• Publicerat 16 april, 2015
  • Skrivet av Max Richnau
  • 9 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Efter att AIK och Malmö genom polisbeslut tvingats minska sina ståplatssektioner har det dykt upp rykten om att det även kan bli aktuellt med kapacitetsminskning på Tele2 Arenas klacksektioner. Rykten som både Djurgården och Hammarby nu tillbakavisar.
– Det är inte aktuellt och jag skulle bli förvånad om det blir det, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby Fotboll, till FotbollDirekt.

Tidigare i år har det stått klart att både AIK och Malmö FF tvingats minska kapaciteten på sina ståplatsläktare (läs klubbarnas uttalanden här och här), som en följd av att de inte uppfyllt säkerhetskraven i specifika matcher fullt ut.

AIK tvingades minska maxkapaciteten på sin klack från 5 500 till 4 500 platser, Malmö FF från 5 500 till 4 000. I Malmö begränsades även ståplatserna på bortasektionen från 1 900 till 1 000 platser.

Orsakerna till besluten om kapacitetsminskning har enligt polisen handlat om att trappor och utrymningsvägar inte hållits fria från åskådare, att visitationerna vid insläppen varit bristfälliga och om användandet av otillåten pyroteknik i stor omfattning.

Igår skrev Sportbladet att polisen enligt uppgift kan komma att minska kapaciteten på ståplatssektionerna även på Tele2 Arena, som både Djurgården och Hammarby har som hemmaplan.

Djurgården menar dock att de inte fått några hintar om att en sådan klackminskning skulle vara aktuell för dem.

– Vi har inte fått några indikationer på det. Vi har bara haft en hemmamatch än så länge, och det var premiären mot Elfsborg. Den återkoppling vi fått från polisen var utan anmärkning, säger Djurgården Fotbolls evenemangsansvarige Mats Jonsson till FotbollDirekt.

Inte heller Hammarby menar att man fått några som helst tecken på att en klackminskning likt de för Malmö och AIK kommer komma på tal.

– Det är inte aktuellt, och jag skulle bli förvånad om det blir det. Vi har sedan flera år tillbaka haft ett långsiktigt arbete med polisen. Om vi gör bedömningen att vi måste glesa av i klacken så gör vi det, men då gör vi det via en diskussion med polisen, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby Fotboll, till FotbollDirekt och fortsätter:

– Jag skulle bli mycket förvånad om det skulle komma att sådant beslut med tanke på samarbetet vi har med myndigheterna idag.

Både Mats Jonsson och Göran Rickmer är nöjda med det arbete deras respektive klubbar har gjort i de inledande hemmamatcherna av allsvenskan.

– Ja, utifrån analysen vi gjorde innan med polisen så är vi nöjda. Sedan är det människor vi har att göra med, och då händer det också saker. Det viktigaste är att jag utvärderar och ser vad vi kan göra bättre. Det finns en massa saker man kan göra, det är ett helt spektra av åtgärder, och det tittar vi också på inför varje match, säger Rickmer.

Djurgårdens ståplatssektion på Tele2 Arenas södra läktare rymmer 3 700 åskådare, enligt Djurgården (uppgifter från vintern 2013/14). Hammarbys klack sträcker sig från norra kortsidan, som rymmer 3 000 stående, in på västra läktarens ståplatser, som rymmer 3 500. Totalt alltså runt 6 500 klackplatser, enligt Hammarby (uppgifter från 2013).

MISSA INTE!
Allt om allsvenskan – Gå till FotbollDirekts allsvenska sida
– Reducerad klackkapacitet väntar för Malmö FF
– AIK om klackminskningen: ”Inget roligt besked”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll