• Publicerat 8 april, 2015
  • Skrivet av Redaktionen
  • 29 Kommentarer

Det var ett brutalt uppvaknande för Hammarby efter cuptriumfen mot AIK. 0-3 i kvartsfinalen mot Elfsborg på Borås Arena. I kväll möts lagen på samma arena, i allsvenskan. FD:s krönikör Magnus Österberg imponeras av Elfsborg, som tillsammans med Malmö FF flyger över de andra allsvenska lagen. 
– Det är inte så att Hammarby kommer få 70-30 i bollinnehav här. Jag tror de är fullt medvetna om det och inte heller försöker göra något sådant. Har de någon annan matchplan så vill jag läsa manualen igen, säger Österberg.

Elfsborg öppnade allsvenskan med 2-1 mot Djurgården på Tele2 Arena i söndags. En insats från boråsarna som imponerade stort på FD:s krönikör Magnus Österberg. Tillsammans med MFF den starkaste insatsen i premiäromgången, tycker FD:s krönikör.

Hammarby å sin sida tog en stärkande 2-0-seger mot ett annat tippat topplag, Häcken. Medan Häcken stundtals hade stort bollinnehav i premiären mot Hammarby, så hotade man sällan i djupled. Samma enkla resa blir det knappast i kväll för Bajen, tror Österberg.

– Alla vet vad som hände i cupen. Då var det klasskillnad. Jag tyckte att Elfsborg var väldigt väldigt bra i premiären mot Djurgården också, fram för allt i första halvlek. De är bra, mest övertygande hittills tillsammans med MFF. Det är deras status, säger han.

Nu ser det ut som att Nanne Bergstrand väljer samma system med förändringen att nye Mats Solheim kliver in på högerbacken på bekostnad av Oliver Silverholt. Någon 3-5-2-variant som mot AIK i cupen tycks det inte att bli.

– Det är inte så att Hammarby kommer få 70-30 i bollinnehav här. Jag tror de är fullt medvetna om det och inte heller försöker göra något sådant. Har de någon annan matchplan så vill jag läsa manualen igen.

– Jag tror inte man vågar vara lika aggressiva i pressen som mot Häcken. Hammarby behöver göra en 100-procentig defensiv insats. Jag tror att de får några chanser, för att Elfsborg ändå går framåt som de gör. De får försöka ta vara på de omställningslägen de kan få. Det funkade ändå hyfsat i första halvlek senast mot Elfsborg, då de har några omställningslägen.

Vad är det som gör Elfsborg så bra i år?

– Det har kunnat bygga det här laget ett tag nu. Sedan är det ändå stor skillnad på Jon Jönsson/Holmén kontra Anders Svensson som mittback med Holmén, det blir en skillnad i uppspelsfasen där. Till det bättre. Sedan har de fått behålla samma trupp, Johan Larsson ut och Manns in, man har tagit in Lundevall… det är få förändringar och man har kunnat bara skruva lite på det som redan fanns där.

– Så de startade på en annan nivå än många andra lag, har kunnat inrikta sig på att slipa lite detaljer. Sedan har de det som jag tycker man ska ha, vassa kantspelare som kan slå sin spelare. Det är riskabelt att lämna dem en mot en, och ger man då understöd så öppnas ytor på andra ställen. Och så Viktor Claesson som kan blomma ut ordentligt i år. Han har blicken och kan hitta de där sköna insticken bakom backlinjen.

Det lag som hittills lyckats bäst under tävlingssäsongen är Örebro, som betvingade Elfsborg i cupsemin på Behrn Arena.

– ÖSK gjorde det bra. Det är den matchen man såg där Elfsborg inte fick upp den där farten som de brukar ha. Det är något sådant som Hammarby måste lyckas med i kväll för att klara det. Men samtidigt som ÖSK gjorde det bra så kände man inte riktigt igen Elfsborg heller. Det är den enda matchen där jag inte känt igen dem så.

MISSA INTE!

Allt om Elfsborg – Gå till FotbollDirekts Elfsborg-sida
Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Elfsborgsbasen ville porta 08-fans – nu backar han: ”Det var en väldigt speciell situation då”
– Bajens mittfältssuccé – ett allsvenskt genombrott i år? ”Har hittat en balans”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll