Nyheter

Malmö-stjärnan om hur han mobbades: ”De försökte med allt”

ANNONS

MALMÖ. Tobias Sana, 25, ses som ett av allsvenskans hetaste nyförvärv. Nu berättar han om mobbningen i Ajax, där han blev utfryst av tränaren Frank de Boer, som till slut fick honom att vilja ta ny sats hos svenska mästaren Malmö FF.
– Om du inte tror på mig som fotbollsspelare, visst, men respektera mig som människa. Men han hälsade inte ens på mig, säger Sana i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

FotbollDirekt.se träffar Sana utanför Malmö FF:s omklädningsrum på Swedbank Stadion. Vi slår oss ner i soffgruppen där intervjuer med jämna mellanrum äger rum och Sana berömmer Malmö FF:s pressansvarige Peter Åhlanders sneakers.

De skämtar vidare och Sana ger verkligen intrycket av att vara avslappnad och glad. Detta trots att det senaste året av hans fotbollsliv varit allt annat än lätt.
– Som den positiva människa jag är så ser jag alla motgångar som en lärdom i karriären. Man kan se det på två olika sätt, min karriär har gått upp och ner, men jag hade kanske aldrig varit på den nivån ifall den inte hade gått upp och ner. Hade det gått spikrakt uppåt kanske jag hade gett upp när jag fick första motgången.
– Men jag har haft huvudet på skaft, alltid krigat och med min familj och mina kompisar och alla ungdomar från mitt område, som ser upp till en, omkring mig så har jag fått energi till att alltid stå på tårna och tro på mig själv.

Efter en succéfylld vår 2012 så värvades Tobias Sana från IFK Göteborg till Ajax. Han fick en drömstart i nya klubben med Champions League-spel och landslagsuttagning. Men sen började utfrysningen från tränaren Frank de Boer och Sanas framträdanden för klubbens a-lag blev lätträknade. Istället huserade han i ”Jong Ajax”, som b-laget heter.
– Jag ser Ajax-tiden som en positiv tid. Tränaren valde andra spelare framför mig, som också gjorde det bra. Man kan se det som otur eller som att jag fick min tid då jag gjorde det bra, för jag tycker inte att jag misslyckades den tiden jag spelade.
– Men jag fick egentligen inte en ärlig chans efter det. Så istället för att se det negativa så ser jag det positiva. Jag fick spela Champions League och jag fick representera svenska landslaget. Samtidigt var det tråkigt att jag inte fick en ärlig chans, men som sagt, nu är jag i Malmö och jag ser fram mot att hitta formen här, hitta glädjen och göra det jag är bra på.

Gick det för fort?
– Är du en bra fotbollsspelare så kan det vända på en match. Samtidigt så har jag lärt mig två grejer med det här. Det kan gå väldigt fort, vilket jag gillar. Men man ska alltid ha fötterna på jorden, man ska veta att fotboll är en färskvara. Det kan vara så att man levererar och gör det bra, men sen kommer en annan tränare och jag är varken den första eller sista som det hänt såhär med.
– Folk säger att det gick för snabbt för mig, men det gick inte för snabbt för mig. De som spelar i Ajax nu vet att jag är tillräckligt bra för att spela i Ajax. Det var det som gjorde att det inte var svårt för mig att vara där. Jag visste att alla spelarna förstod min sits, de såg hur jag krigade på träningarna och alltid gjorde det bra. De skakade oftast på huvudet och undrade ”varför får han inte en chans?”. Men det är inte som i Sverige, att gör du det bra på träning så kan du få en chans i slutändan. Men där är det att har tränaren bestämt sig att ditt kapitel är slut så är det så.
– Men med min svenska mentalitet så ville jag aldrig ge upp. Jag kände inte att jag var sämre än någon annan. Visar jag på träning så kan det vända, det var samma sak i Blåvitt där jag tillslut fick chansen, då tänkte jag att det kunde vända här också.

Tillslut gick det upp för honom att det inte skulle bli a-lagsspel mer.
– Efter ett och ett halvt år när jag fick en blödning i ljumsken och sen kom tillbaka fick jag ett meddelande om att de hade tagit bort mitt nummer och gett det till en annan spelare. Då fattade jag att de bara ville trycka ner mig ännu längre ner i skorna för att jag skulle vilja lämna. De försökte med allt bara för att jag hela tiden var positiv. Jag gjorde inga dumma saker utan tränade bara ännu hårdare hela tiden för att visa att jag verkligen ville det här.
– Så svarar de med att ta bort mitt nummer och ta bort mitt namn från omklädningsrummet. De sa till mig att jag fick byta om med b-laget, men jag gjorde inte det eftersom att jag hade mitt kontrakt, men de försökte göra alla möjliga saker för att få bort mig.
– Jag fick inte ta vatten ur a-lagets omklädningsrum… såna onödiga saker för att visa att ”du är inte värd det här längre”.

Sana fick spela med b-laget, där han kämpade på.
– Jag sa ”jag har a-lagskontrakt och jag kommer ge hundra på träning oavsett om det var a-laget eller ‘Jong Ajax’ ”.
– Jag var en av de äldre i b-laget och jag ville inte vara ett dåligt föredöme, för du vet aldrig vem som ser upp till dig. Jag ville visa de yngre spelarna att om de hamnar i min sits så försök vara positiv, jobba på, för du vet aldrig… någon annan klubb kan se dig och så kan du slå igen. Jag försökte ändå vara en typ av ”role model” där för de ungdomarna. Jag fick också lite av en kaptensroll i laget för tränaren där visste att det var svårt för mig att hålla uppe humöret när de beter sig där.

