Nyheter

PÅ FD: Nanne inför derbyt: “AIK-erfarenheten blir viktig”

ANNONS

ÅRSTA IP. Hammarby och Djurgården drabbar ikväll samman i ett haussat derby. Bajens tränare Nanne Bergstrand menar att cupmatchen mot AIK blir en viktig erfarenhet inför kvällens match för Bajens mindre derbyrutinerade spelare.
– Jag tror att för de spelare som inte varit med om derbyn tidigare så var det en bra match att ha innan de allsvenska derbyna, säger han till FotbollDirekt.se.

Ikväll möts Hammarby och Djurgården i allsvenskan för första gången sedan augusti 2009. Ett utsålt Tele2 Arena väntar, och Hammarbys tränare Nanne Bergstrand är laddad inför matchen.

– Det är en match som vi ser fram emot givetvis. Det ska bli en folkfest, med fullsatt på ”Nya Söderstadion”. Sedan har vi minnet av derbymatchen i cupen mot AIK och känslan som var kring den, och det är ingen nackdel att vi lyckades vända den matchen. Jag tror att för de spelare som inte varit med om derbyn tidigare så var det en bra match att ha innan de allsvenska derbyna, säger han till FotbollDirekt i samband med pressträffen på Årsta IP inför derbyt.

Hur viktig är derbyerfarenheten ni fick mot AIK?
– Det tror jag kan vara viktigt, med tanke på att det var många spelare som inte hade spelat derby. Men det är så stor rörelse i spelargrupperna idag, och Djurgården har en liknande situation med många spelare som inte har spelat allsvenska derbyn, så varje match är en nyttig erfarenhet för spelarna.

Vad är det då som gör ett derby så speciellt?
– Dels har du det som är här idag (läs: i lördags), att det är mer uppskruvat och skrivs mer om det. Det är antagonister som möts, och det är klart att då kommer snacket om ”bäst i Stockholm” och sådana bitar. Och i slutändan så handlar det om tabellen. Det brukar ställas frågor till våra supportrar om det är någon motståndare som är viktigare att slå än att vi når vår vision. ”Nej”, säger de, men när derbyna närmar sig börjar de tveka. Men för oss är det visionen som är mycket viktigare. Oavsett resultatet kommer vi dra åt samma håll och fortsätta den här utvecklingen, för det handlar om Hammarbys framtid. Att bli ett tempostarkare lag och de här bitarna. Det är det som har tagit oss upp i allsvenskan, långsiktigheten.

Hur förbereder man spelarna på ett derby?
– Ibland kan man inte prata om saker, utan man måste ha upplevt det. Därför kommer jag tillbaka till den här AIK-matchen, det är en väldigt bra egenskap att ha med sig. Sedan har vi ju haft massor av matcher förra året när vi haft stor publikmängd, när det är som det kommer vara nu med fullsatt på ”Nya Söderstadion”, det är ingen ny situation att ha pressen på sig. Vi hade ju slutstriden i superettan med måstematcher som den mot Jönköpings Södra. Jag tycker att spelarna har klarat att ligga på en mentalt stabil nivå, det var samma i premiären nu mot Häcken. Man klarade att lägga sig på rätt nivå, och den egenskapen ser jag inte att det skulle förändras till den här matchen.

För många supportrar är kampen om vilken sida som är mest högljudda på läktarna nästan lika viktig som spelet på planen. Nanne Bergstrand tror inte att det spelar lika stor roll för spelarna vilket lags fans som egentligen sjunger högst.

– Du hör nog många gånger bara ett sorl. Det är nog inte alltid du hör vad det är för ramsor som kommer, och då är det nog mer sorlet. Men det är ju entusiasm i det. Jag vet ju att när Hammarby spelade på gamla Söderstadion, när vi i Kalmar kom och spelade där, tyckte spelarna att det var jätteroligt med det här sorlet och den höga nivån. Så att vinna läktarkampen är nog viktigare för supportrarna. Sedan är vi bara tacksamma om de vinner den kampen, men spelmässigt tror jag inte att det spelar någon roll, säger han och fortsätter:

– Det tråkiga som tränare är att du stänger av det här i 90 minuter, för att kunna göra ett analysjobb på ett så bra sätt som möjligt. Därför brukar jag försöka stanna kvar i några minuter efter matchen för att suga in den här känslan så att man får den, för det är ändå en upplevelse som är viktig.

Vad förväntar du dig för matchbild?
– Säkert mycket kamp. Det brukar vara det i derbymatcher, med uppskruvat tempo. Sedan beror det väl lite på när första målet kommer i matchen. Men vi vet också att det som varit positivt är att vi klarat av att skapa målchanser över 90 minuter i våra matcher, det är en egenskap som är viktig att bära med sig, för de flesta målen kommer i sista halvtimmen i matcherna. Så jag hoppas att vi har nytta av vårt tempojobb i den här matchen också.

Tele2 Arenas konstgräsmatta är känd för att vara en av de snabbaste i landet, vilket öppnar för mindre duellspel. Nanne tror ändå att närkamperna kommer spela en avgörande roll i kvällens match.

– Det är fortfarande närkamper. Men om du jämför med naturgräs kan det vara mindre köttigt. När man lär sig om konstgräs låter det som att det inte är några närkamper. Men det hänger på tempot, och det är därför vi behöver bli tempostarkare i Sverige, så att vi kan hantera närkamper även på konstgräs. Och det är inget som säger att vi inte skulle kunna göra det. Så det kommer vara närkamper, och då har du en faktor där; vilka vinner flest närkamper. Då får du flest anfallsmöjligheter.

Hammarby har inlett allsvenskan med fyra poäng på två matcher mot Häcken och Elfsborg, två lag som av många tippas vara med i toppen när allsvenskan summeras. Mot samma motstånd har Djurgården en poäng efter två omgångar. Nanne menar dock att formen från tidigare matcher spelar mindre roll när det väl är dags för avspark.

– Så länge jag sysslat med detta har varje match levt sitt liv, och det kommer vara så även i den här matchen. Vi kan ju säga att eftersom vi har startat bättre så är det en fördel för oss, men när det väl är match handlar det nog mer om att första målet har större betydelse.

Nanne har sett Djurgårdens inledande matcher i allsvenskan, och tycker sig känna igen filosofin Pelle Olsson står för hos Blåränderna.

– De är som Pelles lag brukar vara; välorganiserade. De tyckte säkert att de var lite för försiktiga i sin första match mot Elfsborg hemma. De flyttade upp sitt försvarsspel i andra och spelade med högre försvar mot Häcken, och gjorde där en bättre match. Det blir säkert så att det lag som vinner flest man-man-dueller vinner matchen.

Vad blir nyckeln till att vinna ikväll?
– Det är tempot. Passningsspel, och att ha tillräckligt hög hastighet i det vi gör.

MISSA INTE – MER INFÖR DERBYT

 Intervju med Emil Bergström – Del I: ”Hammarby-Djurgården är det äkta slaget om Stockholm”
Intervju med Emil Bergström – Del II: “Jag hoppas på en jäka fart från båda sidor”
– 
Pelle Olssons derbyutmaning: ”Vet inte hur spelarna reagerar på ljudkulissen”
– 
Kennedy om Tele2-derbyt: ”Det får inte bli hat”
– Kerim Mrabtis första derby: “Jag älskar det – man ska känna press”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0