West Bromwich Albion

Alla hatar att möta honom – nu är han hjälte med sin ”tråkfotboll”

ANNONS

Fotbollen går framåt och utvecklas. I dagens Premier League är knappast alla tränare födda innanför de brittiska gränserna och influenser hämtas från alla världens hörn. Något som dock består är Tony Pulis. Urtypen av den utskällda fotbollen som än idag gör resultat som få kan mäta sig med.

“Under mina år i Stoke sa jag ofta till killarna: Jag skulle hata att möta oss”. Så förklarade Danny Higginbotham i en intervju med The Guardian sin före detta klubbs spel med Tony Pulis vid rodret. En förklaring som berättade väldigt mycket om det spel och den mentalitet Tony Pulis pluggade in hos sina spelare. Hur laget aldrig skulle bli bekvämt, vikten av att ta poäng och att aldrig ge upp.

Senast förra året talade West Hams manager Sam Allerdyce om andra lags tränare. Han hakade sig fast på Arsenal och Arsene Wenger bland annat. Han förklarade att det fanns managers som Mourinho och Ferguson som kunde justera sin taktik efter motstånd. Och sedan fanns det Wenger som alltid spelade “sin” fotboll. Det var anledningen till varför det gick att besegra Arsenal enligt Sam Allerdyce. Den synen delar förmodligen Pulis och Allerdyce. Pulis har i stora drag aldrig byggt något eget. Hans jobb är att förstöra motståndarlaget, att få deras maskin att stanna. Få dem att hata hans lag, och han har uppenbarligen lyckats.

Tony Pulis första managerjobb var i Bournemouth. Året var 1992 och han fanns redan i klubben som spelare. Harry Redknapp som haft jobbet innan lämnade för West Ham – vilket betydde att Pulis lade skorna på hyllan och tog över som manager. Via uppdrag i Gillingham och Bristol City fick han sedan managerjobbet i Portsmouth. Klubben låg då, i januari, på nedflyttningsplats. Den steken vände Pulis på och lyfte laget till en mittenplacering. Det var dock som bortglömt ett par månader in på den nya säsongen då han sparkades och ersattes dagen därpå av Steve Claridge. Det var nu Tony Pulis välkända era skulle starta.

Två år efter slutet i Portsmouth skrev Tony Pulis på ett kontrakt med Stoke City. Vi var då inne i november och klubben tillhörde andradivisionens bottenstrid. När säsongen var slut var kontraktet räddat med marginal och hyllningarna till Stoke Citys nye manager var stora. Två år senare skulle konflikterna mellan Tony Pulis och klubbens styrelse uppstå. Trots en stabilisering och goda resultat sparkades han. Motiveringen löd: “Vi sålde vår skyttekung och ersatte honom aldrig. Pulis har misslyckats med att utnyttja den utländska marknaden”. Skyttekungen klubben talade om var Ade Akinbiyi. Spelaren som Pulis tidigare köpt som nu sålts till konkurrenten Burnley. Klubben ville inte bara ha brittiskt längre, Pulis modell var inte fin nog. Den nye managern blev tysken Johan Boskamp.

Ett år senare satt en Tony Pulis som ny Stoke-manager med ett leende. Boskamp var borta och tillbaka kom Pulis som spenderat sitt år i Plymouth – där han lyckades ta laget till en bra mittenplacering. Det var som att Pulis aldrig hade varit borta. Strategiskt fortsatte laget att ta sig allt högre upp i tabellen – tills de var uppe och nosade på playoff-platserna. Efter att ha satsat stort och rustat väl under ett drygt års tid blev det avancemang säsongen 2007/2008. West Bromwich och Stoke knep direktplatserna och de två klassiska klubbarna var tillbaka i Englands finrum. Här var Stoke för att stanna.

Fem Premier League-år med Stoke blev det för Tony Pulis. Etablerade sig laget? Ja. Skrällde de mot några storlag? Absolut. Klubbens resurser ökade och större nyförvärv köptes in. 2010 sprängdes klubbens vävningsrekord när Pulis hämtade in en av sina favoritspelare, Kenwyne Jones. Åtta miljoner pund blev övergångssumman för den storväxte anfallaren (som Rio Ferdinand kallat en av Premier Leagues mest svårstoppade spelare). Spelare likt Jones skulle dock bli Tony Pulis fall när Stoke-eran nått sitt slut.

Resurserna var som sagt betydligt större nu än när Pulis tog över jobbet. Därför räckte det inte längre, utan sommaren 2013 fick han lämna sitt jobb. Pengarna var inte spenderade tillräckligt väl, och något nytt skulle testas. Hoppet om att Pulis skulle göra Stoke City till ett lag som utmanade på riktigt om Europaplatserna var borta. Det i kombination med att en del tröttnat på långbollarna ledde till avskedet. Och visst kan det anses som relevanta argument av klubben. Han tackades för sitt gedigna jobb, men nu krävdes något som kunde ta laget till en ny dimension och det erbjöd inte Pulis fotboll. De kunde förstöra för andra, men nu ställdes högre krav på ett eget spel.

Ungefär där någonstans glömdes det bort att Tony Pulis är en väldigt kompetent manager. Bara för att Stoke-tiden nått sitt slut, ändrades knappast situationen kring att denne man kan göra stor nytta i klubbar. Läget såg hopplöst ut för Crystal Palace när laget med en på pappret begränsad spelartrupp hade halkat efter i tabellen och stod utan manager efter att de brutit med Ian Holloway. Vad som sedan hände från att Pulis anställdes i slutet av november till säsongsslutet är en sensation. Slutplaceringen blev elva och när det gällde som mest svarade Londonklubben med att vinna fem raka matcher. Dessutom besegrades Chelsea och Liverpools titelchanser gick i kras hemma på Selhurst Park. Pulis utnämndes först till månadens manager i april och sedan säsongens manager.

https://www.youtube.com/watch?v=tky_dzigxLw

De flesta vet nog redan att Tony Pulis idag tränar West Bromwich och inte Crystal Palace. Han lämnade sitt uppdrag i somras i protest när klubben inte hade tillräckligt stora ambitioner att satsa. Hur han och West Bromwichs överenskommelse ser ut är värt att undra över med tanke på att många fans just efterlyst en större satsning från ägaren Jeremy Peace. Det har dock startat bra på nya jobbet. En cupvinst och fyra poäng på två matcher är facit hittills och varför skulle West Bromwich åka ur serien? Tony Pulis har fortfarande aldrig åkt ur en serie.

Du bygger inte långsiktighet med Tony Pulis, det har nog de flesta klubbar lärt sig vid det här laget. Du föder inga nya fans som börjar älska laget för fotbollen som spelas. Kollar du på världens bästa lag eller Premier Leagues tabelltopp hittar du en betydligt mer modern och attraktiv fotboll. Den fotbollen kommer aldrig Tony Pulis fotbollsbyggen att spela. Men något som är är eftertraktat för evigt är resultat. Och Tony Pulis vet hur poäng spelas hem och hur andra lag ska förstöras.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Everton - Brentford Premier League
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0