Foto: Bildbyrån

I dag avgörs vilka IFK Göteborg får möta i cupfinal – Örebro eller Elfsborg. Men i morgon är det också en viktig dag: då lottas vilket lag som ska få spela finalen på hemmaplan. Att Friends Arena överges som finalarena får nu kritik:
– Du kan tänka dig att en FA-cupfinal mellan Liverpool och Chelsea spelas på Anfield Road, det skulle inte kunna hända, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson till GT.

I början på december stod det klart att förbundet beslutat överge Friends Arena som fast spelplats för cupfinalen – efter bara två år. Nytt för i år är att ett finallag får hemmaplan, och detta kommer lottas fram i morgon. Förhoppningen är att man genom ett hemmalag ska dra större publik än de 3 423 som såg Elfsborg slå Helsingborg i fjol.

IFK Göteborg är klart för final efter 3-1-seger mot Häcken. Efter matchen så fick de bägge lagens tränare frågor om det nya upplägget – och bägge är kritiska.

– Det är en jädra fördel att få hemmaplan i en cupfinal. Så det är ganska ovanligt att ett lag har hemmaplan. Du kan tänka dig att en FA-cupfinal mellan Liverpool och Chelsea spelas på Anfield Road, det skulle inte kunna hända. Knappast. Eller att Barça–Real skulle mötas i finalen på Camp Nou i en match, säger Jörgen Lennartsson till GT.

Blåvittränaren säger så här om motiveringen, med tanke på fjolårets svaga finalsiffra:

– Jag har ingen lösning på det problemet. Hur man än vänder sig har man röven fram, känns det som i den frågan. Nu får vi hoppas att slantsinglingen är till vår fördel, för i så fall är det ett jävla bra beslut, om vi får hemmaplan.

Kollegan i Häcken, Peter Gerhardsson:

– Det är bara att konstatera att det inte är det sportsliga som styr, utan det är andra saker. Jag tycker det är trist. Vi har hållit på med Svenska cupen nu och ändrat i alla tider hit och dit – det ska bli spännande att se vad de ändrar till nästa år, säger Häckentränaren och fortsätter:

– Jag tycker att om man pratar tradition – en tradition är inte två år och sedan ändrar man. Den här sportsliga biten, med en Europa League-plats, det kan lottas. Spela på Friends oavsett om det är 17 pers eller 40 000. Och gör det 20 år framöver så kanske det blir 12 000 till slut.

MISSA INTE – MER OM CUPEN!

AVSLÖJAR Efter publikfiaskot – Friends tappar cupfinal
Hyllningen till svenska cupen: ”Vi är på väg att bygga något riktigt stort”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll