Foto: Bildbyrån

I måndags kom ett positivt besked för Syrianska – klubbikonen Louay Chanko spelar vidare i två säsonger till. Men för den andra av klubben två största spelare så är det färdigspelat. Sharbel Touma lägger skorna på hyllan.
Han har kommit till en gräns nu där han inte orkar rehabba för att spela någon match här och där. Vi förstår och respekterar hans beslut, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel till FotbollDirekt.se. 

Det har hängt i luften huruvida Syrianska skulle få en säsong till med de två största i klubben – nu är det helt klart. De bägge 35-åringarna Louay Chanko och Sharbel Touma gör skilda val. Chanko fortsätter spela i två år till, det blev klart i måndags. Touma däremot har bestämt sig – det blir ingen fortsättning.

Efter elva säsonger i allsvenskan och sex år utomlands (Twente, Borussia Mönchengladbach och Iraklis) så lägger nu Touma skorna på hyllan.

– Så är det. Sharbel kommer lägga av. Han vill fortsätta inom fotbollen, dels att fullfölja sin tränarutbildning och jag vet att han har tankar på att jobba med scouting och kanske bli agent också, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel till FotbollDirekt.se.

Beslutet kom tidigt efter förra säsongen, men Syrianska har hoppats på att Touma skulle ändra sig. Så blir det inte.

– Det har egentligen varit klart sedan dag ett att det skulle bli så här. Sharbel sa att han kommer lägga ner, beskedet kom egentligen direkt efter förra säsongen. Sedan har vi förstås hoppas.

– Vi känner ju killarna väl, och umgås även utanför fotbollen. Vi visste ganska tidigt vad han ville. Och man vill inte ligga på för mycket heller. Det är hans eget beslut, och vi får förstå honom också.

Förståelsen för beslutet har inte minst att göra med Toumas ihållande skadeproblem. I fjol blev det bara sex matcher för 35-åringen, året innan det 17.

– Han har varit småskadad länge nu. Och han har kommit till en gräns nu där han inte orkar rehabba för att spela två matcher, bara för att sedan vara borta fyra igen. Det är ett högt pris att betala, att lägga ner det jobbet, säger Can Melkemichel.

– Det är en annan sak med Lolo, där peppar peppar… han är 35 men hans fotbollskropp är mer som en 26-27-årings. Han har fått vara skadefri under karriären. Vi skrev ju tvåårskontrakt med honom nu och det säger kanske en del.

Chanko kommer få en roll som tränare för Syrianskas U19-lag, vid sidan av klubbens nya ungdomsansvarige Zoran Lukic. Sharbel Touma var förra säsongen spelande assisterande tränare, men nu lämnar han klubben. Åtminstone för ett tag.

– Han har ju gått några steg i tränarutbildningen men tagit det steg för steg då han samtidigt tränat och spelat med oss. Nu har han fullt upp, han vill fullfölja utbildningen och han har vissa planer på scouting och agentverksamhet också.

Har ni pratat om en återkomst och en ledarroll längre fram? 

– Vill han jobba med att rekrytera spelare och vara agent, då blir det svårt att jobba i klubben. Men vi får se. Vi har som sagt väldigt god kontakt och träffas ofta. Vi kommer att hålla i den kontakten, säger Can Melkemichel, som hoppas på att alla klubbens mest kända namn på sikt får ledarroller.

– Vår målsättning är att alla de här kommer tillbaka i roller i klubben, som de här två, Agbar (Barsom), ”Sulan” (Sleyman)… vi vill ha en organisation där folk som känner till klubben är i klubben.

– Dels kan de klubben utan och innan, vet hur vi jobbar och kan direkt göra ett jobb. Om det kommer någon utifrån så har man inte lika mycket insyn i allting och det blir en startsträcka. Sedan har de här två (Chanko och Touma) också unika erfarenheter från olika klubbar, också större klubbar utomlands. Det är klart att de har mycket att dela med sig av.

Sharbel Touma gjorde 208 allsvenska matcher för Djurgården, AIK, Halmstad och Syrianska. Det blev totalt 53 mål och 28 assists i högsta serien.