IMG_4259

Även om det inte fungerade med Frank de Boer så fanns det en annan gammal storspelare som var ett stort stöd för Sana under den jobbiga perioden i b-laget.
– Jag hade ändå tränare där som var väldigt bra mot mig, som Jaap Stam, han var väldigt bra och tog hand om mig väldigt bra.

Man kan ju lätt tänka att han är rätt tuff annars?
– Han är fantastisk. Om alla de tränare jag haft så… han är helt otrolig. Han ser ut som en hårding men han är den skönaste människan jag träffat som fotbollsspelare.

Enoch Kofi Adu går förbi vid intervjusofforna och Sana skiner upp.
– Och nu när jag spelar med en spelare som Kofi Adu. Alltså, han är fantastisk!

Hur var de andra spelarna i Ajax mot dig när du blev utfryst?
– Tränaren kunde komma in i omklädningsrummet och hälsa på den killen bredvid mig, hälsade inte på mig och sen på nästa kille som satt på andra sidan. Det är låg nivå. Om du inte tror på mig som fotbollsspelare, visst, men respektera mig som människa. Jag är också en människa. Om du inte vill spela mig, fine, du har ändå vunnit titeln och jag respekterar det. Jag tänker inte ställa till med något problem även om jag blir irriterad över att du inte väljer mig. Men att man ska ta det till en annan nivå, frysa ut mig som människa och få mig att må dåligt. Det tycker jag är löjligt, det är jag fortfarande lite irriterad över.
– Men jag är en glad person som sprider glädje och de andra spelarna stöttade mig. Det är en sak om du tappar modet och inte vill ge allt, men jag var alltid bra på träning.

Sa du någonsin ifrån?
– Det var i slutet i sådana fall, när jag ville lämna. En klubb kan bete sig hur de vill mot dig, men gör du ett misstag så kommer du få en ”problembarn-stämpel” och det måste man tänka på. Du har inget att vinna på att göra massa dumma saker, det är ett råd till alla. Försök vara positiv, men vill du ta en diskussion så gör det ärligt.
– Det enda jag sa till honom var att ”Nästa klubb som kommer och frågar om mig, du ska stå för vad jag har gjort. Du ska inte försöka få mig att se dum ut. Om nästa klubb frågar ska du säga att jag gjort det bra här.” och han svarade att han inte kunde säga något dumt om mig. Fine, det var det jag ville höra. Jag var inte intresserad av att prata om varför jag inte fick spela, för jag köper ändå inte hans resonemang, han frös ut mig med mening.
– Det var inte så att jag var dålig, det var snarare tvärtom. Han hade ingenting att ställa mot mig. När man gjort fel och inte kan erkänna det då vågar man inte prata med en människa, och det var så det var. Han vågade aldrig se mig i ögonen och prata med mig.
– Vi hade en match i försäsongen. Jag spelade 45 minuter med a-laget. Sen sa han ”du ska spela andra halvlek i b-lagets match klockan sex”… alltså? De försökte bara paja huvudet mentalt, men de lyckades aldrig.

Varför lämnade du inte tidigare?
– Jag hade massa alternativ att kunna gå överallt. Men varför ska jag ge upp? Jag kände mig inte sämre än någon. Jag kom till en storklubb. Lika väl som de kunde trycka ner mig, lika väl kunde det ge mig en chans. Så trodde jag, och det gäller att tro på det. Jag vet vad jag kommer ifrån och jag vet vad jag tror på.
– Ajax ville välja vilka klubbar som var okej för mig att lånas ut till, men jag ville inte köpa det. Varför ska jag gå efter vad de vill? Jag måste göra det som är bäst efter min karriär.

Ajax är den klubb i Europa som producerar flest spelare till toppligorna i Europa och de är ju kända för sin ungdomsverksamhet. Är du förvånad över att de behandlade dig så illa?
– Man ska vet att som fotbollsspelare är det konkurrens. Det är inte så att jag tänkte ”Wow, Ajax!”. När man varit där ett tag är det som vilken klubb som helst.
– Man ska veta att klubben tänker på vad som är bäst för dem. Styrelsen och de som är där nu var där på den tiden klubben vann Champions League, så de vill göra samma. De vill ha nästan hela laget som egna produkter, precis som då. De som spelar yttrar, på min position, de hade inte ens tränat mer än en träning och helt plötsligt gick de före mig och fick spela match. Det är så de jobbar, de vill ha sina egna produkter.

Trots utfrysningen, mobbningen och sättet han tvingades bort från Ajax, så avslutar Sana med att ge klubben stort beröm.
– Jag ska säga såhär: får du som ung spelare chansen att gå dit, ta den. Jag rekommenderar alla unga spelare att gå dit. För fostran som fotbollsspelare är helt otrolig. Helt otrolig! Passning, teknik, blick. Det finns ingen bättre skola.

MISSA INTE!
Allt om Malmö FF – Gå till FotbollDireks MFF-sida
MFF:s tunga avbräck – missar cupkvarten
VIDEO: Här får Guillermo Molins kärlek under träningen

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETER OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3