Nyheter

Nye doldisen: “AIK har alltid varit laget i mitt hjärta”

ANNONS

SOLNA. Oscar Linnér. Där har ni namnet på AIK:s nya framtidsmålvakt. Mot Norrköping på lördagen höll 18-åringen nollan.
– Inom ett år vill jag spela en allsvensk match inför den här publiken. Det har jag drömt om sedan jag kunde tänka klart, säger Linnér till FotbollDirekt.se.

Patrik Carlgren är på U21-landslagssamling och Kyriakos Stamatopoulos hänger med sina kanadensiska landslagspolare. Det öppnade upp för 18-årige Oscar Linnér i AIK:s träningsmatch mot IFK Norrköping på lördagen.
– Det var grymt, det var riktigt kul att få komma hit. Det var lite spänt innan matchen eftersom det var största matchen här på Friends, och på en arena av den här karaktären överhuvudtaget. Det är en träningsmatch, men det är på nationalarenan, säger Linnér till FD efter matchen.

Träningsfajten slutade mållös och den knappt två meter långe målvakten fick sätta stopp för ett par Norrköping-avslut, bland annat med en flexibel enhandsräddning.
– Det var skönt att det gick så bra, för jag håller ändå nollan och gör någon skön räddning. Det var skönt att spänningen släppte på det sättet.

Under en del av matchen satt lagets målvaktstränare, Lee Baxter på läktaren i höjd med Linnérs position och coachade 18-åringen.
– Ja, han är grym alltså. Han förstår min situation, han inser att det är lite speciellt för mig i dag, så han satte sig därnere för att stödja mig och ge lite råd och bara pusha på. Så det var grymt, det var skönt att ha någon som bara sitter där som man kan föra lite kontakt med eller vinka på och så.

Hur viktig har Baxter varit för dig under din första tid i truppen?
– Han har varit extremt viktig. Det sättet han har tagit hand om mig på. Allt han har lärt mig men också fått in mig i gruppen. Det är oersättligt. Utan honom hade det varit mycket svårare, allting. Både på träningen men också i omklädningsrummet och matsalen och allting. Han är en grym person och en grym målvaktstränare. Det är en riktigt bra kombo. Han är ungdomlig av sig också, han är polare med allt och alla i det här laget. Så det är en riktigt bra kille som har varit oerhört viktig.

Så sent som i höstas kom Linnér till AIK från division tre-laget FC Djursholm, där han vaktade U17-lagets mål förra säsongen. Han har alltså inte spelat någon seniorfotboll innan den här försäsongen. Nu har han gjort tre a-lagsmatcher för AIK: i debuten mot Östersund i november höll han nollan (2-0) och i januarimatchen mot Vasalund släppte han in en strut (4-1).

Det har gått snabbt för 18-åringen:
– Efter en vecka i U19 fick jag gå upp och träna med a-laget eftersom “Stam” och Patrik var borta: landslag, skada. Då var det tänkt att jag bara skulle träna lite tillfälligt för att täcka upp deras plats. Men sedan första träningen har jag kört varje träning.

Du gjorde bra ifrån dig från början alltså?
– Jo, det har gått riktigt bra tycker jag. Sen så har AIK två målvakter och de inser väl att om någon av dem skulle bli skadad under säsongen och någon måste gå in och täcka upp så vill de ha en förberedd. Någon som är van vid tempot och helt enkelt kan göra jobbet om det behövs.

Så hur är det att vara tredjemålvakt i AIK?
– Det är en fantastisk känsla. Hade jag vetat det här för fem månader sen så hade jag inte trott på mig själv, men nu är det så. Det kan gå snabbt ibland. Det är viktigt att man inser det, att jobbar man hårt så lönar det sig, poängterar han.

Men Linnér är inte nöjd där:
– Nu är jag tredjemålvakt här men nu ska jag sikta högre. Nu siktar jag på att ta förstaplatsen inom några år. Med styrningen jag får från Lee och med hjälpen jag får från grabbarna i laget och tempot på träningarna så kan det definitivt vara möjligt, att i framtiden etablera mig inom AIK.

Det är ändå få så unga målvakter som är lika högt upp i en toppallsvensk trupp som du är…
– Ja, det har gått riktigt fort alltså. Det är knappt att man har hängt med i utvecklingen själv här de senaste månaderna, säger Linnér och skrattar.
– Men du vet, ingenting kommer gratis. Jag har spelat fotboll i 13 år och tränat hårt varje dag. Att det nu börjar löna sig, den här träningen som jag har lagt ner, det är både kul och motiverande inför framtiden. Det visar att nu är man uppe på den här nivån och man hänger med okej, och om jag tränar ännu hårdare kommer jag kunna nå ännu längre. Så det är motiverande med sådana här delsteg. Nu har jag klivit ut på Friends, så nu får man sätta upp ett nytt delmål och sedan tar man det därifrån.

Vilket är nästa då?
– Nästa delmål är att vara med i truppen i en allsvensk match, och sedan inom ett år spela en allsvensk match, inför den här publiken. Det har jag drömt om sedan jag kunde tänka klart. AIK har alltid varit laget i mitt hjärta och att spela inför den här publiken i en tävlingsmatch hade varit grymt. Jag sätter det som mitt långsiktiga mål och jag ska jobba jävligt hårt för att komma dit.

Han berättar om sina styrkor som målvakt:
– Jag är ganska mentalt stark. Jag brukar inte bli nervös. Visst, inför den här matchen var jag lite spänd och så, men jag har psyket med mig och det är viktigt med tanke på att målvakt är en utsatt position. Så att man är stark mentalt och tror på sig själv är viktigt. Det ser jag som min främsta styrka. Sen är jag rätt lång så spelet i luftrummet brukar funka, och linjespelet kommer också automatiskt med längden. Lång räckvidd, konstaterar Linnér.

I matchen mot Norrköping räddade han upp ett friläge när anfallsstjärnan Alhaji Kamara var på väg att snappa upp en djupledsboll. Då lämnade Linnér linjen och hann före Kamara till bollen någon meter utanför straffområdet.
– På senare tiden har det blivit att jag ligger lite längre ut i positionsspelet också, så att jag kan täcka upp de bollar som går bakom backlinjen.

Då krävs det att du är duktig med fötterna också?
– Jo, men de är helt okej. Jag var utespelare tills att jag var 12 år, så fötterna har jag med mig någorlunda. Sedan är det inte så att jag kan springa och spela keep-ball på träningen med de här grabbarna. Då blir det väl lite jobbigt, skämtar han.
– Men för att vara målvakt har jag okej fötter, det tycker jag.

Vad behöver du jobba mer på?
– Vad behöver jag jobba mer på… Jag behöver jobba mer på allt, bli bättre på allt. Oavsett om man är Zlatan, Messi, Manuel Neuer, vem du nu är – eller en junior som jag – så behöver man förbättra alla delar för att ligga på topp. Du ser, konkurrensen här i AIK är stenhård, jag har två riktigt bra målvakter framför mig och för att kunna gå förbi dem måste jag bli bättre på allt.

Han specificerar:
– Men dels behöver jag komma in i tempot som seniorfotbollen erbjuder, men också bli lite lugnare i mina ageranden. När skotten kommer, att man är avslappnad i händerna så att man bara dämpar ner bollen, istället för att släppa returer som går sju meter rakt in i mitten. Men det är sådant där som kommer med tiden tror jag, om man bara får jobba på och vänja sig vid den här atmosfären.

Andreas Alm berömmer den unge målvakten:
– Det är en väldigt bra målvakt. Vi har ett gäng 97:or, 96:or, som är väldigt bra. Egenproducerade. Det är häftigt att kunna ha sådana spelare. Oscar är definitivt en sådan som är aktuell. Han har bra positionsspel, bra size, modig spelare. Så det blir spännande framöver. Vi har redan allsvenskans yngste ordinarie målvakt, och vi har i Oscar en tredjemålvakt som är väldigt talangfull som är fem år yngre, säger AIK-tränaren.

MISSA INTE!
 ANALYS – AIK och ”Peking” mållösa: ”En riktigt trött match”
Är han klar?: ”Räknar med att det blir så”
 Nobbades av AIK men ger sig inte…

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0