SIDE/STOCKHOLM. Jesper Karlström, 19, har fostrats i ett av Brommapojkarnas mest framgångsrika pojklag. Nu har han tagit klivet till Djurgården för att fajtas om en startplats.
– Min inställning är att jag ska spela och att jag ska ta en startplats, säger han till FotbollDirekt.se.

FotbollDirekt träffar Djurgårdens nyförvärv Jesper Karlström under lagets träningsläger i turkiska Side. Vi pratar om hans fotbollsfostran i Brommapojkarna, där han tillhörde den mycket framgångsrika 95-kullen.
– Jag spelade i Hammarby när jag var mellan sex och nio år. Efter det var det BP.

Värvade dom dig?
– Nej, det var lite speciellt för hela laget gick över till Brommapojkarna. Tränaren tog med sig alla spelare. Vi var ju riktigt bra när vi spelade i Hammarby, i BP fanns det ”Lag 1” redan som också var väldigt bra. Sen på elvamanna slogs vi ihop och vi vann många turneringar. Jag tror jag har fyra silver och ett guld i Gothia cup och vi vann Sverige-kvalet till EM för klubblag. I pojkallsvenskan kom vi till final som första BP-lag på sex år.
– Det är några spelare kvar i BP från det laget. Seth Hellberg, Calle Starfeldt, Stefano Vecchia, det kanske inte är så många som slagit igenom i något annat lag faktiskt utan de som är från den kullen är kvar i BP. Om jag nu inte har glömt någon…

Förra året spelade han 27 allsvenska matcher för jättejumbon Brommapojkarna där han gjorde tre mål och två assist. Efter säsongen lämnade U21-landslagsmannen för Djurgården som köpte loss honom från nedflyttade BP.
– Det är ett stort steg uppåt i min karriär. Jag har spelat i allsvenskan i en och en halv säsong och har visat att jag klarar av det, då känns det som att en storklubb i Sverige är nästa steg. Sen trivs jag bra i Stockholm, det är tryggt här. Men framför allt att Djurgården är en storklubb med mycket supportrar, det blir lite mer press och större konkurrens på min position. Jag hoppas att det gör mig bättre, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur gick det till när du hamnade i Djurgården?
– Jag fick höra av min agent att de var intresserade i mitten av december och han frågade mig om det var intressant och då sa jag ja, att det var väldigt intressant. Så då fick Djurgården reda på att jag var intresserad så att de var tvungna att komma överens med BP, den processen tog ju lite tid. Det tog väl en vecka eller något innan de var överens, men efter det gick det jättesnabbt innan jag skrev på.

Hade du andra intressenter också?
– Ja, det hade jag väl…

Berätta.
– Helt ärligt så vet jag inte så mycket kring det. Det är mer min agent som sköter det. Jag vet att det fanns lag från allsvenskan och något från Skandinavien som var intresserade, men jag vet inte hur pass konkret det var. Jag vet inte om det var något annat lag som var såpass intresserade som Djurgården var. Men det är självklart att det fanns lag som varit intresserade, men det är stor skillnad mot att verkligen vilja värva mig, som Djurgården ville.

Hade du räknat med intresse när ni åkte ur, eller var det också skönt att det kom så konkret intresse som innebar att du inte skulle följa med ner i superettan?
– Efter säsongen så kände jag ändå själv att jag hade gjort det ganska bra. Eller ja, i alla fall helt okej med tanke på att det hade gått så dåligt för laget. Jag var ändå tidigt inställd på att jag skulle spela kvar i BP eftersom att jag inte hade hört något konkret efter säsongen. Jag hade inte hört någonting. Jag ville gå till ett lag som verkligen ville ha mig och inte bara kriga för att komma iväg bara för sakens skull.
– Sen när Djurgården dök upp så kändes det verkligen perfekt. Det var ingen tvekan när jag fick höra det utan det var ett väldigt enkelt beslut. Jag velade ingenting.

Du, på din position är det en del konkurrens.
– Ja, Kevin, Kerim och Faltsetas som är där just nu och alla tre är riktigt bra. Det kommer bli tufft. Men jag tror att om jag kan göra det bra på träningarna så hoppas jag så klart att få spela så mycket som möjligt. Men bara att komma till ett bättre lag och få träna med bättre spelare kommer göra att jag utvecklas, det vet jag.

Med tanke på den konkurrensen det ändå är och att det är ett ”steg upp” från BP, är du beredd att få sitta en del på bänken?
– Beredd… jag ska inte säga att jag är beredd. Men det är klart att jag vet att det är tuff konkurrens och att det kan bli en del på bänken. Min inställning är att jag ska spela och att jag ska ta en startplats. Självklart kommer jag hantera att sitta på bänken på ett bra sätt, men jag vet att jag kommer att få mina chanser och när jag väl får dem ska jag verkligen vara väl förberedd för att ta dem.