IFK Göteborg har planer på spel på Nya Ullevi igen. Det kan FotbollDirekt.se i dag avslöja. Gamla Ullevis kapacitet anses inte längre som tillräcklig för stormatcher för Blåvitt.
– Vi måste ha en arena som klarar av Blåvitts toppar som i enstaka matcher ligger på 30 000-35 000, kanske 40 000. Så vi tittar konkret på att spela matcher igen på Nya Ullevi, avslöjar i dag marknadschefen för FotbollDirekt.se.

Det är sex år sedan IFK Göteborgs nya hemmaarena stod klar.
Men en ny generations Ullevi har inte blivit en succé. Trots en byggkostnad på mellan 350-400 miljoner så har inte arenan blivit ett lyft för Blåvitt. Likt AIK i Stockholm med Friends en arenasituation kantad av problem och kritik.

Och någon hajp ser inte ut att infinna sig i år heller.
Inför den allsvenska premiären så är Blåvitt redan nu klart slagna av de andra storklubbarna.
Där Hammarby redan har sålt ut Tele2 arena, cirka 29 000 åskådare och där så väl AIK, Djurgården som MFF väntas dra över 20 000 på respektive håll – så har IFK i nuläget bara sålt närmare 13 000 biljetter till sin premiär mot Åtvidaberg.

I sig ingen krissiffra med en arena som tar 18 300 åskådare men besvikelsen finns likväl där för Blåvitt som nu ser ut att ha bestämt sig för att flytta utvalda stormatcher till Nya Ullevi, med en kapacitet på 43 000, för att öka sitt publiksnitt.

Nu handlar inte planerna om att ta den gamla storarenan i bruk igen ytterst om antal sålda biljetter inför premiären, utan överhuvudtaget om att ge IFK Göteborg en ännu större åskådarepotential.
Tankegångar som under en längre tid funnits för Blåvitts ledning.

– Det stämmer. Det är väldigt konkret för oss. För att vi ska öka vårt publiksnitt måste vi göra något åt det faktum att Gamla Ullevi inte kan möta efterfrågan i våra stormatcher, avslöjar i dag IFK:s marknadschef Andrej Häggblad för FD och fortsätter:

– Genom att förlägga utvalda matcher på Nya Ullevi kan vi attrahera 35 000-40 000 åskådare och därmed öka vårt publiksnitt till mer acceptabla nivåer och närma oss Blåvitts fulla potential.

Allt sedan 2010 har IFK haft ett snitt som begränsats till mellan 10 000 – 11 500 åskådare.
Under den tiden har jämte bilden av Gamla Ullevi så sakteliga förändrats.
Kapaciteten 19 000 har med tiden reducerats och dämpar nu bitvis på ett sätt som tvingar fram handling ifrån IFK Göteborgs ledning.

– Gamla Ullevis kapacitet är i utgångläget 18 300 men i samband med större matcher/högriskmatcher så tvingas vi sänka kapaciteten p.g.a. av säkerhetsskäl och kan då endast ta emot mellan 15 500-17 000. Det ger oss aldrig möjligheten att nå våra fulla potential och bidrar delvis till en dämpande effekt, anser IFK Göteborgs marknadschef för FotbollDirekt.se.

– Antingen får vi acceptera det olyckliga läget eller så får vi göra något åt saken. Vi har valt det senare alternativet. Det är därför vi planerar för en återkomst till Nya Ullevi. säger Andrej Häggblad.

Och det här kan bli aktuellt redan i år?
– Ja, det kan det bli. Om omständigheterna är de rätta och vi är med i toppen i höst så är det inte osannolikt.

Och reaktionen från fans-håll förstärker IFK Göteborg nya giv och linje. Det finns stöd för planerna. En tydlig förståelse för det nya tänket om att addera till den gamla storarenan, invigd redan 1958.
– Vi har en dialog med våra etablerade supportersgrupper. De är positiva till det här men alla är också överens om att det ska vara under rätt omständigheter, rätt typ av matcher. IFK Göteborg måste jobba med tillväxt, det är alla inblandade överens om, och det här är ett viktigt sätt för att IFK Göteborg som klubb ska få ut sin fulla kapacitet.

MISSA INTE – MER OM IFK GÖTEBORG
Allt om IFK Göteborg – Gå till FotbollDirekts Blåvitt-sida
En blåvit Golden boy – hur mycket är han värd?
Aktar sig för konstgräset?  – kan förstöra för stjärnan

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll