Nyheter

PÅ FD: ”När man har mycket pengar är det många som vill åt de pengarna”

ANNONS

MALMÖ. Första säsongen på sportchefspositionen slutade med SM-guld och Champions League-spel. Nu ska Daniel Andersson se till att Malmö FF upprepar bedriften och samtidigt försöka bygga en långsiktig stormakt inom svensk fotboll. FotbollDirekts Mårthen Bergman har träffat MFF:s sportchef Daniel Andersson för en lång intervju i två delar. Första delen publiceras här och nästa i morgon (söndag).

Superjackpot-start på nya jobbet, får man väl säga?
– Ja, även om jag tänker inte på så sätt kanske. Men jag är glad att vi fått framgångar. Det är väl egentligen det.

Ni börjar med att nå allt i princip allt ni ska nå.
– Det var cupen bara som vi inte fick. Men klart, jag vill ha framgång i klubben och vi försvarade SM-guldet och tog oss in i Champions League, så det var jättebra.

När började du känna att det var ditåt det var på väg?
– Jag tycker redan från början egentligen. Jag tyckte vi satte standarden i cupen där det såg bra ut från start, samma sak med premiären. Sen visste jag att det låg lite utmaningar under sommaren där med spelare som lämnade och vi var tvungna att förstärka litegrann men när de bitarna också föll på plats så kändes det jättebra. Sen är det små marginaler i det här kvalspelet men vi visste att chansen fanns där.

Ni hade mycket med er i kvalet och utifrån kändes det som att vilka lägen ni än sattes i så skulle det lösa sig. Kändes det så för dig med?
– Ja, det tycker jag. Sen just de bitarna som vi var ute efter. Vi skulle göra mål borta mot Prag. Likadant att vi fick sista målet där i Salzburg vilket blev avgörande tillslut. Jag vet vad du menar, det kändes som att vi hade vind med oss hela tiden.

När kände du att ”nu kan det faktiskt bli Champions League”?
– Emils mål i Salzburg var en grej. Och så under hemmamatchen så fick jag känslan direkt när den drog igång att ”det här kan vi fan greja”. Men såklart, det målet Emil gjorde var jätteviktigt.

Jag förstår att den här frågan är lite flummig men fanns det någonting i Malmö FF förra året som gjorde att ni ändå hade medflyt?
– Det är så svårt att ta på egentligen. Vi överanalyserade inte till exempel den matchen borta mot Salzburg på så sätt, utan vi gick in i nästa match med de förutsättningarna som gällde då. Inte som du gör nu att vi egentligen var underlägsna. Vi visste förutsättningarna till nästa match oavsett vad som hade hänt innan. Det tror jag var viktigt att alla kände så.

Det som byggdes upp sen ledde ju till att känslan var att alla trodde på att Atletico Madrid var helt rimligt att besegra här i Malmö?
– Ja, det skulle vi ju gjort också, säger Daniel och ler.
– Det var någonting vi skapade tillsammans med vår publik, de var viktiga och lyfte spelarna ett par snäpp. Sen tror jag att vissa lag som kom hit blev förvånade över trycket. Det gjorde kanske att de tappade lite fokus på det de skulle göra.
– I och med att vi gjorde resultat hela tiden så skapades det en tro på att här hemma är allt möjligt. Salzburg hemma med 3-0 och Olympiakos 2-0, det bygger förstås på.

Är det på den nivån ni ska vara?
– Vi vill bli bättre, det är det det går ut på. Det är alltid små marginaler och enskilda matcher men det viktiga för oss är att vi utvecklas som klubb och blir ännu bättre och ännu vassare.

Förra året var det en tro på att ”det här kan gå, vi kan skrälla och slå de här storlagen”. Det känns som att den tron kommer hänga i nu, men det här med att jobba mot att när Salzburg eller Olympiakos kommer hit så ska det vara helt logiskt att ni slår dem…
– Dit kom vi ju nästan. Bara en sån sak som mot Juventus, när vi ligger under med 1-0, och Malmö-publiken börjar bua. Då har man tagit sig en bit. Kraven höjs rejält. Det är bra och så ska det vara.

Märkte du något på hur gruppen, föreningen, påverkades av så mycket framgång som ni hade och måste man jobba med det på något sätt så man inte seglar iväg?
– Det är klart att det finns problem som kommer med det som man får hantera. Men det är en bra grupp där inne och nu har det varit ganska stor cirkulation också så de som kommer är ju hungriga på detta. Men det är klart att man får jobba även med framgång.

Vilka är problemen som kommer med framgång?
– När man sitter på såhär mycket pengar så är det klart att det är många som vill åt de pengarna.

Till exempel?
– Jag behöver inte säga mer än så. Rent generellt kan man säga. Självklart är det bara positivt med alla de här pengarna men det finns ju saker också som man kan märka. Det är många som vet att det finns pengar i kassan och pengar lockar till sig mycket. Där det finns pengar så…

…finns det de som vill ha pengar?
– Ja…

Hur har du märkt av att andra allsvenska klubbar, där ni kanske vill värva spelare, vet att ni har mycket pengar?
– Det där med att de skulle sätta högre prislappar och sånt, det är egentligen ingenting som jag har märkt av. Vi får också värdera spelarna som vi tycker. De vet ju att vi kan betala, men jag har inte upplevt det som något problem.

Spelare som ni vill ha vet också om att ni har pengar när det ska skrivas kontrakt. Ju större ni vill vara som klubb desto mer kostar det väl? Pengar och prestation går ju i 99 fall av 100 hand i hand.
– Vi har varit tuffa där och hållit vår linje. Så budgeten är intakt, det var viktigt att stå på sig.

Så ni har samma lönebudget i år som 2014?
– Ja.

Vad beror det beslutet på?
– Vi måste tänka långsiktigt och det går snabbt att göra av med pengar om man inte är försiktig. Nu gör vi stora investeringar på planerna omkring och försöker förbättra på det viset så där går det mycket pengar. Därför tror jag det är viktigt att hålla efter. Höjer du för mycket i lönerna är det svårt att ta steg tillbaka sen. Och de här pengarna räcker bara ett par år.

MFF har mer än 50 procent av allsvenskans totala kapital. Det måste ge enorma förutsättningar?
– Definitivt. Det ger möjlighet att förbättra hela vår förening. Men det gäller att inte springa iväg med för höga kostnader. Man ser när klubbarna radar upp sina årsredovisningar att svensk fotboll har det kärvt generellt. Vårt Europa-spel räddar oss mångt och mycket. Det är tack vare det vi gör det här resultatet. Men det är nu, svensk fotboll måste akta sig överlag. Börjar vi rada upp minus 15 miljoner, minus 20 miljoner om året så är de pengarna snabbt borta.

Att investera i träningsfaciliteter och ungdomsverksamhet i förhållande till kortsiktig framgång och kraven på stjärnvärningar etcetera?
– Det är hela tiden en avvägning och balansgång. Långsiktig investering där man kan få tillbaka på sikt. Värvar vi bara massa spelare tar det ju plats från ungdomarna.

Senast ett lag vann tre år i rad var IFK Göteborg i mitten på 90-talet. Med de förutsättningar ni har nu, dels spelartruppen och dels ekonomiskt, hur ser du på era möjligheter att ”dominera svensk fotboll” kommande år?
– Vi strävar som sagt efter att bli bättre och blir vi det blir det svårare för de andra att ta oss. Jag tycker förutsättningarna i år finns för att vi ska vara ett bättre lag i år än förra året. Sen får vi se. Vi går för att vinna och jag tycker vi har bra möjligheter att försvara vårt guld.

Men på längre sikt: kan Malmö FF bli det FC Köpenhamn var i Danmark?
– Går gör det ju. Men de andra jagar förstås hela tiden för att också bli bättre. Det är viktigt att alla hakar på. Jag ser gärna att det är ett allsvenskt lag i Champions League och tre i Europa League. Så att svensk fotboll höjer sig, landslaget får bättre spelare, de kommer med i slutspel, får högre ranking. Det gagnar svensk fotboll och i slutändan oss också. Det viktiga är att fortsätta höja kvalitén på allsvenskan och då måste det vara fler lag som är bra. Det var ändå ganska jämnt i fjol. Vi ska bli bättre och då får ju de andra se till att bli ännu bättre, annars får de det jobbigt.

Är det bra för svensk fotboll om ni skulle ta fem raka guld nu?
– Fem raka guld vet jag inte. Men jag tror det är bra för svensk fotboll om vi går till Champions League. Sen om Göteborg vinner detta året och går till Champions League nästa år så är det lika bra för svensk fotboll som om vi skulle göra det. Det viktiga är att vi får ut lag i Europa. Sen vill jag såklart gärna att vi vinner allsvenskan varje år och är i Champions League varje år. Men jag vill också att svenska spelare ska bli bättre generellt sett.

Blev fjolåret som du hade tänkt dig?
– Det blev så att vissa spelare som jag visste skulle bli bra blev ännu bättre än jag hade trott. Laget gick jättebra och då blev det helt plötsligt ”supervärvningar”. Även om jag visste att Anton (Tinnerholm) var jätteduktig så tyckte jag att han gjorde mer än det jag trodde. Likadant med Isaacs (Kiese Thelin) karriär där jag visste att det fanns mycket att hämta men kan det verkligen gå så snabbt, landslagsuttagningar och så… det är ju ingen som kan gissa det. Adu tar vi hit som varit duktig i Norge, jättebra i Danmark och vi visste att han var bra. Men man ska ändå passa in i gruppen och prestera och det gjorde han. Det hänger såklart ihop med att laget presterar. Man kan säga att det gick så bra som jag hoppades.

Hur mycket av det som skett för er under Silly season stod på din lapp redan innan?
– Det har hänt ungefär så som jag trodde. Det var Isaac bara när jag inte trodde att det skulle komma ett bud såhär tidigt, inte i den storleksordningen. Det var det enda som, inte förvånade mig, men som jag inte var riktigt förberedd på. Vi hade förberett oss länge på de olika positionerna som vi ville förstärka.

Wolff Eikrem och Berget är ju norsk landslagsklass på. Var de två värvningarna planerat sedan länge?
– Berget har jag följt sedan länge, det är en spelare som jag gillar jättemycket. Nu fanns det läge att få in honom och vi behövde offensiva spelare, så det var klockrent, speciellt med hans allsidighet. Magnus är det klart jag vetat vem det är men han kom upp under ett senare tillfälle, och då gällde det att ta det.

Hur mycket har Åge med de värvningarna att göra?
– Det är såklart ett samarbete allting. Det är inte bara jag som gör allting. Alla värvningar är ett samarbete på allihopa men om vi tar just de två så har Åge bättre koll på dem än vad jag hade. Framför allt Magnus som han känt sen länge. Men Berget följde jag ju långt innan Åge kom in i föreningen. Men han har ju bättre koll på norrmän än svenskar.

Om du skulle jämföra det här truppbygget med det ni avslutade förra säsongen med, hur tror du MFF kommer skilja sig på planen jämfört med 2014?
– Jag vill inte jämföra men jag tycker vi har en ytterligare större flexibilitet i truppen än i fjol. Även om den var väldigt flexibel och kunde spela på många olika sätt så tycker jag att det är en större möjlighet för det nu.

Ni har tappat många spelare – och många tänkte nog att ni skulle köpas sönder – men alla spelare framhäver att det här laget är bättre än förra året?
– Vi är ju precis igång men det finns förutsättningar för att laget kan bli bättre även om det är för tidigt att säga.

Tycker du att ni borde vara jättefavoriter till SM-guldet?
– Det svarar jag alltid. Jag tror på mitt lag och tror att vi vinner det.

DEL 2 AV INTERVJUN MED DANIEL ANDERSSON KOMMER PÅ FOTBOLLDIREKT I MORGON.

MISSA INTE!
Allt om Malmö FF – Gå till FotbollDireks MFF-sida
VIDEO: Här får Guillermo Molins kärlek under träningen

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0