STOCKHOLM. Allsvenska upptaktsträffen har bytt upplägg för sina omröstningar i år. Röstning via en hemsida upprättad för evenemanget. Men lösenordet till hemsidan kom ut till allmänheten redan på förhand. Fler än de på plats har alltså kunnat rösta.

Allsvenska upptaktsträffen är synonymt med omröstningar bland meder och klubbrepresentanter. Det har tidigare gjorts med hjälp av mentometerknappar som delats ut på plats.

Men i år har de gamla mentometerknapparna bytts ut mot omröstning via en hemsida upprättad för årets upptaktsträff. Lösenordet för att logga in nämndes på scen tidigt på upptaktsträffen men fanns redan innan utlagda på forum och sociala medier, skriver DN. Det har visat sig att lösenordet också låg ute i sändning hos flera medier som livesänder upptaktsträffen.

Därmed kan fler än de som är på plats rösta på frågor som ”vilka vinner allsvenskan”, ”vilka åker ur” och ”vem blir skyttekung”.

Djurgården kom överraskande fyra i omröstningen om vem som vinner allsvenskan, med högre procent än exempelvis Elfsborg. Något som kanske kan förklaras av att lösenordet kommit ut.

– Det är jätteolyckligt och ett misstag. Vi ska försöka göra om efter lunch så vi har ett nytt lösenord som inte blir publikt. Det är klart det inte var tänkt att lösenordet ska nämnas i direktsändning, det är ett mänskligt misstag, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll, till Expressen.

Samtidigt hade inte misstaget så stor effekt på antalet röster ändå, säger Enquist.

– Vi kollade IP-adresserna och det var inget stort inflöde externt.

Lösenordet var kort och gott ”Fotboll”, vilket kanske inte är världens svåraste lösenord och framför allt inte med tanke på sammanhanget.

– Ja, och jag som en gång kommer från IT-säkerhetsbranschen kanske hade valt något annat. Men då kanske inte hälften här hade kommit in, säger Enquist och tillägger:

– Jag vet inte om det är ett så stort problem att det blev så här. Tack och lov är det inte Melodifestivalen – ingen vinner allsvenskan på den här omröstningen.

Inför eftermiddagen så pratades det om att lösenordet skulle ändras, men det har inte gått att genomföra.