SIDE. Samuel Holm, 17, har debuterat från Djurgårdens a-lag. Och han var bara centimeter från mål efter några sekunder.
– Jag såg ju bollen ligga där och sprang mot den och bara ”yes…” och då kommer Omars ben och petar in den, säger Holm till FotbollDirekt.se.

Djurgårdens P97:or har varit en talangfull årskull. Christian Rubio Sivodedov såldes nyligen till Schalke 04 och Kevin Deeromram har lånats ut till Werder Bremen. Men en som tagit steget upp i Djurgårdens A-lag är Samuel Holm som debuterade mot Shanghai i fredags.

FotbollDirekt träffar Holm efter en av Djurgårdens träningar i Turkiet där han berättar om debuten.
– Det var speciellt. Jag har ju hållt på klubben sen jag var fyra år och varit på matcherna på Stadion och Tele2 så det är stort att få vara med de stora grabbarna, säger han.

Han kom till Djurgården när han var 11 och innan dess hade han spelat i Åkersberga och Djursholm. Han har gått hela vägen upp via U17 och U19 men A-laget har han inte tränat med frekvent.
– Nej, egentligen inte alls mycket. Innan jag åkte till Turkiet har jag tränat med dem fyra-fem gånger kanske. Så det kom ganska snabbt men det gäller att vara förberedd på allt.

Hur var första A-lagsträningen?
– Det var väldigt stort. Det är lite skillnad mot juniorspelet, det ställs högre krav och det är en annan typ av spel. Det är hårdare, det går snabbare och sådär… så lite omställning har det varit. Men det är hit jag vill så det är det man får jobba mot.

I debuten mot Shanghai var han ytterst nära att presentera sig med ett mål redan efter några sekunder.
– Jag blev ju inbytt i kollisionen med Sam (Johnson) och så fick jag order om att ta första ytan. Jag sprang mot den och någon nickade i någons rygg och så dimper den ner åt andra hållet mot var jag är, men bollen ligger där helt fritt så jag springer dit och så ser jag bara Omars ben komma där.
– Det hade varit ett debutmål där om inte Colley med sina stora ben kom dit. Jag var väl 15-20 centimeter ifrån. Jag såg ju bollen ligga där och sprang mot den och bara ”yes…” och då kommer Omar som ligger ner halvt och petar in den. Det var riktigt nära men mål är mål.

Hann du tänka att du kunde fått till en bra debut där?
– Jag tänkte att ”vilken debut det blir!” men det spelar inte så bra roll, säger Samuel och skrattar.

Hur ser du på säsongen som kommer?
– Det ska bli en väldigt rolig säsong. Jag tillhör ju U19 och där ska jag spela mina matcher så det är där jag ska prestera. Och presterar jag där så får vi se vad tiden utvisar. Men först och främst hoppas jag tillföra mycket i U19 med hårt jobb och mycket mål. Då kanske man får spela lite U21-matcher och sådär.

Han berättar att han spelat på många olika positioner, allt från defensiv mittfältare, till ytter och i nummer tio-rollen. Men han ser sig själv som anfallare.

Första året i U17 bildade han anfallspar med Marko Nikolic, numera i AIK, och de öste in mål. Holm gjorde 32 mål på 20 matcher och flyttades upp till U19. I U19 blev det tio mål första säsongen.
– Säsongen i U19 tycker jag är underkänt från en forward, säger Holm självkritiskt.

Hur skulle du beskriva skillnaden på att spela här i A-laget jämfört med U-lag?
– Den största skillnaden är att man måste orka mer och att mattan är helt annorlunda mot vad många unga fotbollsspelare från Stockholm är vana vid. Jag är van vid konstgräs överallt medan här är det hårt vattnade gräsplaner där bollen går jäkligt snabbt. Underlagsmässigt är det ganska stor skillnad att växla från en torrt konstgräs till en väldigt snabb och lite lerig plan här i Turkiet.
– Vi har ett väldigt högt tempo i U19 och en väldigt bred och bra trupp, men det är klart det är skillnad i kvalité.

Känner du att du håller måttet på ”A-lagsnivå?”
– Jag tycker att det pendlar väldigt mycket. När jag var hemma tyckte jag att jag gjorde några riktigt bra träningar. Då tyckte jag att jag hörde hemma här. Ibland så dippar jag, det är svårt att ställa om över en dag och komma hit och träna på en sån här plan. Men hemma tyckte jag att jag höll väldigt hög klass men här har jag varit lite sämre. Det pendlar upp och ner vad jag tycker och tänker också. Men om jag ska upp eller inte är ju upp till andra i klubben. Det är bara att köra på.