• Publicerat 3 maj, 2015
  • Skrivet av Max Richnau
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

KARLBERG. Imorgon väntar ett nytt derby mellan AIK och Hammarby på Friends Arena. Bajens mittfältare Nahir Besara berättar nu för FotbollDirekt.se om AIK som motståndare, hur han hanterar derbyinramningen och om känslan att få avgöra mot en av rivalerna.

På måndag drabbar AIK och Hammarby samman på Friends Arena för andra gången på bara ett par månader. Cupderbyt mellan de båda lagen på Friends Arena tidigare i år gick Hammarby segrande ur med 2-1. Nahir Besara vet med andra ord redan hur det känns att möta Gnaget, och flaggar för att det kan bli en tuff match.

– AIK är ett bra lag. När vi mötte dem i cupen var de tunga och fysiskt starka. Men vi är väl förberedda och vet vad vi ska göra för att få med oss tre poäng, säger han till FotbollDirekt.se i samband med pressträffen inför derbyt.

Efter att ha slagit både AIK och Djurgården tidigare i år – är det mindre press på er nu när ni har två raka derbysegrar i ryggen?
– Det där är historia. Om vi torskar på måndag är de där vinsterna redan glömda. Så att ta den tredje raka derbyvinsten, det är det vi ser fram emot. Det är det enda vi tänker på. Nu är det AIK som gäller, vi vet vad vi ska göra, vi vet hur bra de är men också hur bra vi är. Det andra betyder ingenting, det är redan glömt.

Hur stort skulle det vara med tre raka derbysegrar?
– Jag vet att det hade betytt mycket för fansen, och det är det vi vill ge tillbaka till dem. Det är det vi hoppas att vi kan göra.

En stor morot till att kriga lite extra mycket för segern mot AIK är euforikänslan och segersötman som en derbyseger ger, enligt Besara.

– Jag kommer ihåg mot AIK, det var mitt första derby. Då var känslan att ”herregud, vad är det här?”, när vi vann och fick fira med våra fans. Det var någonting man ville vara med om igen. Mot Djurgården visste vi och ville vara med om den känslan, så det har byggts på. Nu mot AIK igen vill vi vara med om den känslan ännu en gång. Så det är något vi tar med oss som positivt istället för negativt.

Hur mycket känner man av trycket som är från läktarna i sådana här matcher?
– Du försöker stänga av det, men det är svårt när det blir en sådan ljudnivå och ett sådant tryck. Du hör publiken skrika, och jag tar det bara som positivt. Även om AIK kommer vara fler i och med att de har hemmaplan tar jag det som positivt och försöker tysta ner dem, med all respekt.

Hur mycket av stämningen lyckas du suga in innan avspark?
– Det är då du hinner känna av stämningen, men när domaren väl blåser igång så glömmer du bort dig, du går in i din egen bubbla och glömmer bort allt annat.

För många av de mer inbitna supportrarna betyder matchen på läktarna kring vilka som är mest högljudda nästintill lika mycket som matchen på planen. Besara menar dock att man som spelare inte riktigt får en uppfattning om vilka som vinner den sångmässiga läktarkampen.

– Jag tror att det där är mer av fansens match. Du hör inte riktigt vad fansen säger, du hör bara skrik. Okej, om man gör mål eller så känner du av det när det blir ett sådant tryck. Men annars hör du knappt vad fansen säger, du hör bara skrik och de här ljuden som blir efter dueller, kanske efter en ful tackling, då folk ställer sig upp och skriker. Den där hatkänslan, det är då du känner av det.

– Adrenalinet kommer och hjärtat pumpar. Även om jag inte är så fysisk vill jag gå in i dueller bara för att markera.

Detta är första året sedan 2009 som Hammarby får spela mot sina två största antagonister i huvudstaden. Besara ger sin syn på vilka av AIK och Djurgården han ser som Hammarbys största rivaler:

– Känslan vi får av fansen är att de ogillar Djurgården mer än AIK. Men AIK känns som en större klubb just nu än vad Djurgården är, de känns tuffare att möta. Men vi har slagit dem förut och kan slå dem igen, säger han.

Hammarby har hunnit med att möta även Djurgården sedan cupmötet med AIK. Besara fick då sätta dit det avgörande 2-1-målet med en klackspark inför ett utsålt Tele2 Arena.

– Jag tror att det är den största adrenalinkicken du kan få i Sverige i alla fall. Att få avgöra ett derby på det sättet… Jag ville bara slita av tröjan, men den satt för tajt på mig så jag kunde inte få av den. Men jag ville bara dra av den, det var en sådan känsla. Det var magiskt, säger Besara.

Hur ska du lyckas toppa att få avgöra ett derby med en klackspark?
– Det spelar ingen roll hur. Det kan vara att de skjuter mig i huvudet så att den går in, eller vad som helst. Målvakten kan göra mål för oss, bara vi vinner. Det är det enda som betyder något.

Hur mycket meddelanden har du fått från fansen efter Djurgårdsderbyt?
– Telefonen har kraschat så många gånger att det inte går att förklara, de var så lyckliga. Det var bara glädje och kärlek från min sida.

Går det att förstå hur mycket sådana vinster betyder för supportrarna, hur mycket det påverkar folks liv?
– Jag tror inte att man kan förstå det. Hammarby betyder så mycket för våra fans, det känns som att det nästan är som en religion för dem. Om jag ber till Gud så ber de till Hammarby, på något sätt känns det så. När de går på match är det som när vi på söndagen går till kyrkan. Man vet inte hur mycket det betyder för dem riktigt, jag tror inte att jag kan förstå det.

MISSA INTE – MER OM AIK-HAMMARBY-DERBYT

– Tunga skadesmällar för AIK inför Bajenderbyt
– Hammarby hoppas på Kennedy mot AIK: ”Tidsplanen är att han ska spela”
– AIK mot derbyrekord – en ekonomisk superhit: ”Vinst på 2-3 miljoner”
– Turina hedras inför derbyt: ”Tacksam för allt stöd hon får”
– Nannes Einstein-parallell: ”Lever vi i en vänlig eller fientlig värld?”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll