Foto: Bildbyrån

Inmarschlåten ”Snart Skiner Poseidon” ljuder inför alla IFK Göteborgs hemmamatcher. Men inte den 17 maj. I cupfinalen mot Örebro på Gamla Ullevi så får inte den uppskattade Blåvitt-hymnen spelas.
– Det är förbundet som äger den frågan. De har bestämt att det ska vara ett neutralt arrangemang. Vi har full förståelse, det är rimligt, säger Blåvitts marknadschef Andrej Häggblad till FotbollDirekt.se. 

Den är en av allsvenskans mest hyllade och uppskattade inmarschlåter – Joel Almes ”Snart Skiner Poseidon” har sedan den introducerades 2009 blivit en självklar hymn för IFK Göteborgs supportrar.

Men det är i allsvenskan. När Blåvitt möter Örebro i cupfinal den 17 maj så blir det ingen ”Snart Skiner Poseidon” i högtalarna på Gamla Ullevi. Det har förbundet, arrangör för cupfinalen, bestämt.

Ett beslut som har bakgrund i vad som hände vid cupfinalen 2010. Då möttes Hammarby och Helsingborg på Söderstadion, och Bajen valde att spela sin inmarschlåt, Kentas ”Just i dag är jag stark”. Något som fick HIF:s dåvarande klubbdirektör Paul Myllenberg att gå i taket.

– Man borde väl ha en neutral sång och en speaker som agerar på ett bra sätt. Publiken borde också agera mer värdigt. Allt har de misslyckats med, rasade Myllenberg efter matchen då.

Inför årets final beslutades att gå tillbaka till ett finalformat med ett lottat hemmalag i finalen. Det blev IFK Göteborg som drog hemmalotten mot Örebro. Och nu har man alltså fått restriktioner – IFK får inte spela sin inmarschlåt.

– Nej, får vi inte göra. Det ska vara ett neutralt arrangemang på det sättet. Förbundet har beslutat det. Vi hade förstås gärna spelat den, men det är bara att acceptera det, säger marknadschefen Andrej Häggblad till FotbollDirekt.se.

– Vi förstår deras resonemang och tycker att det att det är ett helt rimligt ställningstagande.

Det blir på många sätt väldigt mycket hemmaplan för er ändå? 

– Ja ja, herregud. Matchen kommer spelas inför minst 15 000 Blåvittssupportrar. Och de kan ju sjunga den i alla fall, det är det inget som hindrar det.