorlunda sätt men det är en förutsättning för att en förening på en liten ort ska kunna utvecklas och bli bättre, säger Patrik Werner.

Sätter vi siffror på vad 23 spelare i Degerfors har för ersättning hamnar vi på 15 300 kronor i månaden som snittlön. Alltså 7 000 kronor mindre än snittlönen för Superettan 2014. För unga nyuppflyttade spelare till A-truppen handlar det bara om några tusenlappar i månaden. Ingen spelare kan i princip leva på att spela fotboll i Degerfors.

Skulle Degerfors nå målsättningen, allsvenskt spel, förändras dock förutsättningarna.

– Det är ju så att när kontrakt skrivs ingår oftast klausuler om det blir upp- eller nedflyttning, förklarar Patrik Werner.

Baksmälla som sved

Senast Degerfors var uppe i allsvenskan, på 1990-talet, köptes det in spelare från framför allt det forna Jugoslavien. Baksmällan när laget åkte ur sved. Det misstaget tänker Degerfors inte göra om.

Nu gäller parollen rätta munnen efter matsäcken.

Degerfors IF har fem lag och Degerfors Ungdom 15 lag i seriespel. Totalt rör det sig om cirka 400 spelare.

De ideella insatserna i föreningen är stora och värderas till drygt en halv miljon kronor.

Att Degerfors ligger på 16:e plats i den allsvenska maratontabellen säger också en del om lagets storhet.

Uppmärksamhet väckte också både laget och kommunen i filmen ”Aldrig ensam med oss”, som hade 6 734 visningar på nätet premiärdagen.

Men elitfotbollen i dag handlar om pengar.

Om det blir allsvenskan igen måste Degerfors få snurr på ekonomin, oavhängigt att det är en talangfabrik.

HÅKAN LARSSON 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0